Čitaj mi!

Raste broj preminulih u Portugaliji i Velikoj Britaniji, Mađarska kupuje ruske vakcine

Prema podacima sa sajta worldometers, broj zaraženih koronavirusom u svetu premašio je 98 miliona, a od posledica bolesti preminulo je više od dva miliona ljudi. Do sada su se oporavila 70.467.972 obolela. Najviše zaraženih i preminulih ima u SAD, a veliki broj zaraženih svakodnevno se beleži i u Indiji i Brazilu.

Astrazeneka smanjuje isporuke EU za 60 odsto, EK insistira na stabilnosti isporuka

Kompanija Astra Zeneka obavestila je zvaničnike Evrpske unije da će smanjiti isporuke njene vakcine protiv koronavirusa tom bloku za 60 odsto, odnosno na 31 milion doza u prvom kvartalu godine zbog problema u proizvodnji.

Kako je naveo za Rojters, očekivalo se da će kompanija isporučiti zemljama članicama EU oko 80 miliona doza vakcine do kraja marta.

Evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides potvrdila je da su predstavnici farmaceutske kompanije Astra Zeneka najavili kašnjenja u isporukama vakcina. Kirijakides je ovim povodom izrazila nezadovoljstvo i EU i zemalja članica.

"Insitiramo na preciznom planu isporuke na osnovu koga zemlje članice mogu da planiraju svoje kampanje vakcinacije, ukoliko vakcina dobije upotrebnu dozvolu", napisala je Kirijakides na Tvieru.

U Francuskoj nova 23.292 slučaja i 649 preminulih

U Francuskoj su u poslednja 24 sata zabeležena 23.292 nova slučaja koronavirusa, dok je 649 ljudi preminulo od posledica ove infekcije, pokazuju objavljeni podaci Ministarstva zdravlja te zemlje.

Francuska je na sedmom mestu po broju preminulih od koronavirusa u svetu pošto je od početka pandemije u toj zemlji registrovano 72.647 smrtnih slučajeva.

U Severnoj Makedoniji novozaraženih 307, preminulo 14 osoba

U Severnoj Makedoniji su u poslednja 23 sata testirane 1.854 osobe, a na kovid-19 pozitivno je 307.

Od poslednjeg preseka, registrovano je 14 smrtnih slučajeva povezanih sa infekcijom koronavirusom.

Aktivno je 11.311 slučajeva, od kojih je 6,455 u Skoplju.

Džonson: Novi soj koronavirusa bi mogao biti smrtonosniji

Novi soj koronavirusa koji je otkriven u Velikoj Britaniji mogao bi biti smrtonosniji od ostalih varijanti virusa, rekao je britanski premijer Boris Džonson.

"Pored toga što se brže širi, postoje dokazi da je novi soj povezan sa većom smrtnošću", rekao je Džonson na konferenciji za novinare.

Vakcine koje se trenutno koriste u Britanije su efikasne i protiv novih varijanti, rekao je Džonson.

Glavni naučni savetnik britanske Vlade Patrik Volans je potvrdio da postoje dokazi da nova varijanta virusa nosi veći rizik od smrtnosti.

"Ako uzmete, na primer, muškarce u 60-im godinama, prosečan rizik je da će na 1.000 obolelih, grubo rečeno, njih 10, nažalost preminuti od virusa. Sa novom varijantom, za 1.000 obolelih, moglo bi da se, prema grubim podacima, očekuje da će 13 do 14 da umre", rekao je Volans.

SZO naredne nedelje o odobrenju za dve kineske vakcine

Svetska zdravstvena organizacija sledeće nedelje će početi da razmatra davanje odobrenja za hitnu upotrebu dve kineske vakcine protivkorona virusa, saopštila je pomoćnica generalnog direktora SZO Marianđela Simao.

Simao je rekla i da SZO razmatra da izda odobrenje za hitnu upotrebu vakcina kompanije Astrazeneka, proizvedenih u Južnoj Koreji i Indiji, prenosi Rojters.

Kina je potpisala sporazume o izvozu miliona doza vakcina koje su razvile njene kompanije Sinofarm i Sinovak.

U Grčkoj 585 novozaraženih, 28 preminulih

U Grčkoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 585 novih slučajeva koronavirusa, a preminulo je 28 osoba, saopštila je Nacionalna organizacija za javno zdravlje.

Na repiratorima je 288 pacijenata.

Od početka epidemije u Grčkoj je zaražena 151.041 osoba, od kojih je 5.598 preminulo.

U Crnoj Gori tri smrtna slučaja i 484 novozaraženih

U Crnoj Gori su u poslednja 24 sata prijavljena tri smrtna slučaja i 484 novozaražene osobe, saopštio je Institut za javno zdravlje. Testirano je 1.590 uzoraka.

Broj aktivnih slučajeva 8.221, a do sada su od početka epidemije evidentirane 57.482 osobe zaražene koronavirusom.

Pad broja novozaraženih i preminulih u Italiji

U Italiji su u poslednja 24 sata prijavljena 472 nova smrtna slučaja od koronavirusa, što je pad u odnosu na prethodni dan kada je preminula 521 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Pao je i dnevni broj novih slučajeva infekcije, pa su danas registrovana 13.633 novozaražena u odnosu na jučerašnjih 14.078.

Od poslednjeg preseka testirano je 264.728 osoba.

Od početka epidemije u Italiji je zaraženo 2,44 miliona ljudi, a 84.674 osobe su preminule.

Porast broja preminulih u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji je prijavljen 1.401 novi smrtni slučaj od koronavirusa, što je porast u odnosu na prethodni dan kada ih je bilo 1.290.

Prema zvaničnim podacima, potvrđen je 40.261 novi slučaj zaraze.

Vladini podaci pokazuju da je do sada prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo 5,38 miliona ljudi.

I dalje visok broj novozaraženih i umrlih u Velikoj Britaniji

Belgija zabranila sva neesencijalna putovanja

Belgijske vlasti donele su odluku o zabrani svih neesencijalnih putovanja građana, uključujući turizam i rekreaciju.

Zabrana putovanja trajeće tokom celog februara kada se u Belgiji očekuju školski raspust, a u okolnim zemljmama i karnevalski praznici.

Oni kojima putovanja budu dozvoljena moraće da po povratku poštuju mere karantina i obave dostruku PCR test.

Rekordan broj smrtnih slučajeva u Portugaliji

U Portugaliji je zabeležen rekordan broj od 234 smrtna slučaja od koronavirusa. Prethodnog dana preminula je 221 osoba.

U zemlji sa 10 miliona stanovnika prijavljeno je 13.987 novih slučajeva infekcije.

Od početka epidemije u Portugaliji je zaraženo 609.136 osoba, od kojih je 9.920 preminulo.

U BiH 19 smrtnih slučajeva i 214 novozaraženih

U BiH, sa Brčko distritom, prijavljeno je 19 smrtnih slučjeva i 214 novozaraženih osoba koronavirusom. Testirano je 2.155 uzoraka.

Aktivno je 12.153 slučaja, a od početka epidemije preminulo je 2.411 osoba.

Mađarska od Rusije kupuje dva miliona vakcina

Mađarska će od ruskog prozvođača kupiti dva miliona doza vakcine "Sputnjik V", objavio je na svom Fejskuk nalogu mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto .

Prvih 300.000 doza stići će u Mađarsku za mesec dana, potom će uslediti još dve isporuke od 500.000, odnosno 200.000 vakcina.

Mađarski premijer Viktor Orban napisao je tim povodom da je "svejedno da li je mačka crna ili bela, važno je da hvata miševe".

Peter Sijarto u Moskvi

U Danskoj porast broja slučajeva britanskog soja virusa

Danska beleži porast infekcija zaraznijom varijantom koronavirusa poznatom kao klaster B.1.1.7, koja je prvi put identifikovana u Britaniji, uprkos padu redovnih infekcija.

Danska je sprovela mere strogog zaključavanja u decembru, nakon brzog porasta novih infekcija i otkrića nove i zaraznije varijante, za koju vlasti sada očekuju da će biti dominantna do sredine februara.

U drugoj nedelji januara, sedam odsto svih pozitivno testiranih čiji je genetski materijal analiziran imalo je mutiranu varijantu, navodi Državni institut Serum.

Danska ima ukupno 193.038 potvrđenih infekcija, a 1.941 osoba je umrla.

Grčka produžila zabranu ulaska do 8. februara

Grčka je produžila zabranu ulaza državljanima zemalja koje nisu članice EU u zemlju do ponedeljka, 8. februara, uz izuzeće Izraela, Rusije i još devet zemalja.

Produžene su i vazduhoplovne direktive kojima se zahteva sedmodnevni karantin avionskih putnika iz inostranstva i ograničenje međunarodnih letova.

Svi putnici koji budu ušli u Grčku do 8. februara u ponoć, iz bilo koje strane države, uključujući države članice Evropske unije, moraju imati PCR test ne stariji od 72 sata i podležu obaveznom karantinu od sedam dana, osim ako njihov boravak u Grčkoj nije kraći.

U Švedskoj više od 4.000 novozaraženih

Zdravstvene vlasti Švedske prijavile su 4.214 novih slučajeva koronavirusa i 84 preminule osobe.

U saopštenju se napominje da su smrtni slučajevi registrovani proteklih nedelju dana.

Kako navodi Rojters, procenat smrtnosti po glavi stanovnika nekoliko puta je viši nego u drugim nordijskim zemljama, koje su se tokom pandemije opredelile za potpunu zabranu kretanja.

(Tanjug)

Slovenija: Obavezan test za nastavnike pre povratka u učionice

Nastavnici u Sloveniji u utorak se vraćaju u škole i moraće da se testiraju ako žele da predaju u učionici, kazala je zvaničnica Ministarstva zdravlja Vesna Kerstin Petrič.

Testiranje za nastavnike u vrtićima i osnovnim školama planirano je za ponedeljak, a oni koji su negativni na testiranju moći će da počnu sa predavanjem u utorak.

"U slučaju pozitivnog testa moraće u samoizolaciju", navela je Kerstin Petrič, šef uprave za javno zdravlje na vladinoj konferenciji posvećenoj kovidu 19, prenosi STA.

Petričeva je istakla da je testiranje obrazovnih radnika ključna mera koju preporučuju Svetska zdravstvena organizacija, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti, kao i slovenačke institucije.

Za sada nema planova da se testiraju i đaci, a u utorak se u škole vraćaju osnovci prva tri razreda, kao i deca u vrtićima i to u devet od 12 regiona u zemlji sa statistički najboljom epidemijskom situacijom.

(Tanjug)

U Rumuniji skoro 2.700 novozaraženih

U poslednja 24 sata u Rumuniji je potvrđeno 2.699 novih slučajeva koronavirusa, a preminule su 74 osobe, saopštio je krizni štab te zemlje.

Od poslednjeg preseka testirano je 29.000 osoba, od kojih su 23.712 bili pi-si-ar, a 5.899 brzi antigen testovi.

U bolnicama širom Rumunije na lečenju je 7.968 pacijenata, od kojih je 997 na intenzivnoj nezi.

Od početka epidemije u toj zemlji je zaraženo 706.475 osoba, od kojih je 17.628 preminulo.

(Tanjug)

Evropska komisija traži od Fajzera objašnjenje zašto kasni isporuka vakcina

Portparol Evropske komisije naveo je da će taj organ tražiti objašnjenje od američke kompanije "Fajzer" zbog čega se ponovo odlaže isporuka vakcina protiv koronavirusa.

"Fajzer" je trebalo da EU dostavi nove količine vakcina naredne nedelje, prenosi Rojters.

Ranije je kompanija "Fajzer" saopštila da neće biti više odlaganja isporuka vakcina protiv koronavirusa, nakon što je već jednom odložila isporuku uz obrazloženje da mora da pojača proizvodnju.

(Tanjug)

Upaljena sveća Štajnmajera u znak sećanje na preminule od kovida

U Nemačkoj su za godinu dana od posledica virusa preminule 50.642 osobe, a predsednik Frank Valter Štajnmajer ostavljaće svako veče na prozoru Predsedništva sveću u znak sećanja na preminule, ali i one koji se bore za život, najavljeno je iz njegovog kabineta.

On je poručio građanima Nemačke da urade isto, prenosi AP.

Nakon Uskrsa, Štajnmajer planira da predvodi ceremoniju odavanja počasti žrtvama.

Kako se navodi, sveće predstavljaju znak da preminuli od korone nisu samo statistika.

"Čak i ako ne znamo njihova imena i porodice, znamo da svaka figura predstavlja voljenu osobu koja nam beskrajno nedostaje", naveo je Štajnmajer u saopštenju.

Direktor Instituta za infektivne bolesti "Robert Koh" Lotar Viler rekao je da veliki broj zaraženih deluje deprimirajuće, kao i da i dalje ima veliki broj zaraženih u domovima za negu, trenutno više od 900.

(Tanjug)

Velika Britanija razmišlja o zatvaranju granica

Britanska vlada razmatra mogućnost zatvaranja granica za sve strane putnike kako bi sprečila širenje novih sojeva kovida, navodi britanski ministar zaštite životne sredine Džordž Justis.

Ističe da iako misli da su u ovom trenutku karantin i obavezno testiranje dovoljna mera u sprečavanju širenja novih sojeva virusa, da vlada "ne može da isključi zatvaranje granica za strane putnike". 

Izjave britanskog ministra prate izveštaji koji kažu – da bi ljudi koji su pozitivni na koronavirus mogli da dobiju po 500 funti sve u cilju da se poveća broj ljudi u samoizolaciji nakon što su istraživanja otkrila da mnogi radnici ne mogu sebi da priušte da ne idu na posao i ostanu u svojim domovima iako su oboleli od kovida 19.

(Indipendent

U Slovačkoj 1.785 novozaraženih, preminule 93 osobe

U poslednja 24 sata Slovačkoj je potvrđeno 1.785 novih slučajeva kornavirusa, a preminule su 93 osobe.

Od poslednjeg preseka sprovedeno je 11.018 pi-si-ar testova.

Brzim antigen testovima testirano je 147.276 osoba, od kojih je 2.145 bilo pozitivno, prenosi TASR.

U bolnicama je 3.285 pacijenata, od kojih su 322 na respiratoru.

Od početka epidemije u Slovačkoj je potvrđeno 233.027 slučajeva koronavirusa, a preminule su 3.894 osobe.

(Tanjug)

Britanski soj prisutan u 12 odsto pozitivnih uzoraka u Beču

Novi britanski soj koronavirusa počeo je da se širi i potiskuje dosadašnji soj u Austriji.

Prema podacima koje je objavio sekretar za zdravstvo grada i pokrajine Beč Petera Hakera, kod 12 odsto pozitivno testiranih Bečlija utvrđen je novi, britanski soj.

Bečke vlasti analizirale su 539 pozitivna pi-si-ar testa, a u 66 uzoraka utvrđen je novi soj B.1.1.7.

"Udeo novog soja u pozitivnim uzorcima je oko 12 odsto. To pokazuje da je novi soj stigao u celu Austriju. Pošto u Austriji do sada nije bilo sistematske analize mutacije, nažalost se ne može reći koliko je dugo prisutan novi soj u našoj zemlji", konstatovao je Haker.

(Tanjug)

U Indiji vakcinisano milion ljudi domaćim vakcinama

Premijer Indije Narendra Modi rekao je da se ta država u potpunosti oslanja na sopstvene zalihe vakcina protiv koronavirusa, pošto je druga zemlja na svetu po broju stanovnika imunizovala više od milion ljudi u roku od nedelju dana od početka masovne kampanje vakcinacije.

"Naša priprema je takva da vakcina brzo stiže u sve krajeve zemlje", rekao je Modi tokom video-konferencije sa zdravstvenim radnicima iz cele zemlje, prenosi agencija.

U subotu je Indija započela ono što je Vlada nazvala najvećim programom vakcinacije na svetu, koristeći dve lokalno proizvedne vakcine, jednu po licenci Univerziteta Oksford i kompanije "Astra-Zeneka", a drugu koju je u potpunosti razvila u zemlji kompanija "Barat biotek" sa indijskim državnim Savetom za medicinska istraživanja, navodi Rojters.

Indija je poklonila vakcine susedima i partnerima poput Bangladeša, Nepala, Butana, Sejšela, Mauricijusa i Maldiva, a danas počinje komercijalne isporuke za Brazil i Maroko.

(Tanjug)

U Republici Srpskoj 14 smrtnih slučajeva i 92 novozaražene osobe

U Republici Srpskoj je u poslednja 24 sata prijavljeno 14 smrtnih slučajeva i 92 novozaražene osobe novim korona virusom, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Testirano je 596 laboratorijskih uzoraka, a među novozaraženima je 41 muška i 51 ženska, od kojih je 10 mlađe, 58 srednje i 24 osobe starije životne dobi.

Među preminulima su pacijenti srednje i starije životne dobi.

U Republici Srpskoj je do sada potvrđeno 39.366 slučajeva virusa, a ukupno je preminulo 1.992 osoba.

Od novog virusa do sada se oporavilo 25.769 osoba, a testirano je 177.870 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 566, pod zdravstvenim nadzorom su 4.852, a nadzor je završen u 126.442 slučaja.

(RTRS)

U Hrvatskoj 32 smrtna sučaja i 643 novozaražene osobe

U Hrvatskoj su u poslednja 24 sata prijavljena 32 smrtna slučaja, među kojima su i dvoje 28-godišnjaka, i 643 novozaražene osobe koronavirusom, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva je 3.321, na bolničkom lečenju je 1.518, od toga na respiratoru je 145 pacijenata – 18 više u odnosu na juče.

Prosečna starost preminulih pacijenata je 76,9 godina, a među smrtnim slučajevima su i dve osobe koje su imale 28 godina, ali i teške autoimune i maligne bolesti.

Od početka epidemije u februaru prošle godine u Hrvatskoj je do danas zaeleženo 227.969 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4.770 preminulo, ukupno se oporavilo 219.878 osoba, od toga 796 u poslednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.878 osoba.

U Sloveniji 27 preminulih i 1.439 novozaraženih

U poslednja 24 sata Sloveniji je registrovano 1.439 novih slučajeva koronavirusa, a 27 osoba je preminulo, objavljeno je na specijalizovanom sajtu vlade.

Obavljeno je ukupno 11.149 i pi-si-ar i brzih testova.

Trenutno, aktivno je 19.008 slučajeva, što je za 628 manje nego dan ranije.

Na bolničkom lečenju trenutno se nalazi 1.159 pacijenata, od kojih je 182 na intenzivnoj nezi.

Od početka pandemije u Sloveniji je preminulo 3.248 osoba.

Krajem decembra u Sloveniji je počela vakcinacija protiv koronavirusa i do sada je vakcinisano 47.931 osoba.

(Tanjug)

U Bugarskoj pozitivno manje od pet odsto testiranih

U poslednja 24 sata Bugarskoj je na koronavirusa testirano 7.674 osoba, od kojih je 455 bilo pozitivno, odnosno 4,93 odsto.

U istom periodu preminulo je 90 osoba, od početka pandemije 8.741, prenosi BTA.

Trenutno je aktivno 27.769 slučajeva, od kojih je 3.045 na bolničkom lečenju, a 297 na intenzivnoj nezi.

Od početka pandemije u Bugarskoj je od kovida-19 obolelo 213.846 osoba.

Do sada je vakcinu protiv koronavirusa primilo 25.251 osoba, a samo u četvrtak 1.124.

(Tanjug)

U Rusiji 580 preminulih i 3.458 novoobolelih

U Moskvi je tokom prošlog dana registrovano 3.458 novih slučajeva kovida-19, a preminule su još 72 osobe od posledica ove bolesti, dok je u celoj Rusiji umrlo 580 osoba za poslednja 24 časa, saopštio je ruski krizni centar za borbu protiv koronavirusa.

Prema podacima kriznog centra, stopa rasta koronavirusa u glavnom gradu je 0,3 odsto, a 72 preminulih je nešto veći broj u odnosu na 69 dan ranije, dok se ukupan broj umrlih uvećao na 12.831, prenosi Tas.

U celoj Rusiji je zabeleženo 580 smrtnih slučajeva od koronavirusa u protekla 24 sata, u odnosu na 612 dan ranije, dok je ukupan broj preminulih u zemlji dostigao 68.712.

Prema podacima kriznog centra, u Rusiji je umrlo 1,86 odsto obolelih od korona virusa.

I broj pacijenata koji su se oporavili od bolesti povećao se tokom jučerašnjeg dana za 5.629 i sada iznosi 763.500.

Trenutno je u Moskvi 131.058 aktivnih slučajeva koronavirusa, navodi agencija.

(Tanjug)

Poljska najavila pravne akcije protiv "Fajzera"

Poljska bi mogla da preduzme pravne akcije protiv američke farmaceutske kompanije "Fajzer" zbog toga što nisu isporučene sve dogovorene količine vakcina proitiv koronavirusa, izjavio je danas portparol poljske vlade Pjotr Miler.

On je to rekao za poljski Radio jedan navodeći da će pravne akcije verovatno biti preduzete, ako se ne isporuče sve naručene doze, prenosi Rojters.

"Fajzer" i nemačka kompanija "Biontek" koje zajedno razvijaju vakcinu protiv kovida-19 smanjile su isporuke vakcina zemljama EU dok se ne poveća proizvodnja.

Pravne akcije protiv kompanije najavila je ranije i Italija.

Poljskoj je u ponedeljak isporučeno 176.000 doza Fajzerovih vakcina, 50 odsto manje od dogovorene količine, a poljski ministar zdravlja Adam Nidžilski najavio je da će preostale doze biti isporučene do sredine februara.

(Tanjug

Francuskoj preti zaključavanje

Francuska će morati da pribegne strogom zaključavanju poput onog u Irskoj i Velikoj Britaniji ako ne uspe da obuzda zarazniji soj koronavirusa, izjavio je francuski epidemiolog i vladin savetnik Arno Fontane.

On je za francuski radio Enter rekao da će ta mera zavisiti od napretka širenja novog soja.

Prema njegovim rečima, još jedan problem je i to što je Francuska u veoma napetoj situaciji zbog medicinskog osoblja u bolnicama koje je iscrpljeno.

(Rojters)

Fauči: Uskoro moguće zaravnjenje krive broja zaraženih u SAD

Entoni Fauči, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, izjavio je juče da na osnovu nedavnih sedmodnevnih proseka infekcije koronavirusom uskoro može doći do zaravnjenja krive broja zaraženih u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na brifingu u Beloj kući, Fauči je rekao da se vakcina protiv koronavirusa može modifikovati kako bi se uzele u obzir nove mutacije virusa i da, iako je zabrinjavajuća varijanta iz Južne Afrike, izgleda da je nema u SAD, prenosi Rojters.

(Rojters)

U Mađarskoj 98 preminulih i 1.311 novozaraženih

U protekla 24 časa u Mađarskoj je od posledica kovida-19 preminulo 98 uglavnom starijih, hroničnih bolesnika, a registrovano je 1.311 novozaraženih koronavirusom.

Od početka epidemije, u Mađarskoj je od posledica kovida-19 umrlo 11.811 ljudi.

Trenutno je aktivno 107.800 slučajeva, dok se od koronavirusa oporavile 237.362 osobe.

Na bolničkom lečenju je 3.959 bolesnika, dok se 274 pacijenta nalazi na mehaničkoj ventilaciji.

Testirano je 3.018.389 ljudi, a zbog sumnje na kovid-19 u obaveznom karantinu je 19.908 građana. 

U Mađarskoj je do sada su vakcinisane 138.983 osobe, uglavnom zdravstveni radnici i štićenici domova za starije, dok je 5.815 ljudi primilo i drugu dozu cepiva.

Zbog nenošenja ili nepravilnog nošenja zaštitnih maski prekršajnu kaznu do sada je platilo 20.799 građana, dok je zbog kršenja policijskog časa od 20 časova do 5 ujutro mađarska policija kaznila 28.032 osobe.

Restriktivne mere važe do 1.februara, a zvaničnici najavljuju da će sledeće nedelje biti razmotrena mogućnost produžavanja važnosti mera.

U Češkoj vanredno stanje produženo do 14. februara

Donji dom češkog parlamenta produžio je danas vanredno stanje u zemlji do 14. februara, nedelju dana kraće nego što je vlada želela, dok pokušava da održi mere za suzbijanje infekcija koronavirusom.

Produžetak, "proguran" uz podršku Komunističke partije, pruža vladi pravni osnov za neke mere poput ograničenja okupljanja i kretanja ili privremenog zatvaranja preduzeća, prenosi Rojters.

Zemlja sa 10,7 miliona stanovnika bila je jedna od najteže pogođenih pandemijom u svetu sa 14.973 smrtnih slučajeva do sada i preko 150 smrtnih slučajeva većinu dana ovog meseca, a mnogo je bolnica potpuno popunjeno.

(Tanjug)

Porast novoobolelih u Kini, pokrenuto masovno testiranje

U Kini je u poslednja 24 sata potvrđeno 103 novih slučajeva koronavirusa, od kojih se u 94 slučajeva radi o lokalnoj transmisiji.

Zbog ponovnog porasta novoobolelih u Kini, u Pekingu je pokrenuto masovno testiranje na korona virus, dok je u Šangaju pokrenuto testiranje svih zdravtsvenih radnika, prenosi Rojters.

U provinciji Heilongđijang svi novi slučajevi i asimptomatski slučajevi povezani su sa fabrikom za obradu mesa i smatra se da je to prvi klaster slučajeva u Kini.

Desetine miliona stanovnika severnih provincija u Kini nalazi se u nekoj vrsti lokdauna,

Od početka epidemije koronavirusa u Kini, krajem 2019. godine, u Kini je potvrđeno 88.804 slučajeva oboljevanja i 4.635 smrtnih slučajeva.

(Tanjug)

Više od 17.800 novozaraženih u Nemačkoj

Institut za infektivne bolesti "Robert Koh" saopštio je da je u Nemačkoj potvrđeno 17.862 novih slučajeva koronavirusa.

U poslednja 24 sata od posledica kovida 19 preminulo je 859 osoba, prenosi Rojters.

Od početka pandemije prošle godine, u Nemačkoj je od koronavirusa obolelo 2.106.262, dok je preminulo 50.642 osobe.

(Tanjug)

Francuska uvodi pi-si-ar test za ulazak u zemlju

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je kolegama iz Evropske unije da će Francuska od nedelje učiniti pi-si-ar testove obaveznim za sve putnike u Francusku, uključujući i druge zemlje EU, saopšteno je iz Makronovog kabineta.

Prekogranični radnici i kopneni prevoz biće izuzeti od te obaveze, dodalo je francusko predsedništvo, prenosi Rojters.

Test će morati da se uradi najkasnije 72 sata pre polaska, rečeno je nakon video-samita lidera EU održanog u četvrtak.

(Tanjug)

Broj zaraženih u svetu premašio 98 miliona

U svetu je od početka pandemije zabeleženo više od 98 miliona slučajeva kovida, od kojih je najviše, čak 25 miliona, registrovano u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazuju podaci portala worldometers.

Kako se precizira na sajtu, do sada se koronavirusom u svetu zarazilo 98.010.507 ljudi, 70.402.587 smatra se izlečenim, a 2.097.279 je preminulo od posledica ove infekcije.

Trenutno je aktivan 25.510.641 slučaj, ali je samo 111.745 njih, odnosno 0,4 odsto u teškom ili kritičnom stanju.

Najveći broj zaraženih i preminulih registrovan je u SAD. U toj zemlji koronavirusom se do sada zarazilo 25.196.086, a preminulo je 420.285 osoba.

Na drugom mestu po broju zaraženih je Indija, sa više od 10,6 miliona slučajeva, a na trećem Brazil sa preko 8,6 miliona zaraženih.

Slede Rusija i Velika Britanija sa više od tri miliona zaraženih, a na pragu da pređe taj broj je Francuska sa više od 2,9 miliona obolelih.

Španija, Italija, Turska i Nemačka imaju, takođe, više od dva miliona obolelih, a više od milion zaraženih registrovano je u Kolumbiji, Argentini, Meksiku, Poljskoj, Južnoafričkoj Republici, Iranu, Ukrajini i Peruu.

Što se tiče preminulih, na drugom mestu, posle SAD, je Brazil sa 214.147 smrtnih slučajeva, a na trećem Indija sa 153.053 preminulih.

Velika Britanija beleži najveći broj preminulih u Evropi, njih 94.580.

Portugalija zatvara škole i univerzitete

Portugalska vlada od danas će zatvoriti sve školske ustanove, kako se ne bi pogoršala siruacija sa pandemijom koronavirusa.

Prema najnovijem lokdaunu koji je počeo prošle nedelje, sve službe koje nisu od vitalnog značaja za život građana su zatvorene i ljudima je naloženo da ostanu u kućama, podsetio je Rojters.

Vlada u Lisabonu je kritikovana što je držala škole otvorenim, a roditelji đaka i srednjoškolaca su apelovali na vladu da zatvori škole.

(Rojters

Prema podacima sa sajta worldometers, broj zaraženih koronavirusom u svetu premašio je 98 miliona, a od posledica bolesti preminulo je više od dva miliona ljudi. Do sada su se oporavila 70.467.972 obolela. 

Najveći broj zaraženih i preminulih registrovan je u SAD. U toj zemlji koronavirusom do sada se zarazilo 25.196.086, a preminulo je 420.285 osoba.

Na drugom mestu po broju zaraženih je Indija, sa više od 10,6 miliona slučajeva, a na trećem Brazil sa preko 8,6 miliona zaraženih.

Slede Rusija i Velika Britanija sa više od tri miliona zaraženih, a na pragu da pređe taj broj je Francuska sa više od 2,9 miliona obolelih.

Španija, Italija, Turska i Nemačka imaju, takođe, više od dva miliona obolelih, a više od milion zaraženih registrovano je u Kolumbiji, Argentini, Meksiku, Poljskoj, Južnoafričkoj Republici, Iranu, Ukrajini i Peruu.

Najveći broj preminulih, posle SAD, imaju Brazil – 214.147 smrtnih slučajeva, i Indija –153.053.

Velika Britanija beleži najveći broj preminulih u Evropi – 94.580.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">