Čitaj mi!

Neredi zbog mera u Rimu, suzavcem i papirnim bombama na policiju

Protesti su se rasplamsali širom Italije protiv nove runde vladinih ograničenja čiji je cilj suzbijanje koronavirusa, a nasilje je zabeleženo u više gradova, uključujući i Rim.

Demonstranti su se i večeras, oko 17 časova, mirno okupili na Pjaci Kavur u Rimu, protestujući protiv parcijalnog lokdauna. Međutim, situacija je eskalirala na Pjaci del Popolo, gde su izbili neredi.

Kako prenose italijanski mediji, ljudi koji su imali navučene kapuljače, najverovatnije pripadnici ultradesničarske Forca Nuove, bacali su bombe od papira, petarde i suzavac.

Policija je morala da koristi protivpožarne hidrante ne bi li rasturila grupu koja je unosila nered, nakon čega je poplavljen čitav trg.

Nakon intervencije policije, demonstranti su se povukli ka Pjaci Flaminio gde su zapalili kontejnere i polomili bicikle i trotinete.

Demonstranti su, preko socijalnih mreža, pozvali na okupljanje svih koji su pogođeni najnovijim merama,poput vlasnika restorana, kafića, teretana…

Na transparentima koje su nosili demonstranti pisalo je i "Gladni smo!", "Konte da li ćeš sići sa vlasti?", "Sloboda!".

U Italiji su danas zabeležena 21.994 nova slučaja zaraze koronavirusom, a 221 osoba je preminula.

Na odeljenjima intenzivne nege nalazi se više od 1.400 obolelih od kovida-19.

Valter Ričardi, savetnik Ministra zdravlja za kovid-19 u Italiji smatra da u Napulju i Milanu treba uvesti potpuni lokdaun, kao u martu i aprilu.

 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">