Brazilski domoroci ne žele misionare u svojim selima: "Donosite nesreću i smrt"

Organizacije koje predstavljaju autohtone zajednice u Brazilu protestovale su protiv zakona o hitnoj pomoći plemenima za vreme pandemije koronavirusa, koji hrišćanskim misionarima omogućava da ostanu u domorodačkim selima.

Predlog zakona, koji je u četvrtak uveče usvojio Donji dom brazilskog parlamenta, predviđa brze testove, hranu i medicinsku opremu za domorodačke zajednice, kao i mogućnost da sami kontrolišu pristup svojoj teritoriji, kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Ipak, zakon ostavlja mogućnost pristupa hrišćanskim misionarima u domorodačkim selima, što kritičari nazivaju "podmuklim".

Apsolutno odbacujemo ovaj pokušaj da se misionarima omogući pristup teritorijama autohtonih zajednica, gde se nalaze izolovana plemena, saopštila je najveća organizacija koja predstavlja amazonska plemena strarosedelaca.

Organizacija je navela da je prisustvo misionara kroz istoriju donosilo samo "nesreću i smrt", te da je posebna pretnja izolovanim plemenima koja su tek nedavno došla u kontakt sa brazilskim društvom.

Predlog zakona, za koji još treba odobrenje senata, usvojen je istog dana kada je federalni sud stopirao imenovanje bivšeg misionara na čelo odeljenja za izolovana plemena vladine agencije za odnose sa domorodačkim plemenima.

Sud je presudio da je imenovanje nezakonito jer je u suprotnosti sa brazilskom politikom da se ne forsira kontakt sa izolovanim amazonskim plemenima.

Kritičari su rekli da bi to bilo kao kada bi "dali lisici da vodi računa o kokošinjcu". 

Evangelistički misionari ponovo su udvostručili napore da stupe u kontakt sa izolovanim plemenima po dolaska na vlast predsednika Žaira Bolsonara, koji se založio za ekonomski razvoj Amazonije, uz snažnu podršku Crkve.