Čitaj mi!

Niški prosvetari traže onlajn nastavu u svim školama, dr Tiodorović ih podržava

Zbog pogoršanja epidemijske situacije, Sindikat prosvetnih radnika u Nišu uputio je zahtev školskoj upravi u tom gradu da od Ministarstva prosvete zatraži da stariji osnovci i srednjoškolci hitno pređu na onlajn nastavu.

Onlajn nastavu traže sindikati prosvetnih radnika jer su, kako navode, već prvog dana posle raspusta primetili da su zvanični brojevi zaraženih drugačiji u odnosu na stanje u učionicama.

"Mi zaključujemo da se učenici ili nisu testirali, roditelji nisu preduzeli tu vrstu koraka pa tako nisu ni prijavili da su njihova deca kovid zaražena, ali jesu kod kuće bolesni. Nama se čini kada bismo produžili sad ovaj period nesastajanja u školi, svi učenici bi dobili isti kvalitet nastave na onlajn platformama, smanjili bismo zaražavanje", ističe  Gordana Arsić, portparol Unije prosvetnih radnika Niša.

Zbog odsustva profesora, u sindikatu kažu i da je sve teže organizovati ovaj vid kombinovane nastave. 

"Maltene svakog dana imamo 6-7 odsutnih profesora, to prevazilazimo tako što kolege uskaču, menjamo, u toku dana se snalazimo sa rasporedom časova, za sada nastava se odvija", ukazuje Milorad Gavrilović, direktor Pravno-poslovne škole u Nišu.

Epidemiolog i član Kriznog štaba profesor dr Branislav Tiodorović podržava stav Udruženja pedijatara da je trebalo produžiti raspust. 

"Treba dobro proceniti, mislim da su brojevi realno veći nego što se oni vide prema zvaničnim objavama i da mi imamo sve razloge da praktično barem u jednom kratkom periodu, bilo to deset do 14 dana, uradimo nešto s onlajn nastavom", smatra Tiodorović.

Predviđa da će vrh ovog talasa biti sredinom februara, smirivanje situacije je moguće pod uslovom da virus gripa, koji je prisutan kod dece, ne napravi dodatne probleme.