SAD optužuju Peking za koronavirus, više od 3.000 zaraženih u ruskoj vojsci

U svetu je koronavirusom zaraženo više od 3,5 miliona ljudi, a od posledica infekcije preminulo je 245.000. Od kovida 19 se oporavilo oko 1.130.000 ljudi. U Evropi i SAD broj obolelih se smanjuje. Papa Franja pozvao je na međunarodnu naučnu saradnju u otkrivanju vakcine. Američki državni sekretar Majk Pompeo tvrdi da "postoje ozbiljni dokazi" da koronavirus potiče iz laboratorije u Vuhanu.

U vojsci Rusije preko 3.000 zaraženih

Broj slučajeva koronavirusa u oružanim snagama Rusije i vojnim obrazovnim ustanovama bio je preko 3.000 od marta do 3. maja, objavilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Crveni trg u Moskvi (Foto: EPA/YURI KOCHETKOV)

Turska, najmanje novih slučajeva u poslednjih mesec dana

Turska je registrovala još 61 slučaj smrti od kovida 19 u poslednja 24 časa, pa je ukupan broj preminulih 3.397, podaci su Ministarstva zdravlja. Broj slučajeva zaraze porastao je za 1.670 na 126.045.

To je najmanji broj novoobolelih i preminulih u poslednjih mesec dana.

Novih 657 slučajeva u Singapuru, uglavnom strani radnici

Singapur je potvrdio 657 novih slučajeva koronavirusa, od čega su velika većina strani radnici koji žive u spavaonicama, a ukupan broj zaraženih u gradu-državi sada iznosi 18.205.

Ministarstvo zdravlja prijavilo je smrt jedne 86-godišnje žene, čime je broj umrlih od virusa u toj zemlji porastao na 18.

Pronađeno 18 radnika u mešalici za beton, pokušali da prekrše ograničenje kretanja

Indijska policija otkrila je 18 radnika koji su, nagurani u mešalicu za beton, pokušali da otputuju kući kršeći mere ograničenja kretanja.

SZO: Virus predstavlja veliki rizik sve do razvoja vakcine

Delovi sveta počinju da se izvlače iz pandemije i oprezno nastavljaju sa normalnim životom, ali virus i dalje ostaje veliki rizik dok se ne razviju vakcine, izjavio je stručnjak Svetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije Majk Rajan.

"Na globalnom nivou, situacija je veoma, veoma ozbiljna, ali uzroci bolesti i putanja virusa veoma su različiti u različitim delovima sveta. Moguće je da stavimo bolest pod kontrolu, i moguće je da nastavimo s normalnim ekonomskim i socijalnim životom na novi način i uz ekstreman oprez i obazrivost", rekao je Rajan.

Ukazao da u pojedinim zemljama Afrike i Centralne i Južne Amerike putanja virusa i dalje ide nagore i da mogućnost testiranja ostaje problem, iako to sada ne izgleda tako.

U Africi i Latinskoj Americi putanja virusa i dalje ide nagore (Foto: EPA/KIM LUDBROOK)

Novih 315 slučajeva u Britaniji

Broj smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji porastao je u prethodna 24 časa za 315. Ukupno je u toj zemlji od kovida 19 preminulo 28.446 ljudi.

Mađarska ublažava mere, ali u Budimpešti ostaje policijski čas

Nova faza preventivnih mera protiv širenja virusa počeće u Mađarskoj da se primenjuje od sutra.

Na snazi će u Budimpešti i okrugu Pešte ostati policijski čas i ograničenje rada prodavnica, ali će biti ublaženi u ostatku zemlje, gde će biti moguće da se posećuju prodavnice, banje, muzeji i zoološki vrtovi, najavili su nadležni, prenosi MTI. Građani će i dalje biti obavezni da nose maske ili marame u prodavnicama i javnom prevozu.

Putnici koji budu dolazili u Mađarsku preko međunarodnog aerodroma "Franc List", koji će biti otvoren za neke letove, moraće da se testiraju, a u zavisnosti od rezultata biće upućivani u bolnicu ili kućni karantin u trajanju od 14 dana.

Mađarska ublažava mere, ali u Budimpešti ostaje policijski čas (Foto: EPA/MARTON MONUS)

Pompeo: Kina je kriva za sve

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da "postoje ozbiljni dokazi" da koronavirus potiče iz laboratorije u Vuhanu, svega nekoliko dana pošto je Njujork tajms objavio da administracija Donalda Trampa "pritiska" obaveštajne agencije da "pronađu" dokaze koji bi potkrepili takvu teoriju.

Još 78 obolelih u Finskoj

U Finskoj je broj osoba kod kojih je potvrđen koronavirus porastao na 5.254, jer je u toku prethodna 24 sata zabeleženo 78 novih slučajeva, saopšteno je iz finskog Nacionalnog instituta za zdravlje.

Prema poslednjim podacima, u Finskoj je od kovida 19 od početka epidemije umrlo 220 ljudi, preneo je Tas.

Na bečkom aerodromu moguće testiranje na virus

Bečki aerodrom "Švehat" od ponedeljka putnicima nudi pi-si-ar (PCR) test, odnosno test na koronavirus. Prema saopštenju aerodroma, rezultati testa biće gotovi za dva do tri sata, a u slučaju da su negativni, prilikom ulaska u Austriju neće biti potreban 14-dnevni karantin.

Punici koji sleću na aerodrom "Švehat" prema aktuelnim pravilima moraju prikazati negativan test na kovid-19 koji nije stariji od četiri dana, ili moraju ići dve nedelje u samoizolaciju.

Na bečkom aerodromu moguće testiranje na koronavirus (Foto: EPA/ALEX PLAVEVSKI)

Izrael delimično otvorio škole, mnogi roditelji bojkotuju

Izrael je danas ponovo otvorio neke škole, ali nekoliko opština i mnogi roditelji bojkotuju pokušaj vlasti da se stvari vrate u normalu olakšavanjem mera, navodeći kao razlog lošu pripremu Vlade.

Bugarska ukida zabranu putovanja unutar zemlje

Kao vid ublažavanja restriktivnih mera, Bugarska planira da sledeće sedmice stanovništvu ukine zabranu putovanja van lokalnih zajednica, najavio je premijer Bojko Borisov.

Ako odete na more u Crnu Goru, moraćete da se upoznate sa novim pravilima

Kupališta na crnogorskom primorju mogla bi da budu otvorena 18. maja. Biće pripremljen set mera u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, kako bi gostima bila omogućena zdravstvena bezbednost.

Još dvoje preminulih u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno osam novih slučajeva zaraze, a još dvoje ljudi je umrlo, saopštio je Nacionalni štab Civilne zaštite. Ukupan broj pozitivnih na virus u Hrvatskoj je 2.096, a preminulih je 79.

Papa pozvao na međunarodnu naučnu saradnju zbog vakcine

Papa Franja pozvao je danas na međunarodnu naučnu saradnju u cilju otkrivanja vakcine protiv koronavirusa i dodao da bi ona trebalo da bude dostupna svim ljudima širom sveta, javlja Rojters.

"Važno je da se naučne mogućnosti ujedine na transparentan i nepristrasan način kako bi se otkrile vakcine i lekovi", istakao je papa Franja.

Papa pozvao na međunarodnu naučnu saradnju zbog vakcine (Foto: EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT)

U Crnoj Gori od sutra obavezne maske u zatvorenom prostoru

U Crnoj Gori će, kako je saopšteno iz Vlade, od sutra biti omogućen rad prodavnica tekstila, obuće, tehničke robe, građevinskog materijala, zanatskih radnji, servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, teretana i fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto-škola, rentakar usluga, muzeja i galerija, prenosi RTCG.

Biće omogućen rad gradskog taksi prevoza, lokalnog javnog gradskog prevoza u jedinicama lokalne samouprave u kojima Institut za javno zdravlje nije registrovao slučajeve zaraze koronavirusom, kao i odlazak građana u kuće/vikendice i na porodična poljoprivredna gazdinstva.

Građani Crne Gore će od sutra u zatvorenom javnom prostoru morati da nose maske, ili marame kojima će prekriti nos i usta.

Nove žrtve u Iranu

U Iranu, jednoj od bliskoistočnih zemalja koje su najteže pogođene epidemijom, u protekla 24 sata od posledica koronavirusa preminulo je 47 osoba, čime je ukupan broj žrtava porastao na 6.203, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Prema podacima sajta Worldometers.info, prijavljeno je još 976 slučajeva, pa je u toj zemlji ukupno 97.424 zaraženih.

Broj ljudi obolelih od kovida 19 u svetu premašio je 3,5 miliona. U Rusiji i Brazilu epidemija je u punom jeku. SAD beleže manji pad novih slučajeva koronavirusa, ali on je i dalje visok i meri se u desetinama hiljada.

U Rusiji je u poslednja 24 sata zabeležen najviši skok broja novoobolelih – 10.633, što je najveći dnevni porast od početka epidemije, tako da je sada ukupan broj potvrđenih slučajeva 134.687.

Broj preminulih od koronavirusa u Brazilu nastavlja da raste, a za jedan dan zabeležen je 421 smrtni slučaj.

Sa druge strane, u Španiji su u protekla 24 sata od posledica koronavirusa preminule još 164 osobe, najmanje od 18. marta.

I u Nemačkoj je zabeležen pad u broju žrtava i obolelih od koronavirusa u odnosu na prethodni dan.

U tom periodu obolele su 793 osobe, manje nego juče, u subotu, kada je prijavljeno 945 novoobolelih. Ukupan broj zaraženih porastao je na 162.496.

Što se tiče regiona, u Republici Srpskoj registrovano je devet novih slučajeva koronavirusa, čime je broj zaraženih povećan na 900.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata nije zabeležen nijedan novi slučaj, što je prvi put posle skoro dva meseca nije otkrivena nijedna obolela osoba, saopštila je slovenačka vlada.

U istom periodu preminule su dve osobe, pa je broj smrtnih slučajeva porastao na 96.

U Crnoj Gori u poslednja 24 sata nije prijavljen nijedan novi slučaj kroronavirusa, pa je ukupan broj zaraženih ostao 322.

U Rumuniji, u kojoj je preminula 771 osoba i koja je postala zemlja regiona sa najviše smrtnih slučajeva prema broju stanovnika, registrovano je skoro 13.000 zaraženih.