Čitaj mi!

Vakcinacija ipak nije turizam, ko nema termin ne treba da kreće put Srbije

Više od 22.000 stranaca primilo je dozu vakcine u Srbiji. Mnogi iz regiona seli su u svoje automobile i došli u Srbiju samo da bi dobili dozu cepiva protiv koronavriusa. Interesovanje je sve veće i u Italiji, ali ima i Finaca i Nemaca koji razmišljaju da krenu put Srbije. Ipak, bez potvrde o terminu vakcinacije ne treba kretati put Srbije.

Dopisnik RTS iz Slovenije Vladimir Banić je rekao, gostujući u Jutarnjem programu, da je kao građanin Srbije u zemlju ušao bez pi-si-ar testa ali da je to moguće samo ako se ide preko Mađarske ili Bosne i Hercegovine, ne i preko prelaza iz pravca Hrvatske.

U zemljama regiona ali i zemljama EU snažno je odjeknula vest da u Srbiji mogu da se vakcinišu i stranci. Tu mogućnost su iskoristili mnogi iz BiH gde vakcinacija teče otežano zbog malog broja vakcina. Slično je i u drugim zemljama regiona.

Ipak, konzulka Srbije u Milanu Radmila Selaković ističe da ne treba kretati put Srbije na vakcinaciju ukoliko se niste registrovali i dobili potvrdu o terminu vakcinacije.

I italijanski časopis Korijere de la Sera opširno je pisao o vakcinaciji u Srbiji zbog čega su se usijali telefoni konzulata u Milanu.

"Mi sve građane Italije koji se javljaju sa pitanjima o vakcinaciji upućujemo na ambasadu Italije u Srbiji kao i da se informišu na portalu E-uprave, registruju se i sačekaju odgovor o terminu vakcinacije. Ne savetujemo da bilo ko krene na put pre nego što dobije potvrdu o terminu vakcinacije", naglasila je Radmila Selaković.

Kaže i da se očekuje da veliki broj naših građana koji žive u regionu Lombardije ode u Srbiju za uskršnje praznike i to iskoriste i za vakcinaciju.