Čitaj mi!

Nema prečice za kovid vakcine u Evropi, EMA najavila detaljnu proveru

Evropska agencija za lekove potvrdila je da je primila zahtev farmaceutskih kompanija Fajzer i Biontek da dobiju odobrenje za zajedničku vakcinu protiv kovida. Iz evropske Agencije je saopšteno da će na zahtev odgovoriti u minimalnom roku neophodnom da se detaljno proceni da li je vakcina bezbedna i efikasna za upotrebu.

Evropska agencija za lekove procenu vakcina za kovid-19 radi po uobičajenim standardima kvaliteta, bezbednosti i efikasnosti. Stroga procedura biće ispoštovana kao i za  bilo koju vakcinu na evropskom tržištu, saopšteno je iz Agencije.

Procedura se neće razlikovati ni kada je vakcina protiv koronavirusa u pitanju, saopšteno je iz Evropske agencije za lekove.

"Svi kandidati za vakcinu moraju da ispune stroge standarde za sigurnost, kvalitet i efikasnost. Bez izuzetka. Bezbednost je na prvom mestu", navodi se na sajtu EMA.

Očekuje se da će Agencija na zahtev Fajzera odgovoriti do kraja decembra. 

Evropska komisija, izvršno telo EU, saopštila je da će verovatno dati konačno odobrenje za uvođenje vakcine čim EMA da preporuke.

EMA je dodala da je već započela proces razmatranja vakcine u fazama, na osnovu labaratorijskih podataka i da će izvršiti procenu podataka o tome koliko vakcina izaziva imuni odgovor i da li je dovoljno bezbedna za rasprostranjenu upotrebu širom Evrope.

Prethodno je iz Fajzer i Bionteka saopštili da su u ponedeljak predali zahtev Evropskoj agenciji za lekove zahtev za uslovno odobrenje njihove vakcine protiv koronavirusa.

Trenutno se u svetu razvija oko 50 potencijalnih vakcina protiv koronavirusa, koje se testiraju na dobrovoljcima, a američke kompanije Moderna i Fajzer-Biontek saopštile su ranije da su njihove vakcine efikasne više od 90 odsto.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">