EU od jula postepeno da otvara spoljne granice

Ministri unutrašnjih poslova EU najavili su da će se otvaranje unutrašnjih granica Šengena završiti do kraja juna, a da zatim sledi postepeno otvaranje spoljnih granica EU, do čega bi trebalo da dođe početkom jula.

Na sastanku Saveta EU ocenjeno je da je ukupna epidemiološka situacija u EU 27 pozitivna što će omogućiti većini zemlja članica da 15. juna otvore svoje granice unutra Šengena, a ostale bi to trebalo da završe do kraja meseca.

"Vratićemo se potpuno funkcionalnoj Šengenskoj zoni i slobodi kratenja građana najkasnije do kraja juna", kaže komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Ministri unutrašnjih poslova na video-konfrenciji založili su se da se prvo u potpunosti otvore unutrašnje granice Šengena, a da se zatim pređe na postepeno otvaranje spoljnih granica EU.

U Evropskoj komisiji kažu da će sledeće nedelje predstaviti nove smernice koje se odnose na funkcionisanje spoljnih granica EU.

Dodaje se da se neće produžavati preporuka o restrikciji putovanja "u i iz šengenskog prostora", koja važi do 15. jula.

"Međutim, sve zemlje članice su tražile dalje, kratko, produženje ovog perioda. To znači da se do kraja juna unutrašnje granice dižu, a do posetepenog podizanje restrikcija na putovanja iz EU i u EU treba doći početkom jula", kaže komesarka Johanson.

U Briselu naglašavaju da otvaranje spoljnih granica EU mora biti postepeno, kooordinisano, proporcionalno i nedskriminaciono, a zasnovano na kriterijumima koje izdaje evropski Centar za prevenciju i kontrolu zaraze.

Napominje se da je trenutno ukupna slika epidemiloške situacije "vrlo pozitivan širom EU 27" i ocenjuje da je to rezultat značajnih napora u zadržavanju koronavirusa.

Dodaje se da se i dalje treba pridržavati fizičke distance, ali da zdravstvene organizacije navode da nema potrebe za daljim restrikcijama na granični prelazima unutar Šengena.