Čitaj mi!

Na bolničkom lečenju više od 4.500 pacijenata, cirkulišu omikron, stelt i delta soj

Od početka pandemije, u Srbiji je zabeleženo 1.841.010 slučajeva koronavirusa, a od posledica zaraze preminulo je 14.427 osoba. Procenat smrtnosti je 0,78 odsto. Do sada je testirano 8.507.866 uzorka, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Dr Timotijević: Pritisak na bolnice i dalje visok, omikronom zaraženi mlađi

Direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti dr Ljiljana Timotijević izjavila je za RTS da su omikronom uglavnom zaraženi mlađi pacijenti, što se zaključuje iz blagih kliničkih slika.

Ističe, međutim, da se u proseku od šest do sedam odsto pacijenata šalje u bolnice, što nije mali procenat, te da je to uglavnom starija populacija.

Novi Pazar – 30 osoba hospitalizovano, jedna osoba preminula

Prema podacima koji su na današnji dan Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni kovid centar Novi Pazar, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje, u poslednja 24 sata od posledica koronavirusa preminula je jedna osoba.

Na bolničko lečenje upućena su tri kovid pacijenta, pa se na odeljenjima Opšte bolnice u Novom Pazaru nalazi 30 bolesnika.

Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 109 (67 prvih, 42 kontrolna pregleda).

U bolnicama Zlatiborskog okruga 256 pacijenata

U bolnicama u Zlatiborskom okrugu je ukupno 256 pacijenata, među kojima je desetoro na respiratoru, sedmoro u užičkoj bolnici, dvoje u prijepoljskoj i jedno u požeškoj.

Tokom jučerašnjeg dana u kovid ambulantama užičkog Zdravstvenog centra pregledano je 538 pacijenata. Na bolničko lečenje je upućeno 14, koliko je i otpušteno iz bolnice, dok je na dnevnoj tarapiji 111 pacijenata.

U Pčinjskom okrugu 166 novozaraženih

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, na koronavirus testirana je 341 osoba sa teritorije Pčinjskog okruga. Analize su pokazale da je 166 osoba zaraženo koronavirusom.

Od tog broja 105 je iz Vranja, 22 su iz Vladičinog Hana, 17 iz Surdulice, 10 iz Preševa, devet iz Bujanovca i tri iz Bosilegrada.

U kovid ambulanti u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 205 pregleda, od kojih su 123 prva.

U kovid bolnicama hospitalizovana su 103 pacijenta, svi su pozitivni na koronavirus i sa upalom pluća, dok je 58 na kiseoniku. Tokom proteklog dana na bolničko lečenje primljeno je pet pacijenata.

Adžić Vukičević za RTS: Uznemirila nas smrt 46-godišnjeg pacijenta, prvi put sam tražila sudsku obdukciju

U kovid bolnici Batajnica na lečenju je skoro 600 pacijenata. Direktorka te zdravstvene ustanove Tatjana Adžić Vukičević kaže za RTS da iako je najviše starijih pacijenata, prošle nedelje ih je veoma uznemirio slučaj muškarca (1976) koji je preminuo neposredno nakon prijema.

"Prvi put sam od kada radi kovid bolnica u Batajnici, za ovih 15 meseci, naložila da se uradi sudska obdukcija", naglasila je Adžić Vukičevićeva.

Smanjuje se broj novih slučajeva zaraze u Čačku

Trenutnu epidemijsku situaciju u Čačku lekari ocenjuju kao stabilnu. Manji je broj prvih pregleda i novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Direktor Doma zdravlja Čačak dr Aleksandar Pajović je rekao da je situacija sa pandemijom u tom gradu dosta bolja u kovid ambulantama.

"Prvi put juče nismo imali pozitivnih od  27 pregledanih mališana", kazao je dr Pajović.

U kovid ambulanti za odrasle, dodao je, prvi put u poslednjih mesec i po dana ima manje od 200 pacijenata i smatra da se nazire kraj ovom talasu pandemije.

Istakao je da su u pitanju uglavnom blage kliničke slike i kod dece i kod odraslih i pozvao građane da se vakcinišu.

Razgovor Slađane Miletić sa dr Aleksandrom Pajovićem

Epidemijska slika u Srbiji i dalje je ozbiljna. Blago je smanjen broj novozaraženih i redovi ispred kovid ambulanti su nešto manji, ali i dalje se beleži visok broj preminulih od posledica zaraze.

Prema poslednjem preseku, koronavirus je potvrđen kod još 6.036 osoba, od 16.284 testirana uzorka. Od posledica zaraze preminuo je 61 pacijent.

Raste i broj hospitalizovanih - trenutno je na bolničkom lečenju 4.539 pacijenata, od kojih je 189 na respiratoru.

U cirkulaciji su omikron, njegova podvarijanta stelt, kao i delta soj. Najugroženiji su najstariji građani, ali sve više i deca. 

Lekari apeluju da se nastavi vakcinacija i poštovanje svih mera, jer se jedino tako situacija može držati pod kontrolom. 

Pored vakcina, Srbija je obezbedila najsavremeniji lek protiv kovida - pakslovid kompanije "Fajzer"

Jelena Mitrašinović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije objasnila je da je radna grupa Ministarstva zdravlja odlučila da se prve količine pakslovida podele u tercijarne ustanove gde će se odlučivati o daljoj primeni.

Prema njenim rečima, ovaj lek deluje tako što sprečava razmnožavanje virusa u organizmu.

Ističe da je sa terapijom najbolje započeti što pre od pojave prvih simptoma koronavirusa i to u roku od pet dana.