Čitaj mi!

Epidemijska situacija se komplikuje – u Batajnici 240 bolesnika, srednje teške kliničke slike

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovan 7.061 slučaj zaraze koronavirusom, od 18.728 testiranih uzoraka. Od posledica kovida 19 preminulo je 14 osoba. Na bolničkom lečenju nalazi se 684 pacijenta, od kojih je 30 na respiratoru.

Adžić Vukičević: U Batajnici zbrinuto 240 bolesnika

Epidemijska situacija se komplikuje. Ako brojevi zaraženih koronom budu rasli, neke mere moraće da budu vraćene, tvrde epidemiolozi. Pre svega: maske.

Prema oceni lekara, pik ovog talasa biće u drugoj polovini avgusta i prvoj polovini septembra, pošto se tada očekuje povratak turista i početak škole.

Direktorka kovid-bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević navodi da se u toj ustanovi nalazi 240 bolesnika, od kojih je 14 intubirano.

Dodaje da se radi o srednje teškim kliničkim slikama, koje su takve ne zbog kovida 19, već zbog brojnih pridruženih bolesti, jer se radi o starijim pacijentima.

Kada je reč o mladiću od 29 godina, doktorka napominje da je on doživeo moždani udar pošto je godinama imao povišen pritisak. Razboleo se i od kovida 19, a trenutno je i na hemodijalizi.

"Stanje njegovih pluća je dobro, on praktično nema kovid 19, intubiran je zbog poremećaja stanja svesti", objašnjava direktorka kovid-bolnice u Batajnici.

Izjava Tatjane Adžić Vukičević

Epidemijska situacija u Srbiji se komplikuje. Raste broj novozaraženih i broj pacijenata na bolničkom lečenju koji su priključeni na respirator.

Na bolničkom lečenju najčešće su najstariji građani, a njihovo zdravstveno stanje je teško zbog drugih pridruženih, teških bolesti ili operacija koje su imali.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zoran Perišić rekao je za RTS da su brojke neumoljive i govore da smo usred novog talasa koronavirusa.

Doktorka Mila Paunić, epidemiolog Studentske poliklinike u Beogradu rekao je za RTS da je u proteklih šest nedelja povećan broj zaraženih u studentskoj populaciji.