Ukinuto vanredno stanje u Severnoj Makedoniji, otvoren put ka izborima

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski kaže da neće produžiti vanredno stanje uvedeno radi suzbijanja širenja koronavirusa i pozvao lidere stranaka na sastanak o održavanju parlamentarnih izbora.

Pendarovski u televizijskom obraćanju građanima rekao da ne postoji potreba za novim produženjem vanrednog stanja", prenosi Rojters.

Tridesetodnevno vanredno stanje uvedeno je u martu a zatim je dva puta produženo za po 15 dana zbog povećanja broja obolelih.

Vanredne mere uključivale su zatvaranje granice, zabranu javnog okupljanja i odlaganje parlamentarnih izbora zakazanih za 12. april.

Novi datum održavanja izbora nije određen ali je Pendarovski rekao da su izbori neophodni i u doba koronavirusa koji neće skoro nestati kako bi se dobio "funkcionalan parlament i legitimna vlada".

Pedarovski je pozvao lidere dve najveće stranke – SDSM Zorana Zaeva i VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog da se sastanu kako bi se pronašlo rešenje tako što će državne interese staviti iznad ličnih i partijskih, prenosi MIA.

"U protivnom, samo ćemo otvoriti vrata za još veću unutrašnju krizu i ne samo da ćemo dovesti u pitanje našu evropsku perspektivu, već što je još važnije, potkopaćemo naše napore da se izborimo sa pandemijom koja zahteva jasan konsenzus države i stabilne institucije", rekao je Pendarovski.

U Severnoj Makedoniji potvrđeno je 3.364 slučajeva koronavirusa, a preminule su 164 osobe.