Čitaj mi!

Pregovori "Astra-Zeneke" i EU o isporukama vakcina odloženi za sutra

Sastanak britansko-švedske farmaceutske kompanije "Astrazeneke" i Evropske unije na kojem je trebalo da se razgovara o isporukama vakcine tog proizvođača, odložen je za sutra, rekao je austrijski ministar zdravlja Rudolf Anšober, prenosi "Rojters".

Rudolf Anšober je rekao da su pregovori između "Astra-Zeneke" i EU, na zahtev britansko-švedske kompanije, odloženi za jedan dan, do sutra.

"'Astra-Zeneka' je odložila današnju rundu pregovora za sutra. Sa moje tačke gledišta, to nije veliki problem", rekao je novinarima Anšober, ponavljajući da bi proizvođač lekova trebalo da obezbedi broj doza vakcina prvobitno dogovorenih sa EU.

Iz kompanije "Astra-Zeneka" nisu imali komentar, prenosi Rojters.

Ranije danas, neimenovani izvor EU rekao je da britansko-švedska farmaceutska kompanija "Astra-Zeneka" otkazala sastanak najavljen za danas. Zvaničnik je dodao da je EU tražila od kompanije da pruži dodatna objašnjenja o svojoj najavi da će smanjiti isporuke vakcina u EU u prvom kvartalu.

Najava "Astra-Zeneke" da će u početku smanjiti isporuku vakcina Evropskoj uniji povećala je pritisak na 27-člani blok, posebno jer "Fajzer-Biontek", prva vakcina koja je dobila odobrenje Unije, prošle nedelje nije isporučena u obećanim količinama.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posle najavljenih kašnjenja isporuka vakcina u Evropi poručila je da proizvođači vakcina protiv koronavirusa "moraju da ispune svoje obaveze" i isporuče vakcine.

"Evropa je uložila milijarde u razvoj prvih vakcina i stvaranje istinski globalnog opšteg dobra. Sada kompanije moraju da ispune svoje obaveze", rekla je predsednica Evropske komisije u video obraćanju na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

EU je zaključila šest ugovora o vakcinama za više od dve milijarde doza, ali do sada su odobrene samo "Fajzer-Biontekova" i "Modernina" vakcina.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">