Italija je spremna za eventualni drugi talas

Italija se priprema za najgore – otvaraju se kovid odeljenja, a na intenzivnoj nezi spremno je 11.000 kreveta. S obzirom na to da je Italija bila prva zemlja posle Kine na udaru epidemije kovidom 19, te je pretrpela ogromne gubitke, danas se njeni regioni pripremaju za najgori mogući scenario, jer je prvi put, nakon maja, broj pozitivnih 50.323.

Radi se o sporom, ali progresivnom rastu, a zemlja se priprema za zimu kada bi situacija mogla znatno da se pogorša.

Unapred su otvorena odeljenja koja mogu odmah da prime kovid pacijente, dok su se kreveti na odeljenjima intenzivne nege povećali za 115 odsto u odnosu na februar, prenosi dnevni list Korijere dela sera.

U čitavoj Italiji je spreman plan ponašanja u hitnoj situaciji koji može da omogući bolnicama da spremno dočekaju eventualni drugi talas.

Planovi variraju od regiona do regiona, tako Lombardija, koja je bila najteže pogođena ima spremnih 17 bolnica koje mogu odmah da prime kovid pacijente na odeljenja intenzivne nege, pa je 1.400 kreveta opremljenih kiseonikom.

U regionu Pijemonte se otvara nova bolnica sa 80 kreveta, u Venetu je spremno devet bolnica kao i 840 kreveta na intenzivnoj nezi.

U regionu Toskana se nalazi pet bolnica tzv. kovid hospital, spremnih za eventualne kovid pacijente, dok su u regionu Lacijo spremni i hoteli koji bi, u slučaju potrebe, bili spremni za pacijente.

Na jugu, u regionu Kampanja predviđaju i kovid rizorte koji će moći da prime pozitivne pacijente koji nemaju mogućnost da budu u kućnoj izolaciji.

Valter Ričardi, savetnik u Ministarstvu zdravlja, izjavio je da se prvi talas epidemije nikada nije završio.

"Ne možemo da pričamo o drugom talasu, jer nikada nismo došli do toga da nemamo nijedan slučaj. Prvi talas se zapravo nikada nije završio, ono što se dogodilo jeste da se krivulja zaraze poravnala, ali nikada nije došla do nule", rekao je Ričardi i dodao da je odmah po zavtšetku letnjeg perioda i spuštanja temperatura, krivulja polako počela da raste.

Italija od početka epidemije broji 225.190 ljudi koji su ozdravili, 35.851 osoba je preminula, dok ukupan broj slučajeva iznosi 311.364 od kojih je 1.494 novozaraženih.