Koronavirus menja realnost, Meksikanci protestuju protiv dolaska Amerikanaca

Manja grupa demonstranata u Meksiku blokirala je granični prelaz prema Sjedinjenim Američkim Državama, tražeći da za Amerikance koji prelaze granicu važe ista pravila koja je Vašington odredio za osobe koje ulaze u SAD.

Posle godina protesta raznih grupa Amerikanaca, koji su protestovali zbog ulaska migranata na teritoriju SAD, pandemija koronavirusa ozbiljno je promešala karte, pa sada Meksikanci demonstriraju zbog nekontrolisanog ulaska građana Amerike u njihovu zemlju.

Učesnici protesta su nosili transparente "Ostanite kod kuće" i "Zahtevamo kontrolu granice" jer smatraju da meksičke vlasti nedovoljno kontrolišu zdravstveno stanje putnika koji dolaze iz SAD.

Ju-Es-Ej tudej navodi da je granični prelaz Dekončini blokiralo desetak Meksikanaca.

Glavna poruka učesnika protesta, kako se čini, nije bila upućena Amerikancima već predsedniku Meksika Andresu Manuelu Lopezu Obradoru zbog načina na koji sprema odgovor na pandemiju koronavirusa.

SAD i Meksiko su se još ranije dogovorili da delimično zatvore granične prelaze kako bi sprečili širenje virusa, ali Meksikanci tvrde da Vlada ne čini dovoljno kako bi proverila zdravstveno stanje Amerikanaca. 

Meksičke vlasti prilično ležerno posmatraju širenje koronavirusa po svetu, apelujući na građane da nastave da žive kao i do sada.

"Ne prestajte da izazite… Ako imate novca, odvedite porodicu na neki obrok. Time jačate ekonomiju", rekao je Lopez Obrador.

Da sada je u Meksiku potvrđeno 475 slučajeva koronavirusa.