Čitaj mi!

Grčka zbog korone šalje policiju na Mikonos i Ios, zabrinjavajuća situacija i na drugim ostrvima

Situacija sa koronavirusom na grčkim ostrvima pogoršava se iz dana u dan, a prema navodima nadležnih, krivica je na mladima koji se provode i ne nose maske. Zbog toga su vlasti odlučile da na Mikonos i Ios upute policiju.

Južna grčka ostrva, pre svih Mikonos i Ios, ovih dana obeleženi su tamnocrveno na mapama Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti zbog ubrzanog širenja koronavirusa.

Prema pisanju grčkog Ekatimerinija, zamenik ministra civilne zaštite Nikol Hardalijas rekao je da bi na tim popularnim destinacijama mogle da budu uvedene nove restrikcije. 

Gardijan piše da su vlasti počele da raspoređuju dodatne policijske snage na ostrva koja su obeležena kao žarišta koronavirusa, pošto se bliži vrh turističke sezone, a korona nastavlja da bukti. 

"Delta varijanta znači da se svaka zemlja suočava sa četvrtim talasom sada, a ne u novembru, kako smo očekivali", rekao je grčki ministar turizma Haris Teoharis za Gardijan.

Na Mikonos je, primera radi, upućeno 186 policajaca, što je trostruko više od 56, koliko ih je bilo stacionirano u popularnom letovalištu prošle godine.

I druga ostrva pod nadzorom 

Nadležni upozoravaju da su glavni krivci za širenje koronavirusa mladi, koji se provode i ne nose maske. Mikonos je bio posebno zabrinjavajući, jer su na ostrvu otkrivene nove varijante virusa.

Prema poslednjim podacima, 46 odsto zaraženih koronavirusom zaposleni su u restoranima, klubovima i hotelima.

"Ne želimo da demonizujemo nijedno ostrvo, niti da označavamo bilo koga, ali nije moguće da se ne drže na odstojanju i da ne nose maske", rekao je zamenik ministra civilne zaštite Hardalijas. 

Pod pojačanim nadzorom zbog trenda porasta broja zaraženih poslednjih deset dana su i ostrva Zakintos, Tinos, Lefkada, Santorini, Paros i Rodos.

Zdravstvene vlasti u Grčkoj upozoravaju da se naredne nedelje očekuje umeren, ali jasan rast broja novih slučajeva zaraze, kao i više težih oblika kovida. 

U četvrtak je potvrđeno 2.696 novih slučajeva od 102.000 testova. Broj intubiranih pacijenata je 157, a u bolnicu su primljene još 173 osobe.