Istraživanje: Smrtnost pacijenata s Daunovim sindronom tokom korone do deset puta veća

Italijanski Viši institut za zdravlje zajedno sa Katoličkim univerzitetom u Rimu analizirao je podatke sakupljene između 22.02.2020 i 11.06.2020, identifikujući 16 preminulih od kovida 19 koji su imali Daunov sindrom. Radi se o mlađoj populaciji i sa višim rizikom u odnosu na ostatak populacije. Naime, smrtnost od koronavirusa među ljudima koji imaju Daunov sindrom može biti i do deset puta veća nego kod ljudi koji nemaju ovaj sindrom.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Amerikan džurnal of medikal genetik i u skladu je sa zaključcima do kojih je došlo slično istraživanje u Americi na pacijentima koji su ležali u bolnici zbog toga što su bili zaraženi koronavirusom, a koje je pokazalo da je procenat smrtnosti deset puta veći kada se radi o osobama sa Daunovim sindromom nego kod ostalih pacijenata.

Gracijano Onder, direktor Odeljenja za kardiovaskularne, endokrinološke i bolesti metabolizma i starenja u italijanskom Višem institutu za zdravlje, izjavio je da je istraživanje pokazalo da je između 100 i 130 pacijenata sa Daunovim sindromom preminulo do koronavirusa u Italiji do 11.juna.

"Ovi pacijenti su podložniji infekcijama, ranije im stare organi i češće razvijaju neurološke i reumatološle bolesti, bolesti mišića i kostiju, pa se kod njih susrećemo često sa anomalijama disajnih puteva, opstrukcijama koje mogu dovesti do plućne hipertenzije, što opet dovodi do pogoršanja zdravlja pacijenata koji su se zarazili kovidom 19", rekao je Onder.

Emanuele Roko Vilani, autor istraživanja i istraživač na Katoličkom univerzitetu iz oblasti starenja kaže da osobe sa Daunovim sindromom predstavljaju osetljiv deo populacije podložan infekcijama te ih je potrebno tretirati uz veliku pažnju u ovom delikatnom momentu epidemije.

"Oni ulaze u kategoriju stanovništva koji dobijaju prioritet kad je reč o vakcini kada ona bude bila dostupna", istakao je Roko Vilani.

Istraživanje je urađeno na mlađoj populaciji (do 52 godine) i primećeno je da su autoimune bolesti poput Hašimotovog sindroma i psorijaze (44%), gojaznosti (38%), demencija (38%) mnogo više rasprostranjene kod osoba sa Daunovim sindromom nego kod ostale populacije koja nema ovaj sindrom i koja je takođe učestvovala u istraživanju.

Njihova starosna dob je bila i viša, najviše 78 godina.