Čitaj mi!

Korona hara Moskvom – rekordan broj novozaraženih, na operaciju samo vakcinisani

Situacija sa epidemijom u Moskvi se pogoršava iz dana u dan. Vlasti uvode nove rigorozne mere, vakcinacija zaposlenih je obavezna. Jedna od novih mera je da građani koji čekaju na planirane operacije i medicinske procedure koje nisu urgentne neće biti primljeni u moskovsku bolnicu ukoliko nisu vakcinisani.

U Rusiji i dalje dramatično raste broj inficiranih, beleži se više od 13.000 slučajeva dnevno, od toga je više od trećine u Moskvi zbog čega su u tom gradu do kraja nedelje proglašeni neradni dani. Bolnice su pune, a vakcinacija zaposlenih je obavezna.

Vlasti u Moskvi zbog toga su uvele novu meru kako bi zaštitile pacijente u bolnicama. Oni koji čekaju na operaciju ili na medicinske procedure koje nisu urgentne moraće da budu vakcinisani. Biće primljeni u bolnice jedino uz sertifikat koji dokazuje da su primili cepivo. 

Hitni slučajevi, oboleli od raka i pacijenti sa bolestima krvi primiće medicinsku negu bez obzira na njihov vakcinalni status, potvrdili su čelnici.

"Pacijenti koji su u bolnici zbog povrede ili bolesti, po definiciji, imaju oslabljen imunološki sistem. Za takve pacijente, koronavirus je posebno opasan. Svakog dana transportuju se pacijenti iz moskovskih klinika u kovid bolnice. Pre nedelju dana, takvih slučajeva je bilo 130 dnevno, a juče skoro 200", navode iz uprave grada.

U Moskvi, gde je procenat vakcinisanih oko 15 odsto, uvedena je obavezna imunizacija zaposlenih, pre svega onih koji rade u bolnicama, saobraćaju i mestima za zabavu. Procenat nevakcinisanih ne sme preći 40 odsto ukupno zaposlenih.

Oni koji ne poštuju mere biće kažnjeni, poslodavac može da ne isplati platu zaposlenom koji odbije da se vakciniše, a kvota nije dostignuta.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin saopštio je da se situacija u prestonici dramatično pogoršala.

"Naposletku, svako može da bira da li će se vakcinisati ili ne. Možete da zaštitite sebe ili da se nadate da će sve biti u redu. To je lična stvar... Sve dok sedite kod kuće ili u zemlji", istakao je Sobjanin.

Iako je Rusija omogućila stabilnu snabdevenost vakcinama, samo desetak odsto Rusa primilo je obe doze vakcine.

U Moskvi je zabeležen najveći broj novozaraženih do sada, sa 9.056 pozitivnih testova.

Uveden je policijski čas kojim se zabranjuje ustanovama da rade posle 23 sata.