Čitaj mi!

Novih 40 žrtava kovida, još 17.674 slučaja zaraze

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je za 24 sata od kovida 19 preminulo 40 osoba. Potvrđena su 17.674 nova slučaja zaraze koronavirusom, od 35.974 testirana uzorka. Na respiratorima 142 osobe.

Blagi pad novozaraženih u Jablaničkom okrugu

U poslednja 24 sata u Jablaničkom okrugu na koronavirus su testirane 703 osobe, a 280 je bilo pozitivno, saopštio je Zavod za javno zdravlje.

U Leskovcu je bilo 157 novoobolelih, 63 osoba su sa teritorije opštine Vlasotince, 20 sa teritorije opštine Lebane, 21 osoba sa teritorije opštine Medveđa i 19 sa teritorije opštine Bojnik.

Među zaraženim bilo je 146 zaposlenih, 61 nezaposlena osoba, 53 penzionera, 12 učenika, jedan student i sedmoro dece.

U Sloveniji potvrđen slučaj podvrste omikrona BA.2

Slovenija je potvrdila prvi slučaj podvrste omikron soja BA.2, saopštila je šef nacionalne laboratorije Tjaša Žohar Cretnik.

Rekla je da još nije jasno da li je ova podvrsta zaraznija od originalne.

Tjaša Žohar Cretnik je rekla da je BA.2 otkrivena u Podravju, prenela je agencija STA.

Ona je dodala da, prema još nepotvrđenim podacima, postoji mogućnost da su još dva slučaja podvrste BA.2 otkrivena na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju u Ljubljani.

BA.1 je prva vrsta omikrona, koji je za nekoliko nedelja zamenio delta soj i sada predstavlja, bar u Sloveniji, 95 odsto novih infekcija.

Nedavno je Britanska agencija za javno zdravlje otkrila više od 400 slučajeva podvrste omikrona, u prvih 10 dana januara, navodeći da je BA.2 otkriven u još 40 zemalja, među kojima su Indija, Danska i Švedska, gde ima najviše ovih podvrsta omikrona.

U EU odobren prvi oralni lek protiv kovida

Evropska agencija za lekove ( EMA) preporučila je uslovno izdavanje dozvole za promet oralnog antivirusnog leka "pakslovid" kompanije "Fajzer Evropa".

Lek se sastoji iz dve aktivne suspstance i dve tablete, a može se koristiti za lečenje kovida 19 kod odraslih kojima nije potreban dodatni kiseonik, a koji su pod povećanim rizikom da bolest postane ozbiljna, navode u EMA.

U pitanju je prvi antivirusni oralni lek koji se preporučuje u EU za lčenje kovida 19, a očekuje se da bude delotvoran kako protiv infekcije delta sojem tako i omikron varijantom.

Kliničke studije pokazuju da su pacijenti koji su primili "pakslovid" u roku od pet dana od pojave simptoma znatno kreće ostajali na hospitalizaciji i bez smrtnih ishoda.

U EMA dodaju da je bezbednosni profil leka povoljan, a neželjeni efekti uglavnom blagi uz upozorenje da može da utiče na dejstvo drugih lekova.

U Crnoj Gori preminulo 6 osoba, 906 novozaraženih

U Crnoj Gori je u protekla 24 sata od posledica korona virusa preminulo šest osoba, a registrovano je još 906 novozaraženih, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Najmlađi premunuli je imao 40 godina. Testirano je 2.708 uzorka na novi koronavirus, najviše novozaraženih je u Podgorici - 264.

Udeo novopozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih je 33,5 odsto.

Ukupan broj preminulih od početka pandemije kovid virusa u Crnoj Gori je 2.541. Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva je 7.374.

Švedska neće preporučiti vakcinu deci od 5 do 11 godina

Švedska je odlučila da ne preporuči davanje antikovid vakcine deci staroj od pet do 11 godina, saopštila je Državna zdravstvena agencija, navodeći da benefiti ne nadmašuju rizike.

"Sa postojećim znanjem, ako znamo da je mala verovatnoća za ozbiljan tok bolesti kod dece, ne vidimo konkretnu korist da ih vakcinišemo", rekla je zvaničnica zdravstvene agencije Brita Bjorkholm, preneo je Rojters.

Ona je kazala da bi odluka mogla da bude revidirana ukoliko buduća istraživanja pokažu drugačije ili ako se pojavi novi soj, a deca u tom uzrastu, koja spadaju u visokorizične grupe, mogu da dobiju vakcinu.

Švedska je registrovala više od 40.000 slučajeva 26. januara, što je jedna od najvećih brojki tokom pandemije.

Vlada Srbije donirala Mostaru 60.000 transportnih medijuma za pi-si-ar testiranje

Vlada Srbije uputila je gradu Mostaru donaciju univerzalnih transportnih medijuma sa dva brisa za pi-si-ar testiranje na koronavirus.

Transportni medijumi koji su danas krenuli put Bosne i Hercegovine predstavljaju neophodnu komponentu u svim protokolima za testiranje na kovid i sastoje se iz epruvete i dva brisa za uzorkovanje. Na ovaj način će usluge koje pruža zdravstveni centar u Mostaru biti unapređene, a građanima će testiranje biti dostupno na više lokacija, pa čak i na adresama onih koji su stariji i ugroženi, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da je potrošnja grada Mostara u proseku četiri i po hiljade transportnih medijuma mesečno, Vlada Srbije je ponosna što će ova količina biti dovoljna Mostarcima tokom narednih godinu dana. Vlada Srbije se nada da će ova donacija pomoći gradu da se što uspešnije izbori sa pandemijom u narednom periodu.

Saradnja sa Mostarom intenzivirana je nakon posete predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić ovom gradu 4. oktobra prošle godine.

Brnabić je tada posetila srpsku zajednicu u Mostaru. Tom prilikom predsednica Vlade Srbije sastala se sa potpredsednikom Skupštine Grada Mostara Veliborom Milivojevićem i gradonačelnikom Mariom Kordićem, sa kojima je ova donacija dogovorena i na kraju realizovana.

Srbija je od početka pandemije u više navrata pomagala zemlje regiona medicinskim materijalom, lekovima, zaštitnom opremom i vakcinama, koje su svakako bile najpotrebnije našim susedima u prethodnih godinu dana. Takođe, Vlada Srbije se ponosi činjenicom što su građani regiona mogli da se vakcinišu u našoj zemlji u trenutku dok u njihovim zemljama vakcine nisu bile dostupne.

Na respiratorima 142 osobe

U Srbiji su u poslednja 24 sata registrovana 17.674 nova slučaja koronavirusa od 35.974 testirana uzorka, a od posledica bolesti preminulo je 40 pacijenata.

Na bolničkom lečenju nalazi se 3.301 kovid pacijent, a 142 su na respiratorima.

Od početka pandemije u Srbiji je urađeno je 8.010.329 testova na koronavirus, a registrovana su 1.616.584 pozitivna slučaja.

Broj smrtnih slučajeva je 13.417, a procenat smrtnosti 0,83.

Epidemijska situacija zabrinjava, omikron soj se brzo širi, veliki je pritisak na kovid ambulante.

Posle raspusta i sa početkom drugog polugodišta povećava se i broj zaražene dece.

Doktorka Mina Mitić iz Doma zdravlja Vračar kaže da je ta ustanova proširila prostor za pacijente koji čekaju u redu kovid ambulante.

"Povećao se broj prvih pregleda, dnevno pregledamo između 50 i 100 dece najčešća uzrasta od 10 do 12 godina, ali ima i predškolske dece pa i beba", navela je doktorka Mitić.

Broj novozaraženih raste i u svetu. Nemačka je danas prijavila najveći dnevni broj novih infekcija, budući da je prvi put premašila cifru od 200.000 novozaraženih.