Čitaj mi!

Novi presek – preminulo 19 pacijenata, zaražene još 9.122 osobe

U poslednja 24 sata u Srbiji su registrovana 9.122 slučaja zaraze koronavirusom od 27.290 testiranih uzoraka. Od posledica kovida 19 preminulo je još 19 osoba. Na respiratoru je 79 pacijenata.

Tri kovid ambulante u Beogradu rade 24 sata

Sve kovid ambulante u Beogradu radiće sutra do 22 sata.

Novina je da će pored kovid ambulanti u Zemunu i Ulici Čarlija Čaplina non-stop raditi i kovid ambulanta u Železniku.

Na KiM još 152 slučaja koronavirusa, nije bilo preminulih

Na Kosovu i Metohiji su, u poslednja 24 časa, potvrđena 152 nova slučaja koronavirusa, od 5.474 testirana uzorka, saopštilo je Ministarstvo zdravlja privremenih prištinskih institucija.

Nije zabeležen nijedan smrtni slučaj, navelo je ministarstvo na Fejsbuku.

U protekla 24 sata izlečeno je 20 građana, dok su se ukupno do sada oporavile 158.102 osobe.

Trenutno su aktivna 872 slučaja koronavirusa na KiM.

Karantin u Srbiji skraćen sa 14 na 10 dana

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" usvojio je izmene mera koje se odnose na skraćenje trajanja karantina u kućnim uslovima za bliske kontakte pozitivnih osoba sa 14 na 10 dana, kao i izmene kriterijuma za izuzeće od mera karantina posle bliskog kontakta.

Mera karantina u kućnim uslovima za sve identifikovane bliske kontakte sprovodi se u trajanju od 10 kalendarskih dana od momenta poslednjeg kontakta, objavljeno je na sajtu Instituta.

Na lečenju 2.199 pacijenata

Od posledica kovida 19 od početka epidemije u Srbiji je preminulo ukupno 12.850 osoba, a procenat smrtnosti iznosi 0,97 odsto, navodi se na sajtu covid19.rs.

Do sada je registrovano ukupno 1.327.455 slučajeva infekcije koronavirusom, od testirane 7.349.981 osobe.

Na lečenju je 2.199 pacijenata, na respiratoru 79.

U Srbiji se beleži drastičan skok broja novoobolelih, a svakodnevno su redovi ispred kovid ambulanti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je trenutno zdravstveni sistem pod velikim pritiskom i da je u Srbiji već došlo do opšte zaraze omikronom.

"Brojevi govore da je već došlo do eksponencijalnog rasta. Prošle nedelje u osam ujutru smo imali 11,2 odsto zaraženih, a danas 35 ili 36 odsto od testiranih, a u Beogradu čak preko 40 odsto", rekao je Vučić.

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo, doktor Milanko Šekler, kaže za RTS da je strategija ohrabrivanja ljudi da proslavljaju Novu godinu vrlo loše uticala i da su time praktično pomagali ljudima da izvrše samoubistvo.

Ističe i da simptomi omikrona nisu nimalo bezazleni kod nevakcinisanih, ali da je kod onih koji su primili sve tri doze vakcine šansa da obole od omikrona svega 20 odsto.

Od ponedeljka nastava u svim srednjim školama u Vojvodini biće organizovana po trećem modelu, odnosno na daljinu.