Austrija u "normalnosti” vanrednog stanja

Danas je jedanaesti dan od kako u Austriji važe stroge mere za suzbijanje epidemije korone. Broj obolelih trenutno iznosi 6000, i raste po stopi od 18-19 odsto. To je pozitivan razvoj, ali kako je osnovica sve veća, broj infekcija rapidno raste. Četrdeset dvoje ljudi je umrlo. Trebalo je da reagujemo ranije i strože, izjavljuje kancelar Kurc.

Pravi efekat vladinih mera će ove sedmice verovatno izostati. Vrh krivulje novih infekcija se očekivao ovih dana, iz kriznog štaba Vlade sada govore o sredini aprila.

Prošle noći je rapidno porastao broj pacijenata na intenzivnoj nezi, od 26 juče, na 90 danas. U manje od 24 sata je porastao i broj korona pacijenata u bolnicama, sa 237 na 542. 

Po trenutnoj statistici, broj pacijenata sa blažom simptomatikom, to su oni koji se leče kod kuće, sada iznosi 89 odsto. 

U normalnim prillikama, austrijske bolnice raspolažu sa nešto više od dve ipo hiljade kreveta na intenzivnim odeljenjima. Za poređenje, po stanovništvu deset puta veća Nemačka ima ih 28.000. 

Disciplina ostaje ključna reč vladinih mera. Disciplina, dugi dah i strpljenje, jer je već sada jasno da se ni jedno društvo mesecima neće baviti ničim drugim nego kako pobediti koronu, a ne izgubiti privredu. Kako preživeti, a ne izgubiti osnovicu preživljavanja. 

Potraga za krvicima

Ko je u Austriji najviše kriv, zna se – skijaška turistička branša u Tirolu. Državno tužilaštvo već ispituje sve detalje oko slučaja u skijaškom centru Išgl, gde se dve sedmice prećutkivao slučaj zaraze zaposlenog u gusto posećenom baru "Kicloh". 

Tirol i dalje ima najveći broj obolelih, dobar deo inficiranih i u ostalim austrijskim pokrajinama takođe izvorno potiče odatle. 

Naravno, epidemija bi vladala u Austriji i bez tako eklatantnog primera kao što je tirolski, ali bi brojevi bili drugi. 

Ko je kriv globalno, to je druga stvar. U debate da li je virus "kineski" ili "američki", austrijska vlada se ne meša, a i veliki mediji su vrlo oprezni da direktno optuže neku stranu ili da "sasvim pouzdano" tvrde da je virus dizajniran u nekoj bio-laboratoriji. 

Naprotiv, u svim većim i ozbiljnim medijima se pojavljuju razgovori sa virolozima ili kompilacije iz specijalističke literature, u kojijma se potvrđuje prirodni nastanak virusa korona.

Kineskom rukovodstvu se zamera da je dve sedmice prikrivalo stanje stvari, zatvaralo oči pred brojnim slučajevima atipične agresivne upale pluća, primoravalo medicinsko osoblje da radi bez zaštite, a tek onda krenulo u ozbiljnu bitku sa virusom. 

"Kašnjenje od dve sedmice" postaje refren svih nacionalnih mera za suzbijanje epidemije korone, svude po svetu. Posle neverice i oklevanja od otprilike dve sedmice, sve evropske vlade kreću sa sličnim programom zatvaranja javnog života. 

Kad ovih dana pokazuje tok epidemije u drugim evropskim zemljama, nacionalna televizija ORF preklapa grafike tako da ne računa datum, već tačku izbijanja epidemije. Ti simulacijski modeli, iza kojih stoji Tehnički univerzitet u Beču, dokazuju da je krivulja kojom rastu infekcije svuda ista.

I austrijski kancelar Kurc ovih dana daje intervjuje u kojima priznaje da je reagovao kasno. Koliko? Sa uvođenjem rigoroznih mera se kasnilo oko dve sedmice. Bilo bi još kasnije da ga izraelski premijer Netanjahu nije upozorio da stvar shvati ozbiljno, kaže Kurc. 

Da li mere vlade donose rezultate? Još ne znam, odgovara Kurc, i dodaje "nije moj posao da lažem stanovništvo". 

Povratak u Srbiju  

Proteklih dana se situacija sa srpskim državljanima koji se vraćaju u Srbiju ponovo zaoštrila, istina daleko ispod razmera od prošle srede. 

Grupa od 70-ak ljudi, što u privatnim vozilima, što u autobusima iz Luksemburga, Belgije, Nemačke, Austrije i Italije (!) danima je pokušavala da pređe zatvorenu austrijsko-mađarsku granicu i otputuje do zatvorene mađarsko-srpske.  

Za razliku od prvog talasa prošle sedmice, ovaj poslednji talas je nastao nakon što je Beograd objavio da zatvorio granice. U saradnji sa austrijskim, mađarskim i srpskim vlastima, nađeno je rešenje i konvoj je propušten. 

U situaciji striktnog zatvaranja evropskih granica za protok ljudi, takve situacije postaju divovski izazov za malobrojno osoblje srpske ambasade u Beču. 

I nije to naravno samo srpski problem. Pre tri dana je austrijski ministar spoljnih poslova Šalenberg upozorio austrijske državljane po (za Evropu) egzotičnim destinacijama po svetu, ili su čak krenuli na odmor nakon što je Beč najavio uvođenje restriktivnih mera "da Ministarstvo spoljnih poslova nije tur-operater". 

Problem je bio u tome da su pojedini građani pokušavali da pregovaraju sa Ministarstvom kad će im država poslati avione za evakuaciju. Neki su tražili "kasniji termin", zato što su uplatili još jedan treking u Australiji, ili govorili da bi rado ostali na plaži još koji dan kod lepog vremena. 

Što se tiče srpskih državljana koji, kako kaže Maša Grim iz srpske ambasade u Beču, i dalje nazivaju i najavljuju da bi krenuli u Srbiju, njima se savetuje da ostanu tu gde jesu do kraja epidemije.

Odlukom Austrijskog ministarstva policije, niko ko se u trenutku zatvaranja državnih granica zatekao u Austriji bez vize, dakle radnici na crno, sa vizom koja je istekla, ili preko roka od 90 dana za koji nije potrebna viza, neće imati problema sa austrijskim vlastima. 

Strani državljani, misli se i na srpske, mole se da se jave policiji radi evidencije, "a ako to iz bilo kog razloga nije moguće, Ministarstvo im garantuje da neće krivičnog odgovarati, kao i da njihov neregulisani boravak u Austriji dok su na snazi vladine vanredne mere za suzbijanje epidemije, neće imati nikakve negativne posledice kad budu tražili novu vizu". 

U borbi sa koronavirusom, Austrija se nalazi u kritičnoj fazi. Zatvaranje granica, ograničavanje javnog života, prelazak na "ratnu" ekonomiju – sve to je 10. marta najavljeno i postupno uvedeno ne da bi se sprečila epidemija, jer je već tada bilo kasno, već da bi se sprečio kolaps zdravstva.  

Ideja je bila čuvati zdravstveni sistem i njegovu operativnost za produženu epidemiju nižih brojeva. 

Da li ta strategija daje rezultate je neizvesno. Još pre nekoliko dana, po informacijama Ministarstva zdravlja je 97 odsto obolelih u Austriji pokazivalo blage simptome, a od preostala tri odsto je samo manji deo pacijenata ležao na intenzivnim odeljenjima.