Zašto Britanci ipak nisu pohrlili u bioskopske sale

Bioskopi su od britanske vlade dobili dozvolu da otvore vrata 4. jula, kada i pabovi. No, ako ste pomislili da je neki britanski Đenka pohrlio da svima saopšti da "ponovo radi bioskop", prevarili ste se.

Većina bioskopskih lanaca pustila je tek prve probne balone. Broj otvorenih bioskopa u Londonu može se nabrojati na prste.

Istraživanje koje je sprovela kancelarija za nezavisni film ukazuje da će do kraja jula u rad biti pušteno samo 13 odsto bioskopskih sala, u avgustu dodatnih 15 procenata, dok se u septembru planira osposobljavanje još 23 odsto bioskopskih kapaciteta.

Zaposleni upravo prolaze intenzivne obuke. Neki lanci izdali su detaljna saopštenja i uputstva o kovidovskom uživanju u sedmoj umetnosti.

Kupovina karata i hrane obavlja se unapred putem interneta. Time se olakšava potencijalno lociranje mušterija u slučaju izbijanja nove zaraze. Mnogi lanci na svojim internet portalima naglašavaju da će privatnost svih podataka ljubitelja sedme umetnosti biti rigorozno poštovana.

Kapacitet u salama je smanjen kako bi omogućio društveno distanciranje. Prostori su opremljeni filterima za prečišćavanje vazduha, a dezinfikuju se posebnim mašinama posle svake projekcije.

Nošenje maski obavezno je do sedanja na svoje mesto. Može se ući samo u jednu bioskopsku salu u određeno vreme kako bi se izbegle gužve po hodnicima. Isti princip važi i za kraj svake projekcije.

U svakom toaletu ima sapuna i sredstva za dezinfekciju, a pred svaki film pušta se dug segment koji objašnjava posetiocima sve mere zaštite od koronavirusa.

Malobrojni otvoreni bioskopi prikazuju klasike kao što su "Imperija uzvraća udarac" ili "Bekstvo iz Šošenka".

No, britanska kinoteka i dalje ne namerava da otvori vrata posetiocima. Legendarni kružni Imax na desnoj obali Temze sablasno je prazan i blokiran. Umesto toga, kinoteka pruža onlajn pristup klasicima sedme umetnosti, starim filmovima i fotografijama o Britaniji za vreme Drugog svetskog rata i u vreme rađanja panka.

Što je mnogo važnije, obiluje sasvim svežim snimcima običnih građana koji pružaju uvid u život u vreme pandemije i nesumnjivo će prerasti u dragocen istorijski dokument o našem vremenu.

Za to vreme sve striming platforme cvetaju kako po raznovrsnom sadržaju, tako i kvalitetu. Zato bioskopima tek predstoji borba za opstanak u vreme kada nisu samo holivudske zvezde na distanci od obožavalaca već svi mi jedni od drugih u borbi sa virusom.