Čitaj mi!

Srbija, svaki drugi testiran pozitivan, karantin sedam dana; U Francuskoj za dan pola miliona obolelih

U Srbiji se beleži najveći broj novozaraženih od početka epidemije, a skoro svaki drugi testirani je pozitivan na koronavirus. Na bolničkom lečenju je više od 2.500 ljudi, a na respiratorima 109 pacijenata. Novom uredbom kućna izolacija za zaražene skraćena je na sedam dana.

Novi rekord u Austriji, zaraženo 30.000 ljudi

Austrija je u poslednja 24 sata zabeležila 30.000 novozaraženih koronavirusom, što je novi rekord.

Austrijski kancelar Karl Nehamer potvrdio je nakon sednice vlade da je u protekla 24 sata registrovano oko 30.000 novozaraženih.

Ovo je novi rekord od početka pandemije, a s obzirom da je prošlonedeljni rekord od 18.427 značajno premašen.

Ministarstvo zdravlja i unutrašnjih poslova najavili su da će tek posle podne imati tačne brojeve.

"Pandemije još nije prošla", naglasio je Nehamer.

Oko 30.000 novozaraženih je skok od skoro 80 odsto u odnosu na utorak.

Nehamer je upozorio da je broj od 30.000 novozaraženih zastrašujući, ali je napomenuo i da taj broj s obzirom da je reč o omikronu mora biti drugačije analiziran.

Kaže i da su toliki brojevi bili najavljeni zbog veće zaraznosti novog soja virusa.

Najveći broj novozaraženih je u Beču - 10.058.

U Institutu za majku i dete na lečenju 14 dece, novorođenče na respiratoru

Zamenik direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović rekao je za RTS da je u toj ustanovi na lečenju 14 kovid pozitivne dece.

Klinička slika pacijenata je uglavnom lakša, nego što je bila kod delta varijante. Jedno dete, novorođenče je na respiratoru i u fazi je oporavka, napomenuo je Vukomanović.

U Mačvanskom okrugu 685 novozaraženih

Na teritoriji Mačvanskog okruga potvrđeno je još 685 pozitivnih uzoraka na koronavirus.

U Šapcu - 309, Loznici - 166, Bogatiću - 81, Vladimircima 3- 9, Koceljevi - 20, Malom Zvorniku - 14, Ljuboviji - 29 i Krupnju 27.

Ukupan broj aktivno obolelih je 6.181.

Hrvatska, oboren negativni rekord po broju novozaraženih

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je zabeleženo 10.427 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj aktivnih slučajeva u u toj državi je ukupno 56.208, objavio je Krizni štab.

Na bolničkom lečenju je 1.796 pacijenata, na respiratoru 204, prenosi Indeks.

Preminulo je 45 osoba.

Dr Gnjatović: Omikron nas je iznenadio na mnogo načina

Doktorka Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije navodi za RTS da se omikron brzo širi te da je je veliki pritisak na kovid ambulante.

Ocenjuje da nas je iznenadio na mnogo načina, te da je teško predvideti kada će doći do smirivanja ovog talasa.

Crna Gora ublažava mere protiv koronavirusa

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) Igor Galić rekao je da je Vlada Crne Gore odlučila da se u naredne dve sedmice, od 20. januara do 3. februara omogućava rad dečjih igraonica uz kovid certifikat i uz obezbeđivanje najmanje 10 kvadratnih metara po osobi.

"Omogućava se rad svih ugostiteljskih objekata do ponoći uz uslov da se ne dozvoli muzički program uz izvođenje pjevača, muzičara ili di-džejeva. Emitovanje muzike sa zvučnika je dozvoljeno. Ipak, imajući u vidu da je broj novoobljelih na dnevnom nivou i dalje visok, bez obzira na generalni trend pada, sve ostale mjere ostaju na snazi", rekao je Galić na konferenciji za medije, povodom trenutne epidemiološke situacije u zemlji, izazvane pandemijom koronavirusa.

Galić je rekao da je u poslednjoj sedmici broj zaraženih 40 odsto manji u odnosu na prethodnu nedelju.

Napominje da je to trenutak kada prvenstveno omladinu mora da se upozori da dolazi do "prelivanja" zaraze sa njih na starije ukućane.

"Do ove nedjelje smo bilježili najveću incidenciju obolijevanja u uzrasnim grupama od 19. do 40. godine. U posljednjoj nedjelji, posljedično, kao što smo i očekivali, najviše oboljelih je u grupi od 40 do 65 godina, a najveći porast trenda je u uzrasnoj kategoriji 65+ godina. Dobra okolnost je to što su oni vakcinisani u procentu većem od 70 odsto. S druge strane, bilježimo i pad oboljelih među maloljetnicima za oko 30 odsto", kazao je Galić.

Ističe da su oko 45 odsto inficirane dece, deca u osnovnim školama, oko 37 odsto su srednjoškolci, a 18 odsto su u predškolskom uzrastu.

"I dalje napominjemo da je sprovedenim međunarodnim stručnim studijama utvrđeno da vakcinisane osobe obolijevaju od blažih formi i omikron soja SARS-CoV-2. Naročito osobe koje su vakcinisane sa tri (buster) doze, pa stoga molimo građane da se vakcinišu, a ukoliko nisu primili treću dozu, i to bez odlaganja da učine", kazao je Galić.

U Vranju 149 novozaraženih, preminula jedna osoba

U kovid ambulanti ATD u Vranju u utorak je pregledano 375 osoba, od toga su 202 prva pregleda. Takođe, urađena su četiri pi-si-ar i 212 antigenskih testova. Od toga 149 je pozitivno na koronavirus.

U kovid bolnici Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 19 pacijenata, svi su pozitivni na koronavirus i sa upalom pluća, dok osmoro dobija kiseonik.

Hospitalizovana su u utorak još dva bolesnika, jedan pacijent transportovan u Surdulicu, jedan je preminuo, saopštavaju iz Zdravstvenog centra.

Mađarska, najveći broj novozaraženih od početka pandemije

Broj novozaraženih na dnevnom nivou u Mađarskoj dostigao je novi negativni rekord sa 14.890 slučajeva infekcije. U bolnicama je, prenosi Rojters, broj pacijenata ostao na relativno niskom niovu.

Mađarska Vlada je saopštila da se nova varijanta omikrona "širi snažno", podstičući nove infekcije, ali da se buster dozom vakcine ozbiljni simptomi mogu izbeći.

U Mađarskoj, zemlji od 10 miliona stanovnika, do sada je umrlo 40.686 ljudi od posledica kovida 19.

U bolnicama je na čečenju 2.645, uključujući 208 na respiratorima.

Francuska: Pola miliona novoobolelih u jednom danu

U Francuskoj je zabeležen rekordan porast novoobolelih od kovida 19. Samo u poslednja 24 sata registrovano je 464.769 zaraženih, što je najveći broj infekcija od početka pandemije.

Zvanični podaci pokazuju da je broj smrtnih slučajeva u bolnicama povećan za 288, te da je sada ukupno 100.339 preminulih, prenosi Gardijan.

Dr Timotijević: Nemaju svi pacijenti blagu kliničku sliku

Direktorka Zavoda za plućne bolesti Ljiljana Timotijević rekla je za RTS da je najveći broj pacijenata koji dođe u tu ustanovu nevakcinisano.

Ne možemo da kažemo da je kod svih pacijenata blaga klinička slika, ima pacijenata i sa komplikacijama, ističe pulmolog.

Jedini način da izbegnemo gužve ispred kovid ambulanti je vakcinacija, zaključuje dr Timotijević.

Indija produžava zabranu međunarodnih letova

Indija je saopštila da se produžava zabrana međunarodnih letova do 28. februara, prenosi Tajms of India.

Nadležni ističu da je omikron otežao relaksaciju međunarodnog saobraćaja, koji je obustavljen u martu 2020. godine.

U Indiji je danas prijavljeno 2,82 miliona novih slučajeva oboljevanja od kovida 19, a preminula je 441 osoba.

Otvorena dodatna ambulanta u Nišu

Zbog pogoršane epidemijske situacije, u Nišu je otvorena dodatna, četvrta kovid ambulanta. Direktor doma zdravlja Milorad Jerkan ističe da je situacija teška i da cirkuliše omikron soj.

"Radimo kompletno sve - od infuzije, davanja kiseonika, uzimanja briseva, rendgenske snimke, sve u jednoj ambulanti. Sve četiri su nam pokrivene kao primarne bolnice da ne bismo slali pacijente u Klinički centar", rekao je dr Jerkan za RTS.

Napominje da su u ambulantama ranije trošili 10 litara kiseonika dnevno, a da je sada to 40 litara. Pacijenti su trenutno uglavnom stariji, ali očekuje se da uskoro bude više obolelih među mlađima, prvenstveno zbog proslave Srpske nove godine.

"Odjednom nas očekuje i preko 3.500 pregleda, od toga skoro polovina prvih pregleda. A polovina od toga je pozitivno", rekao je dr Jerkan.

Ističe da, uprkos tome što i među lekarima i medicinskim sestrama ima zaraženih, u kovid ambulantama ima dovoljno medicinskog osoblja, a posebno naglašava da na jednom mestu imaju i epidemiologa i internistu.

Napominje da je broj vakcina koje se daju na dnevnom nivou u Nišu drastično stanjem.

"Jedini lek za ovo je vakcina, vakcina, vakcina", poručio je dr Jerkan.

Prema poslednjem preseku, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 18.006 osoba od testiranih 39.740 uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je još 26 ljudi.

Procenat pozitivnih među testiranim uzorcima je 45,3 odsto, što znači da je zaražen skoro svaki drugi testirani.

Direktorka Kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević rekla je za RTS da kada bismo nasumično testirali, svaki drugi bi bio pozitivan na koronu.

Direktor Doma zdravlja "Savski venac" dr Zoran Bekić naveo je za RTS da ako nastavi da raste broj inficiranih i redovi ispred kovid ambulanti budu sve veći, razmišlja se i o otvaranju kovid ambulante na Sajmu.

Vlada Srbije usvojila je izmene Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19. Između ostalog, izmene obuhvataju skraćivanje kućne izolacije za zaražene na sedam dana, nakon čega se javljaju na pregled lekara u kovid ambulantu, a izolacija se prekida bez testiranja.

Ukoliko osoba ima primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju, upućuje se u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana, a stanje imunodeficijencije utvrđuje lekar primarne zdravstvene zaštite.

Zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite se testiraju pi-si-ar testom nakon kućne izolacije u trajanju od sedam dana i vraćaju se na posao ukoliko je pi-si-ar rezultat negativan. U slučaju pozitivnog rezultata pi-si-ar testa, ostaju u izolaciji do 10 dana kada se izolacija prekida bez testiranja.

Izmenjene su i cene testiranja, pa je visina naknade za pi-si-ar testiranje na lični zahtev 6.000 dinara, a antigensko testiranje 1.800 dinara.

Promenjena je i dužina trajanja karantina za osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa obolelom osobom. Mera karantina u kućnim uslovima za sve identifikovane bliske kontakte kovid 19 slučajeva sprovodi se u trajanju od pet kalendarskih dana od momenta poslednjeg kontakta. Nakon isteka pet dana, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave simptoma i znakova bolesti, karantin se prekida bez testiranja.

Svi kontakti kojima je propisana mera karantina su u obavezi da se do isteka desetog dana od dana poslednjeg kontakta sa kovid 19 slučajem strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite (nošenje zaštitne maske tipa N95 uvek kada se u zatvorenom prostoru boravi sa drugim osobama u istoj prostoriji, kao i na otvorenom ukoliko se ne može održavati odstojanje od najmanje dva metra od drugih osoba, pranje i dezinfekcija ruku, izbegavanje okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru). 

Od mere karantina nakon bliskog kontakta sa obolelim su izuzete sve osobe koje ispunjavaju najmanje jedan od sledećih kriterijuma: dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine, dokaz o preležanom kovidu 19, pozitivan rezultat serološkog testiranja na SARS-CoV-2 S-Protein (RBD) Immunoglobulin G (IgG) urađen u nekoj od laboratorija u javnom vlasništvu, ne stariji od 90 dana od dana uzorkovanja.

Osobe koje su izuzete od mere karantina iz navedenih razloga su u obavezi da se do isteka desetog dana od dana poslednjeg kontakta sa obolelim strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite (nošenje zaštitne maske tipa N95).