Ruska vakcina razbesnela svetske stručnjake - "lakomislen i bezobziran potez"

Vest da je Rusija prva registrovala vakcinu protiv koronavirusa preneli su svi svetski i regionalnni mediji, a izazvala je uzbunu među stručnjacima za javno zdravlje, koji kažu da je teško verovati u vakcinu za koju nisu objavljeni svi relevantni podaci.

Odlučna da bude prva u svetskoj trci u razvoju vakcine protiv kovida 19, Rusija tek treba da sprovede kliničko ispitivanje širokih razmera koje će rezultirati podacima o tome deluje li, a to je, prema imunolozima i stručnjacima za zarazne bolesti, "lakomislen" potez, prenela je Hina.

"Rusija zapravo provodi eksperiment na nivou velike populacije", kaže Ajfer Ali, specijalista za ispitivanja lekova u britanskoj "Warwick Busines School".

Upozorava da takvo munjevito odobravanje vakcine može značiti da se moguće negativne nuspojave vakcine neće otkriti.

Fransoa Baloks, stručnjak genetskog instituta pri Univerzitetskom koledžu u Londonu, kaže da je to "lakomislena i blesava odluka".

"Masovno vakcinisanje sa neprimereno testiranom vakcinom je neetično", kaže Balkos i dodaje da "da bi bilo koji problem s ruskim programom vakcinisanja bio poguban i s negativnim učincima na zdravlje, a i zbog toga što bi odložio prihvatanje vakcine u populaciji".

Takav stav potvrđuje i Deni Altman, profesor imunologije na Imperijal koledžu u Londonu, koji kaže da bi kolateralna šteta primene vakcinne za koju se ne zna da li je sigurna i efikasna bila "nepremostivo povećanje naših sadašnjih problema".

Odobrenje izdato pre treće faze testiranja

U ovom trenutku desetak proizvođača lekova širom sveta sprovodi ispitivanja mogućih vakcina na velikom uzorku stanovništva, a svako ispitivanje uključuje desetine hilljada dobrovoljaca.

Nekoliko njih nadaju se da će do kraja godine znati da li su njihove vakcine sigurne, a svi će objaviti rezultate ispitivanja i podatke o sigurnosti vakcine, koje će podneti nadležnim telima u SAD, Evropi na proveru.

Rusko ministarstvo zdravlja je odobrenje izdalo pre takvih ispitivanja koja obično označavaju treću fazu ispitivanja i uključuju hiljade ispitanika.

Takva ispitivanja smatraju se neophodnim preduslovom za dobijanje odobrenja za stavljanje u promet vakcine.

"Ruski potez bezobziran" 

Peter Kremsner, stručnjak nemačke univerzitetske bolnice u Tubingenu, koji radi na kliničkom ispitivanju vakcine, kaže da je ruski potez "bezobziran".

"Normalno da je potrebno testirati veliki broj ljudi pre odobravanja vakcine", kaže Kremsner i ističe da je "bezobzirno to učiniti ako nisu testirani mnogi ljudi."

Stručnjaci ističu da izostanak objavljivanja podataka o ruskoj vakcini, ukljucujući kako je napravljena i detalje o sigurnosti, imunom odgovoru i može li sprečiti infekciju, ostavlja u mraku naučnike, zdravstvene vlasti i javnost.

"Nemoguće je znati je li ruska vakcina efikasna bez podnošenja naučnih podataka na analizu", kaže Keit Nail, stručnjak za epidemiologiju zaraznih bolesti na britanskom univerzitetu u Notingemu.

Reakcija Amerike: Nije poenta biti prvi 

Na potez rusije nisu reagovali samo stručnjaci već i američki ministar zdravlja Aleks Azar koji je rekao je da nije poenta biti prvi.

Azar je rekao da je poenta da vakcina bude bezbedna i efikasna za američki narod i ljude širom sveta.

Kaže da su potrebni transparentni podaci i da ti podaci moraju biti iz treće faze ispitivanja koja pokazuju da je vakcina bezbedna i efikasna, preneo je Si-En-En.

Prema njegovim rečima, u toku razvoja je šest vakcina, od kojih su dve u trećoj fazi kliničkih ispitivanja kako bi se dokazala njihova bezbednost i efikasnost.

Azar je rekao da oni veruju da su na putu da do decembra dobiju desetine miliona doza standardne vakcine FDA i stotine miliona doza 2021. godine.

Nemačka sumnja u kvalitet i bezbednost ruske vakcine 

I Nemačka je izrazila sumnju u kvalitet i bezbednost ruske vakcine protiv koronavirusa.

"Bezbednost pacijenata je najviši prioritet. Nema podataka o kvalitetu, efikasnosti i bezbednosti ruske vakcine", rekla je portparolka ministarstva zdravlja za nemačku mrežu RND.

Istakla je da se lek u Evropskoj uniji može registrovati tek posle svih kliničkih ispitivanja.

 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">