Čitaj mi!

Italijanski ekspert otkriva da li ćemo morati da se vakcinišemo jednom godišnje

Vakcinacijom bi trebalo da se stopira širenje koronavirusa, a i razvijanje različitih varijanti, rekao je u intervjuu za RTS ekspert za infektivne bolesti, profesor i direktor klinike u Đenovi Mateo Baseti. Očigledno je da ćemo morati da se vakcinišemo jednom godišnje, a u te revakcinacije će se blagovremeno uneti i sve ono što će nas štititi od budućih varijanti, naveo je italijanski stručnjak.

Prema dostupnim podacima, u Italiji je do sada jednom dozom vakcinisano 17,2 odsto stanovnika, a drugom dozom sedam procenata ljudi. To i pad aktivnih slučajeva, stoje iza odluke Vlade Italije da od sledećeg ponedeljka počne postepeno otvaranje. Najpre, počinje nastava u školama, otvaraju se barovi i restorani na otvorenom.

Uprkos poslovičnom italijanskom optimizmu, neki su i dalje zabrinuti i smatraju da je to preuranjeno.

Verujem da ste upoznati sa situacijom u Srbiji gde je vakcinisano skoro 30 posto populacije i smatraju da će do kraja jula doći i do sticanja kolektivnog imuniteta, u Italiji je situacija potpuno drugačija. Šta je to što ovde ne funkcioniše?

Ekspert za infektivne bolesti, profesor i direktor klinike u Đenovi Mateo Baseti kaže da je u Italiji problem sa nabavkom vakcina kojih nema onoliko koliko bi trebalo da ima, a onda je došlo i do problema sa vakcinom "Astra-Zeneka" i velike konfuzije i od strane regulatornih tela, a sada je slična situacija sa "Džonson i Džonsonom".

"Dakle, prvi problem je sa rezervacijom i nabavkom vakcina, drugi problem se tiče regiona koji ne funkcionišu svi na isti način i istom brzinom, jer postoje oni koje su brži u procesu vakcinacije kao i regioni koji imaju više poteškoća i vakcinacija se odvija sporo. U Italiji postoji i veliki broj stare populacije, imamo oko milion starih osoba koje žive u mestima do kojih je teško doći, koji žive u vrlo malim mestima i očigledno je teško jednoj velikoj zemlji koja ima skoro 70 miliona stanovnika da sve to organizuje", objasnio je Baseti.

Prema njegovim rečima, bez sumnje Srbija je mnogo ispred Italije, kao što sve to ide brže i u drugim evropskim zemljama.

"Mi smo imali veliku promenu, naime ko je pre, na nivou države, bio zadužen za vakcine nije to baš dobro organizovao, sada imamo generala Filjuolo koji se bavi vakcinama i stvari su krenule nabolje, ali i on ima poteškoća sa organizacijom", rekao je ekspert za infektivne bolesti.

Što se varijanti tiče, iz firme "Fajzer-Biontek" su izjavili da će biti potrebna i treća doza vakcine.

"Hajde da mi počnemo da se vakcinišemo protiv ove varijante koja je britanska i koja je predominantna i koju pokrivaju sve vakcine, a onda, nadam se, da ćemo na neki način uspeti da zaobiđemo zarazu, jer vakcinišući se bi trebalo da se na taj način stopira širenje, a i razvijanje varijanti. To je jedan od načina borbe", naveo je Baseti.

Međutim, dodaje, da ako bude bilo potrebe, ali očigledno je da će je biti, da ćemo morati da se vakcinišemo jednom godišnje, a u te revakcinacije će se blagovremeno uneti i sve ono što će nas štititi od budućih varijanti.

Znači mislite da će ovo biti vakcina kao protiv gripa koju bi trebalo primati svake godine?

"Naravno. Naš imuno sistem, u čitavom svetu, biće u stanju da prepozna ovaj virus. Pa čak i ako se ne revakcinišeš imaćeš određenu zaštitu kao što danas imaju oni koji su se vakcinisali protiv gripa, naročito određene kategorije, ali ipak mislim na celokupnu populaciju, vakcinisaćemo se jednom godišnje i ne vidim ništa loše u tome", zaključio je Baseti.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">