Čitaj mi!

Pada broj novozaraženih u Evropi, potrebno ubrzati vakcinaciju zbog omikrona

Od početka pandemije u Srbiji je registrovano 1.268.787 slučajeva zaraze koronavirusom. Prema podacima sa sajta covid19.rs, od posledica bolesti preminulo je 12.036 osoba. Iako se broj dnevno preminulih smanjuje, i dalje je visok. Naslovne stranice svetskih medija i ovih dana su posvećene novom soju - omikronu.

Tedros: Pojava omikrona ukazuje da i posle dve godine korona preti

Pojava varijante koronavirusa omikron ukazuje da se svet i posle dve godine od početka pojave pandemije kovid-19 nalazi u opasnoj situaciji, izjavio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus.

On je istovremeno dodao i da je razočaran što su mnoge zemlje uvele potpunu zabranu putovanja na jug Afrike zbog omikron varijante.

U Zlatiborskom okrugu na kovid 19 pozitivne još 33 osobe

Po šest novoinficiranih je u Užicu, Požegi i Bajinoj Bašti, po troje Arilju, Sjenici i Prijepolju, po dvoje u Novoj Varoši i Čajetini, i po jedan u Kosjeriću i Priboju.

U svim kovid bolnicama u okrugu smeštena su 193 pacijenta, a od tog broja kod 170 je potvrđen kovid 19, dok je 8 osoba na respiratorima. U 16 kovid ambulanti juče je bilo ukupno 697 pregleda.

U Čačku 50 pacijenata na kovid odeljenjima, jedna osoba na respiratoru

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 50 pacijenata. U respiratornom centru smešteno je 10 pacijenata, 1 pacijent je na respiratoru.

U protekla 24 časa bio je otpust tri pacijenta i isto toliko prijema.

Od 199 uzoraka iz Čačka pozitivnih je 27, iz Gornjeg Milanovca od 68 uzoraka pozitivnih je 8, iz Lučana od 28 uzoraka pozitivnih je 8 i iz Ivanjice od 38 uzoraka pozitivnih je 6. Ukupno 49 pozitivnih od 333 uzoraka u Moravičkom okrugu.

Tokom jučerašnjeg dana vakcinisano je 243 lica, od toga 31 lice primilo je prvu dozu, 38 lica je revakcinisano, a 174 lica primilo je treću dozu vakcine.

Za poslednja 24 časa u prijemno - trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 37 pregleda, od čega 14 prvih pregleda.

U Pčinjskom okrugu 38 novih slučajeva, na bolničkom lečenju 61 pacijent

Prema novim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, na kovid 19 prethodnog dana testirano je 317 osoba sa teritorije Pčinjskog okruga.

Analize su pokazale da je 38 osoba zaraženo koronavirusom, 22 iz Vranja, pet iz Surdulice, po tri iz Bujanovca i Bosilegrada, po dve iz Vladičinog Hana i Preševa i jedna iz Trgovišta.

U kovid ambulanti ATD u Vranju juče je obavljeno 160 pregleda, od čega je 77 prvih.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovan je 61 pacijent, svi su pozitivni na koronavirus i sa upalom pluća, dok kiseonik prima 48 pacijenata. Na bolničko lečenje primljeno je šest pacijenata, a otpuštena su tri.

Tri osobe su preminule tokom prethodna 24 sata, saopštavaju iz Zdravstvenog centra.

Koronavirus je, prema jučerašnjim podacima, odneo još 41 život. Zabrinjava i to što su 194 osobe na respiratoru.

U Srbiji novi soj koronavirusa još nije registrovan, a virusolog dr Milanko Šekler kaže da, iako je ovaj virus duplo prenosiviji od delta soja, ne izaziva teža stanja.

Glavni simptomi kod novog soja su zamor, znojenje, bol u grlu, nema kašlja, nema curenja nosa, nema upale pluća, temperature kratko traju, liči na kratkotrajnu prehladu, a glavni klinički znak je stravičan zamor, kao da je auto prešao preko obolelih i to traje nekoliko dana.

U susednoj Hrvatskoj je novi soj koronavirusa registrovan kod tri osobe, a četvrti slučaj se ispituje. 

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da države treba da preispitaju svoje odgovore na kovid 19 i ubrzaju programe vakcinacije kako bi se uhvatili u koštac sa omikron sojem. Napominju, ipak, da je prerano reći koliko će postojeće vakcine štititi od nove varijante.

Evropa, inače, beleži pad broja obolelih i zaraženih koronavirusom.