Za budžet i oproravak EU 1.850 milijardi evra

Evropska komisija predložila je zajednički EU budžet od 1.100 milijardi evra za period od 2021. do 2027. godine. Dodatno, predloženo je i 750 milijardi za instrument oporavka nakon pandemije kornavirusa koji je nazvan "Nova generacija EU".

Predsednica Evropskog parlamenta Ursula fon der Lajen je naglasila da oporavak EU treba da "veliki izazov pretvori u priliku", odnosno da se umesto fokusa samo na oporavak evropske privrede mora odmah ulagati i u evropsku budućnost zasnovanu na zelenoj i digitalnoj tranziciji i otporonosti evropskog društva.

"Naša želja da delujemo mora da bude srazmerna izazovima koji su pred nama. Program "Nova generacija EU" je naš ambiciozni odgovor na situaciju", rekla je fon der Lajen, predstavljajući predlog Evropske komisije o predstojećem višegodišnjem budžetu EU i dodatni instrument za oporavak.

U Evropskoj komisiji podsećaju da će predstojeći višegodišnji budžt EU biti "srce" plana za ekonomski oporavak.

Istovremneo, plan je da se dodatnih 750 milijardi evra prikupi zaduživanjem EU na svetskom tržištu kapitala.

Predlog je da se od te sume 500 milijardi obezbedi za bespovratnu pomoć najteže pogođenim zemljama i regionima EU.

Dodatnih 250 milijardi bi trebalo da budu na raspolaganju u obliku zajmova.

Evropski poslanici mahom su podržali predlog, uz zahteve da se vodi računa o digitalnoj i ekološoj traznizciji i da se napravi plan i za vraćanje duga.

"Plan je dobar jer uvodi nove instrumente za oporavak. Mi to dugujemo budućim generacijama. rekao je Iraće Garsija iz Kluba evropskih socijalista i socijaldemokrata.

Nova sredstva treba da budu utoršena za nove politike i prioritete, ne za stare deficite, rekao je Manfred Veber iz Kluba evropskih narodnih partija. 

Predlog Evropske komisije razmotriće države članice EU, ali i Evropski parlament.

Neke bogatije zemlje severa Evrope nisu bile za ideju zajedničkog evropskog zaduživanja. Očekuje se da će za konačni dogovor biti neophodan fizički sastanak EU lidera, prvi put posle četiri meseca, sredinom juna u Briselu.