Čitaj mi!

Dr Milinković: Mala deca često asimptomatska, ako su negativna na testu, ne znači da nije kovid

Dr Ana Milinković, načalenica Pedijatrije DZ Savski venac kaže za RTS da uglavnoom dolaze oni koji zaista imaju neke tegobe. Dnevno, dodaje, testiraju njih sedmoro ili osmoro, a bude pozitivo troje do četvoro i to su uglavnom deca školskog uzrasta. Sa malom decom je, dodaje, situacija drugačija. "Često su asimptomatski, često prođu sa temperaturom koja traje par sati ili zapušenim nosom", navodi dr Milinković.

Dr Ana Milinković je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavila da je neminovno da postoji porast broja zaražene dece u sklopu čitave situacije u zemlji. 

"Mi leti imamo malo manje posla, pošto su u toku raspusti i odmori. Uglavnom dolaze oni koji zaista imaju neke tegobe. Ovih dana su to respiratorne, u vidu gušobolje, zapušenog nosa, temperature. To budi sumnju na kovid, pa nam se javljaju na testiranje. Dnevno testiramo njih sedmoro ili osmoro, a bude pozitivo troje do četvoro i to su uglavnom deca školskog uzrasta", ističe dr Milinković.

Sa malom decom je, dodaje, situacija drugačija.

"Često su asimptomatski, često prođu sa temperaturom koja traje par sati ili zapušenim nosom. Ovih dana nam se javljaju podjednako sa respiratornom i stomačnom simptomatologijom. Rota se često izoluje kod dece ovih dana. Često bude temperatura sa povrćanjen, dijarejama, malaksali su i dehidrirani. Kovid se kod njih nešto ređe detektuje. Uglavnom testiramo one koji imaju neki podatak o kovidu u kući ili okolini. Činjenica je da i brojni drugi virusi kruže u toj populaciji", napominje dr Milinković.

Ako su ta mala deca negativna na testu, to ne znači da nije u pitanju kovid.

"Savetujemo roditelje da ih hidriraju, skidaju temperaturu, ali kod njih to brzo prolazi najčešće sa simptomatskom terapijom. Tinejdžeri imaju sliku koja je sličnija odraslima, pa nekad postoji da se uključi nešto od antibiotika - mirovanje, hidriranje i izolacija sedam dana dok to ne prođe", dodaje dr Milinković.

Smatra da će školska godina zakompikovati situaciju, ali da preporučuje da se maske nose makar kada su deca u učionici. 

Navodi da od kada je počela pandemija obavezna imunizacije se sprovodi bez ikakvih problema.

"Preko leta je avgust aktuelan za imunizaciju dece. Koristimo priliku pre kolektiva da damo MMR i sve vakcije koje nedostaju. Što se tiče polia, naša deca primaju u sklopu obavezne umunizacije IPV i moram da kažem da obuhvat tom vakcinom nije loš", kaže dr Milinković.