Čitaj mi!

Da li je Italija pred totalnim zaključavanjem, šta poručuje savetnik ministra zdravlja

Sa više od 14.000 novih slučajeva dnevno i brojem preminulih koji je u Italiji od početka epidemije dostigao skoro 80.000 (sa podacima od juče u 18.00 u zemlji je od početka epidemije preminulo 79.819 ljudi). U zemlji se u poslednjih dana sve češće čuju predlozi stručnjaka da se zemlja potpuno zatvori na mesec dana.

Valter Ričardi, savetnik ministra zdravlja Italije, smatra da je potrebno zatvoriti čitavu zemlju u crvenu zonu jer ako se ovako nastavi, u februaru će broj preminulih dostići 90.000.

"Sa ovakvim podacima mi nemamo drugog izbora. Potrebno je da se oslonimo na naučne podatke i da ne trčimo za nekim rezultatima koji su čista utopija. Ono što možemo da vidimo jeste i da ostatak Evrope ide ka toj soluciji", izjavio je Ričardi za medije.

On je dodao da Vlada trči za virusom umesto da ga spreči, da bude ispred njega.

"Potrebno je energično rešenje. Druge zemlje su to shvatile, mi ćemo kao verovatno opet zakasniti jer je Vlada podeljena pa ono što savetuje Ministarstvo zdravlja biva uzeto u obzir sa zakašnjenjem. A sada je vreme da se odmah reaguje", rekao je Ričardi.

Brojevi upozoravaju da će se, ukoliko se ovaj negativni trend nastavi, u februaru doći do 90.000 preminulih od početka epidemije dok sve otežava i tzv. engleska varijanta.

Ričardi je iz Velike Britanije i Irske dobio upozorenje koje poziva na intenziviranje mera suzbijanja širenja virusa jer upravo zbog te nove varijante ove dve zemlje su u ovom momentu u teškoj situaciji.

Ričardi smatra da je potrebno usvojiti produženi lokdaun ne bi li se kriva spustila baš onako kako su to uradile druge države. Naime, Velika Britanija je odredila lokdaun koji će trajati skoro tri meseca, Nemačka i Francuska su ga produžile za još mesec dana. 

"Generalno bi bilo potrebno zatvoriti zemlju na dva meseca ali pošto ne krećemo od nule, mislim da je mesec dana dovoljno. Na taj način će se kriva spustiti, mi ćemo moći da pratimo zaražene i da istovremeno i vakcinišemo populaciju. Ako u ovim uslovima mislimo da vakcinišemo populaciju te da na taj način okupljamo građane rizikujemo da još više proširimo zarazu. Trenutno smo u totalnom mraku jer znamo baš malo o ovoj engleskoj varijanti koja je vrlo zarazna. Ovo je duga borba", izjavio je Ričardi.

On smatra da škole treba da ostanu zatvorene da bi se stvorila situacija da kada se jednom otvore ne budu ponovo u kratkom roku zatvorene.

Po italijanskom savetniku ministra zdravlja, u borbi protiv kovida potrebno je biti ispred virusa poput Novog Zelanda, Tajvana i Južne Koreje jer ako se to ne desi onda će 2021. godina biti godina novih sve gorih talasa. Njegova očekivanja su da se 2022. dođe do visokog procenta imunizacije stanovništva zahvaljujući vakcinama.

U Italiji se u ovom momentu očekuju nove mere koje će produžiti vandredno stanje do kraja aprila, dok se već sada čuju predlozi o tome da datum bude 31.07. Od početka epidemije u Italiji je od kovida obolelo više od 2 miliona i 300.000 ljudi. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">