Zvanično – Grčka zatvara granicu za putnike iz Srbije, ne krećite na put

Grčka će od sutra zatvoriti granice za građane Srbije, osim za neophodna putovanja za koja je potrebna posebna dozvola. Državljanima Srbije ulazak u Grčku biće zabranjen do 15. jula.

Informaciju o zatvaranju granice za RTS je potvrdio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. 

Kako je rekao, obaveštenje o zatvranju granice je stiglo ambasadi Srbije u Atini iz kabineta grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa. 

"Upozoravamo građane da ne kreću na put prema Grčkoj kako bi se izbegla situacija da se veliki broj naših građana zatekne u putu ili na grčkim graničnim prelazima bez mogućnosti da uđu na teritoriju Grčke", istakao je ministar.

Dodao je da će građani Srbije koji su kao turisti već u Grčkoj moći da ostanu tamo do kraja aranžmana i da se vrate u Srbiju.

I ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je potvrdio za RTS da će Grčka sutra od šest ujutru zatvoriti granicu za putnike iz Srbije.  

Grčki portal Vima piše da je Vlada odlučila da granice za državljane Srbije zatvori od sutra u 6.00 pa sve do 15. jula, i to nakon najnovije procene epidemiološke situacije u Srbiji i povećanja broja zaraženih.

"Vlada u saradnji sa nadležnim službama analizira i procenjuje kako bi otvaranje zemlje za strane posetioce u Grčkoj proteklo bez štete za javno zdravlje", rekla je portparolka Vlade Aristotelija Peloni. 

Ukoliko epidemiološka situacija u Srbiji ne bude nepovoljna, pretpostavlja se da bi zabrana mogla da važi i nakon 15. jula.