Njujork kao Bergamo, Tramp razmatra uvođenje karantina

Njujork je najveće žarište koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama. Zaraženo je 52.318 ljudi, što je skoro polovina svih zabeleženih slučajeva u Americi. Preminulo je 728 osoba, a predsednik Tramp razmišlja da uvede karantin. Lekari se suočavaju sa nedostatkom zaštitne opreme.

Na konferenciji za medije, guverner države Njujork Endru Kuomo je saopštio da je u Njujorku registrovan 7.681 novozaraženi i još 209 smrtnih slučajeva zbog Kovida-19, koji je do sada u svetu odneo više od 28.000 života.

Zaraženo je 52.318 ljudi, što je skoro polovina svih zabeleženih slučajeva u Americi. Preminule su 728 osobe, a hospitalizovano je 7.328.

Kuomo je rekao da se špic epidemije očekuje za dve do tri nedelje i da će tada u bolnicama biti potrebno 140.000 kreveta.

Moguć karantin u tri države

Zbog epidemiološke situacije, predsednik Donald Tramp je nagovestio da razmatra uvođenje karantina u saveznim državama Njujork, Nju Džerzi i Konektikat.

Tramp je istakao da ne želi to da uradi, ali da će vrlo skoro možda biti neophodno.

Objasnio je da bi to bio karantin koji bi ograničio putovanja, jer Njujorčani putuju na Floridu, što, kako je rekao, niko ne želi.

Guverner Kuomo je rekao da sa Trampom nije razgovarao o uvođenju karantina.

"Nismo vodili takav razgovor. Čak ne znam ni šta to tačno znači", istakao je Kuomo.

Stiže brod-bolnica "Comfort"

Zbog sve većeg broja zaraženih, brod-bolnica američke vojske "Comfort" sa 1.000 kreveta je na putu za Njujork i očekuje se da će u ponedeljak biti usidren, a u utorak zbrinuti prve pacijente.

Donald Tramp je u luci Norfolk ispratio brod pred put za Njujork i objasnio da će kapacitet od 1.000 kreveta biti na raspolaganju Njujorčanima koji nisu zaraženi koronavirusom, a kojima je neophodna medicinska pomoć.

Brod je nekada služio kao naftni tanker, potom je preuređen u ploveći urgentni traumatološki centar za američke vojnike ranjene tokom borbenih dejstava, ali će tokom nove misije u Njujorku biti civilna bolnica.

Star je skoro ceo vek, ima 1.100 medicinskih radnika, 12 operacionih sala, odeljenja radiologije i intenzivne nege, skener, laboratoriju i apoteku i u prošlosti je bio operativan u situacijama sličnim sadašnjoj jedino za vreme Prvog svetskog rata i tokom pandemije španske groznice posle njega.

Pobuna medicinskih sestara 

Probleme medicinskim radnicima stvara i nedostatak opreme, pa su medicinske sestre koje se u Njujorku bore za pacijente obolele od koronavirusa uputile uznemirujući apel da im se obezbedi adekvatna količina zaštitne opreme, jer su, kako su navele, gradski zvaničnici izgubili kontakt s realnošću.

Na konferenciji za novinare ispred gradske bolnice "Jakobi" medicinske sestre su tražile da im se obezbede maske i druga zaštitna oprema.

Zbog koronavirusa, pomereni su i unutarpartijski izbori za predsedničke kandidate u Njujorku. Umesto 28. aprila, kako je bilo planirano, biće održani 23. juna.

Takođe, produžen je i rok za prijavu poreza.