Čitaj mi!

Stabilna epidemijska situacija, Infektivna klinika izašla iz kovid režima rada

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano 2.012.836 slučajeva koronavirusa, a testirano je 9.596.815 uzoraka. Od posledica kovida preminulo je 16.049 osoba, a procenat smrtnosti je 0.80 odsto, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Infektivna klinika izašla iz kovid režima rada

Posle 797 dana provedena u kovid sistemu Klinika za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije od jutros ponovo radi u regularnom režimu.

To znači da više ne radi trijažu kovid sumnjivih slučajeva, saopšteno je iz te ustanove.

U kovid sistemu ostaje bolnice u Batajnici i Karaburma. 

Opširnije Kraće

Moravički okrug - samo u Lučanima jedna osoba novozaražena

Od 78 uzoraka testiranih na koronavirus u Moravičkom okrugu, samo je jedan pacijent u Lučanima pozitivan.

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovana su dva pacijenta.

U respiratornom centru nema pacijenata, takođe nema pacijenata na respiratoru.

Za poslednja 24 časa u prijemno - trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije nije bilo pregleda.

Opširnije Kraće

U bolnici u Vranju na lečenju 7 kovid pacijenata

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, na kovid 19 testirane su 114 osobe sa teritorije Pčinjskog okruga. Analize su pokazale da je 5 lica zaraženo koronavirusom. Od tog broja 4 su iz Vranja i jedan iz Bujanovca.

U kovid bolnici Zdrastvenog centra Vranje hospitalizovano je 7 pacijenata, svi su pozitivni na koronavirus, svu sa upalom pluća, a troje je na kiseoniku.

Tokom proteklog dana nije bilo novih prijema.  

Opširnije Kraće

Šangaj predstavio planove za normalizaciju života

Vlasti u Šangaju predstavile su planove za povratak u normalne uslove života počevši od 1. juna i okončanje bolnog lokdauna koji je trajao više od šest nedelja i doprineo naglom usporavanju ekonomskih aktivnosti u Kini.

U najjasnije formulisanom rasporedu normalizacije života do sada, zamenica gradonačelnika Zong Ming rekla je da će se ponovno otvaranje Šangaja odvijati u fazama, sa ograničenjima kretanja koja će u većem delu grada ostati na snazi do 21. maja kako bi se sprečio povratak zaraze, prenosi Rojters.

"Od 1. juna do sredine i do kraja juna mi ćemo potpuno obnoviti normalnu proizvodnju i život u gradu sprovodeći uporedo mere prevencije i kontrole epidemije", rekla je ona.

Potpuno zatvaranje Šangaja zbog širenja korona virusa ograničilo je stotine miliona potrošača i radnika i u desetinama drugih gradova i naštetilo maloprodaji, industrijskoj proizvodnji i zapošljavanju, doprinoseći bojazni da bi privreda mogla da zabeleži pad u drugom kvartalu.

U prethodna 24 sata od testiranih 4.398 uzoraka pozitivan rezultat testa dobilo je 239 osoba. Od posledica kovida umrlo je još troje ljudi.

U bolnicama se leči 279 pacijenata, od kojih je u najtežem stanju na respiratoru njih 12.

Epidemiolozi upozoravaju da je oprez i dalje neophodan, jer je virus i dalje među nama.

Austrija, zbog povoljne epidemijske situacije, od danas ukida sva korona pravila za ulazak u zemlju.

Svi putnici koji žele u tu zemlju više neće morati da imaju potvrdu o vakcinaciji, preležanom kovidu 19 ili negativan test.