Čitaj mi!

Pada broj zaraženih, manji redovi ispred ambulanti – ali realno stanje se očekuje tek posle praznika

Od početka pandemije u Srbiji je registrovano 1.867.836 slučajeva koronavirusa, a testirana su 8.584.592 uzorka. Od posledica zaraze preminulo je 14.666 osoba. Procenat smrtnosti je 0,79 odsto, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Zlatiborski okrug, još 24 hospitalizovana

Tokom jučerašnjeg dana, u kovid ambulantama užičkog Zdravstvenog centra pregledano je 1.096 pacijenata, na bolničko lečenje su upućena 24 pacijenta, otpuštena su 43, dok ih je na dnevnoj terapiji u bolnici 71.

Ukupno hospitalizovanih je 213, među kojima je šestoro na respiratoru, četvoro u užičkoj i dvoje u prijepoljskoj bolnici.

Prema izveštaju užičkog ZZJZ, od početka epidemije do danas ukupno je potvrđeno 72.430 slučajeva infekcije koronavirusom u Zlatiborskom okrugu.

U svim školama u Srbiji od ponedeljka neposredna nastava

Od ponedeljka, 21. februara u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjivaće se prvi model nastave, odnosno učenici će nastavu pohađati neposredno, odlučio je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema "Servis javnog zdravlja" koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u periodu od 9. do 17. februara broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 3.200 (0,42%) obolelih.

Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida 19 u istom periodu bilo je 4,3 odsto.

U Pčinjskom okrugu zaraženo 108 osoba

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, na kovid 19 testirano je 375 osoba sa teritorije Pčinjskog okruga. Analize su pokazale da je 108 lica zaraženo koronavirusom.

Od tog broja 53 je iz Vranja, 16 iz Vladičinog Hana, po 12 iz Preševa i Surdulice, 9 iz Bujanovca, 4 Bosilegrada i 2 iz Trgovišta.

U kovid bolnicama u Vranju hospitalizovana su 83 pacijenta, svi su pozitivni na koronavirus i sa upalom pluća, dok je 56 na kiseoniku. Tokom proteklog dana na bolničko lečenje primljeno je 9 pacijenata, a otpušteno 11.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljen je 251 pregled, od toga je 90 prvih.

Zbog smanjenog broja zaraženih, ambulanta Zdravstvenog centra Vranje u Donjem Vranju izlazi iz kovid sistema i u njoj se neće više raditi doznake za bolovanje pacijentima koji su bili zaraženi korona virusom (ovu uslugu pacijenti će dobijati u ATD Kovid ambulanti gde se rad nastavlja sa 5+5 ekipa, lekar, medicinska sestra, tehničar po smenama).

Bekić za RTS: Manji broj zaražene dece, raspust dao sjajne efekte

Direktor Doma zdravlja "Savski venac" Zoran Bekić rekao je za RTS da je vakcinacija u Srbiji i dalje usporena, da kovid brojevi jesu nešto manji, ali i dalje postoji veliki pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu.

Ako smo pred raspust imali 25 do 28 pozitivne dece, taj broj je sada od tri do pet, što su, kako ističe, sjajni efekti raspusta.

Epidemijska slika nešto je bolja, sudeći po kovid brojkama Srbija polako izlazi iz maksimuma trenutnog talasa epidemije. Smanjen je broj novozaraženih i redovi ispred kovid ambulanti su nešto manji.

Prema poslednjem preseku, koronavirus je potvrđen kod još 6.423 osobe, od 20.918 testiranih uzoraka.

Struka upozorava da to nije prava slika jer su ljudi manje odlazili lekaru tokom praznika, te da će se realna situacija videti tek za nekoliko dana. 

Zabrinjava veliki broj pacijenata u crvenim zonama, na respiratorima, kao i broj preminulih. Prema poslednjem preseku, od posledica zaraze preminulo je 55 pacijenata. Na bolničkom lečenju su 4.154 pacijenta, od kojih je 146 na respiratoru. 

U cirkulaciji su omikron, njegova podvarijanta stelt, kao i delta soj. Najugroženiji su najstariji građani, ali sve više i deca.

Lekari ponavljaju da je uz poštovanje protivepidemijskih mera i dalje najvažnija vakcinacija.

Imunolog profesor Dušan Popadić naveo je da  svako treba da se imunizuje i da ne čeka da se zarazi.

Objasnio je da je broj infektivnih čestica virusa, na koji nailazimo u okruženju, preveliki i da probija imunitet, i nakon preležane infekcije, i postvakcinalni, tako da se dešava da neko oboli od kovida i dva puta.