Čitaj mi!

Preminulo 45 osoba, još 1.801 slučaj zaraze

U Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 1.801 osobe, od testirana 14.884 uzorka. Od posledica zaraze preminulo je 45 osoba. Na respiratorima su 172 pacijenta.

Prvi slučaj omikrona u Beču

U Beču je registrovan prvi slučaj zaraze novim sojem koronavirusa omikronom, a uzorci još osam osoba za koje se sumnja da su inficirani novim sojem nalaze se na ispitivanju.

Samo pet dana od prvog slučaja Omikrona u Austriji, koji je potvrđen u pokrajini Tirol, sada je zabeležen i u Beču.

Osoba koja je zaražena, kao i osam koje se ispiituju, boravile su u južnom delu Afrike, a prilikom povratka u zemlju kratko su se zadržali u Mozambiku ili Zimbabveu, potvrdila je portparol Zdravstvene službe Beča (MA15) Sonja Viht.

Austrijske vlasti pozvale su sve povratnike iz južnog dela Afrike da se testiraju, da čak i u slučaju negativnog testa ostanu kod kuće i urade još testova.

Sumnja se da je omikron soj stigao u Hrvatsku

Hrvatski portal Indeks navodi da je moguće da uskoro bude potvrđen prvi slučaj omikron soja u u Hrvatskoj.

Radi se o uzorku koji je uzet na području Zagreba, a provera o kojoj se varijanti korone radi još uvek traje.

Rezultati sekvenciranja biće poznati sutra.

SZO: Omikron potvrđen u 38 zemalja

Omikron soj koronavirusa potvrđen je u 38 zemalja širom sveta, izjavila je Marija van Kerkhove, stručnjak Svetske zdravstvene organizacije.

"Imamo prijave omikrona u 38 zemalja u svih šest regiona SZO", rekla je ona i dodala da podaci iz Južne Afrike pokazuju da broj slučajeva Omikrona u toj zemlji raste, prenosi Tas.

Pretpostavke su da postoji povećana prenosivost, a podaci ukazuju da omikron izaziva bolesti različitog stepena težine od blagih do ozbiljnih stanja i potrebno je vreme da se otkrije da li je ovaj soj odgovoran za povećanje hospitalizacija u Južnoj Africi.

Takođe je rekla da nije jasno da li su postojeće vakcine efikasne protiv tog soja.

Rajan: Nema dokaza da zbog omikrona treba menjati postojeće vakcine

Direktor Svetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije Majk Rajan izjavio je da nema dokaza da je potrebno izmeniti vakcine protiv kovida 19 kako bi se prilagodile varijanti omikron.

Rajan je rekao da je, u slučaju da bude potrebno, već u toku rad na specifičnim vakcinama za omikron, preneo je Rojters.

"Trenutno imamo veoma efikasne vakcine koje funkcionišu. Moramo da se usredsredimo na to da se one pravednije distribuiraju. Moramo da se usredsredimo na vakcinisanje ljudi koji su najviše ugroženi", rekao je Rajan.

Na respiratorima 172 osobe

U protekla 24 sata u Srbiji je od posledica zaraze koronavirusom umrlo 45 osoba, a zaražena je 1.801 osoba od 14.884 testirana uzorka, objavilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

Na bolničkom lečenju je 3.681 pacijent, od kojih su 172 na respiratoru.

Prema zvanično objavljenim podacima, do danas je u Srbiji umrlo 11.837 osoba, a procenat smrtnosti iznosi 0,94 odsto.

Od početka epidemije testirana su 6.860.373 uzorka, među kojima je registrovano 1.260.806‬‬ pozitivnih na koronavirus.

Srbija i dalje beleži pad broja novozaraženih, ali stručnjaci ističu da treba biti na oprezu pred novogodišnje praznike.

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova "Inovia" dr Bojan Trkulja kaže za RTS da je dolazak novih lekova protiv kovida odlična vest i da su brojne prednosti, ali da, kao i kod svakog leka, postoje ograničenja.

Smatra da je obavezna vakcinacija korak koji treba da bude šansa za izlazak iz pandemije.

"Ono što je sigurno, jedan od koraka koji se mora razmatrati je obavezna vakcinacija, jer vakcinacijom ne štitite samo sebe i svoju najbližu okolinu, već praktično štitite ceo svet, jer virus može da se replicira i da mutira samo u organizmu. Ako uspevamo vakcinom da držimo virus van organizma, smanjujemo mogućnost nastanka potencijalno opasnijih sojeva koji nažalost u jednom momentu mogu da mutiraju u pravcu toga da vakcina više ne bude efikasna", naglasio je Trkulja.

U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od ponedeljka, 6. decembra, primenjivaće se prvi model nastave, odnosno učenici će nastavu pohađati neposredno, odlučio je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je za RTS da u oko 80 odsto odeljenja u Srbiji u svim školama osnovnim i srednjim nema pozitivnih slučajeva na koronavirus.