Protesti u Berlinu protiv vladinih mera - uhapšeno oko 60 demonstranata, povređeni policajci

Policija je u Berlinu uhapsila oko šezdeset demonstranata koji su protestovali zbog nametnutih ograničenja u borbi protiv pandemije koronavirusa, navodi "Tagesšpigel", prenosi Rojters.

Demonstranti su prekršili mere za sprečavanje širenja virusa, a neki od njih su napali policajce, izjavio je portparol policije.

Dva policajca su povređena. Berlinska policija nije bila dostupna za komentar lista.

Protesti protiv mera nemačke kancelarke Angele Merkel postali su mnogo glasniji, a demonstranti su ispunili ulice nemačkog glavnog grada treću nedelju zaredom.

Broj potvrđenih slučajeva u Nemačkoj povećao se za 638, na 177.850, pokazali su u subotu podaci Instituta "Robert Koh". Prijavljeni broj smrtnih slučajeva porastao je za 42, na 8.216, pokazuju podaci.

Angela Merkel je u podkastu objavljenom ranije branila mere, uključujući pravila socijalne distance, dodajući da je svesna zabrinutosti koju neki imaju u vezi sa njihovim ljudskim pravima.

"Da, mogu da razumem ove probleme. Ovaj virus je teret za našu demokratiju", navela je Merkelova.

Prema njenim rečima, mere zatvaranja su bile neophodne kako bi se osiguralo da se nemački zdravstveni sistem ne uruši, dodajući da je to postignuto do sada.