Čitaj mi!

Evropska komisija neće naručivati vakcine "Astra-Zeneke" posle juna

Evropski komesar za jedinstveno tržište Tijeri Breton izjavio je da Evropska komisija nije obnovila narudžbine vakcina od kompanije "Astra-Zeneka" nakon juna, javlja "Rojters".

Evropska komisija je nakon neuspešnih pregovora "Astra-Zeneke" i EU o isporukama vakcina prošlog meseca pokrenula tužbu protiv "Astra-Zeneke" jer nije ispoštovala odredbe iz ugovora o isporuci dogovorene količine vakcina u 27 zemalja članica EU.

Kako je saopštila Evropska komisija, postupak je pokrenut i zbog nepostojanja pouzdanog plana za obezbeđivanje blagovremene isporuke.

U EK naglašavaju da je do pokretanja pravne procedure pred sudom došlo usled neuspeha pregovora sa kompanijom "Astra-Zeneka", koja je u više navrata, prema mišljenju Komisije, prekršila ugovore o avansnoj nabavci vakcina za EU. 

Pravni postupak je javan, a sastoji se od dva ročišta. Proces se odvija po urgentoj proceduri, što znači da može biti završen za nekoliko sedmica, saopštila je Evropska komisija.

Prvo saslušanje dve strane pred sudom zakazano je za 26. maj i odvijaće se po belgijskim proceduralnim pravilima, a EK će zastupati spoljni pravni savetnici. 

Advokat koji zastupa "Astra-Zeneku" rekao je na pripremnom ročištu da ugovor sa kompanijom nije sadržavao obavezu isporuke vakcina iz svih proizvodnih pogona, preneo je Rojters

"AstraZeneka duboko žali zbog odluke Evropske komisije da započne pravni postupak u vezi sa Ugovorom o snabdevanju vakcine protiv kovida 19", izjavio je advokat kompanije Hakim Bularbat i dodao da nada da će ovaj spor biti rešen što je pre moguće. 

Prema ugovoru, kompanija se obavezala da će uložiti maksimalne napore da isporuči 180 miliona doza vakcine Uniji u drugom kvartalu ove godine, odnosno ukupno 300 miliona u periodu od decembra do juna.

Kompanija je saopštila 12. marta da će isporučiti samo trećinu te količine. Sedam dana kasnije, Evropska komisija je poslala pravno pismo kompaniji, što je bio prvi korak u formalnoj proceduri za rešavanje spora.

Kompanija ima pogone u zemljama članicama EU, Belgiji i Holandiji, a takođe i u Britaniji, koja je pomogla u razvoju vakcine. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">