Čitaj mi!

Dalji pad broja novozaraženih, stručnjaci na oprezu pred novogodišnje praznike

Od početka pandemije u Srbiji je ukupno registrovano 1.259.005 pozitivnih slučajeva, testirana je 6.845.489 osoba. Od posledica infekcije preminula su 11.792 kovid pacijenta, a procenat smrtnosti je 0,94.

U Mačvanskom okrugu još 72 novozaražena

U Mačvanskom okrugu potvrđena su još 72 pozitivna uzorka na koronavirus, u Šapcu 28, Loznici 21, Bogatiću 10, Vladimircima i Krupnju po 5, Ljuboviji, Malom Zvorniku i Koceljevi po 1.

Ukupan broj aktivno obolelih je 1078.

U bolnici u Čačku preminula tri pacijenta

U poslednja 24 časa u Opštoj bolnici u Čačku preminule su tri osobe.  Na svim odeljenjima u okviru bolnice, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 69 pacijenta.

U respiratornom centru smešteno je 9 pacijenata,  a jedan pacijent je na respiratoru.

U protekla 24 časa primljeno je i otpušteno po 9 pacijenata.

Hospitalizovana je jedna kovid pozitivna porodilja na odeljenju ginekologije.

Od 208 uzorka iz Čačka pozitivnih je 29, iz Gornjeg Milanovca od 79 uzoraka pozitivnih je 12, iz Lučana od 41 uzorka pozitivnih je 12 i iz Ivanjice od 48 uzorka pozitivnih nema. Ukupno 53 pozitivna od 376 uzoraka u Moravičkom okrugu.

Vakcinisano je 293 lica, od toga 42 lica su primila prvu dozu, 41 lice je revakcinisano, a 210 lica je primilo treću dozu vakcine.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 75 pregleda, od čega 36 prvih pregleda.

Novi Pazar – hospitalizovan 21 pacijent, dve osobe preminule

Prema podacima koji su na današnji dan Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni kovid centar Novi Pazar, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje u tom gradu, hospitalizovan je 21 pacijent, a na respiratorima su dve osobe.

Na bolničko lečenje primljena je jedna osoba, a otpusta nije bilo.

Nažalost, preminule su dve osobe.

Ukupan broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 91 (53 prva, 38 kontrolnih).

Pojedine evropske zemlje najavljuju obaveznu vakcinaciju

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da EU mora da razmotri obaveznu vakcinaciju kao odgovor na širenje veoma zaraznog omikron soja koronavirusa.

Neke zemlje su krenule u tom pravcu, kao Nemačka i Austrija, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

Nemačka je uvela neku vrstu karantina za nevakcinisane građane i najavila obaveznu vakcinaciju već u februaru. Isto to je učinila i Austrija.

U tim zemljama, kao i u Švajcarskoj, zaostaje stopa vakcinacije u odnosu na druge delove Zapadne Evrope, kao što su Irska, Belgija i Španija.

Neke zemlje se odlučju i za novčane kazne, kao u Grčkoj.

Sa druge strane, uvode se i predlažu novčane nagrade onima od 60 godina koji se odluče da prime vakcinu do kraja godine. U Slovačkoj je to 500 evra.

Novi soj koronavirusa, omikron, zvanično je registrovan u 70 slučaja.

Evrpska agencija za kontrolu i sprečavanje bolesti je iznela procenu da bi u narednih nekoliko meseci mogao da postane dominantan u Evropi.

U Pčinjskom okrugu 50 novozaraženih

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, na koronavirus testirano je 358 osoba sa teritorije Pčinjskog okruga. Analize su pokazale da je 50 osoba zaraženo koronavirusom.

Od ovog broja 30 iz Vranja, sedam iz Surdulice, po četiri iz Bosilegrada i Bujanovca, tri iz Vladičinog Hana i dve iz Trgovišta.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra u Vranju hospitalizovana su 64 pacijenta, sa upalom pluća, dok je na kiseoniku 48 pacijenata. Na bolničko lečenje primljena su dva pacijenta, a otpušteno pet.

U kovid ambulanti tokom jučerašnjeg dana obavljen je 151 pregled, od čega je 67 prvih.

U kovid ambulanti pri bolnici pregledano je 49 pacijenata, pozitivna su dva pacijenta. U kovid ambulanti za decu bilo je 40 pregleda, od toga 36 prvih. Pozitivno je dvoje dece, uzrasta do 7 godina.

Juče je dato 285 doza vakcina, 52 osobe primile su prvu dozu, 57 drugu i 155 treću. Vakcinisan je i 21 državljanin Severne Makedonije.

U Vranju je od početka imunizacije dato 112.225 doza vakcina.

Trkulja: Inovativni lekovi su odlična vest, ali je rešenje u obaveznoj vakcinaciji

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova "Inovia" dr Bojan Trkulja kaže za RTS da je dolazak novih lekova protiv kovida odlična vest i da su brojne prednosti, ali da kao i sa svakim lekom postoje ograničenja.

Smatra da je obavezna vakcinacija korak koji treba da bude šansa za izlazak iz pandemije.

"Ono što je sigurno jedan od koraka koji se mora razmatrati jeste obavezna vakcinacija, jer vakcinacijom ne štitite samo sebe i svoju najbližu okolinu, već praktično štitite ceo svet, jer virus može da se replicira i da mutira samo u organizmu. Ako uspevamo vakcinom da držimo virus van organizma, smanjujemo mogućnost nastanka potencijalno opasnijih sojeva koji nažalost u jednom momentu mogu da mutiraju u pravcu toga da vakcina više ne bude efikasna", naglasio je Trkulja.

Ružić: Đaci i sledeće nedelje u školskim klupama

Đaci u Srbiji će i sledeće nedelje raditi po neposrednom modelu, što znači da će ići na nastavu u školu, rekao je za RTS ministar prosvete Branko Ružić.

Dok se očekuje potvrda prvog slučaja zaraze omikron sojem virusa, istovremeno se beleži pad broja novoinficiranih koronavirusom.  

Prema poslednjem preseku, registrovano je 1.980 slučajeva zaraze koronavirusom među 15.248 testiranih. Od posledica infekcije preminulo je 48 osoba.

Hospitalizovano je 3.798 kovid pacijenata, od kojih je 48 na respiratorima.

Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović" izlazi iz kovid sistema jer je priliv pacijenata drastično manji.

Od ponedeljka će u nekovid režimu početi da radi glavna zgrada tog kliničko-bolničkog centra, u kome se nalaze odeljenja hirurgije i interne medicine.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukićević navodi za RTS da je situacija u toj zdravstvenoj ustanovi stabilna, ali i dalje ima pacijenata u teškom stanju, kao i onih koji u takvom stanju dolaze.

Dodaje da najmlađi pacijent ima 21, a najstariji 94 godine i da je među njima 80 odsto nevakcinisanih.

Sa druge strane, medicnski deo Kriznog štaba strahuje da će doći do novog rasta broja novozaraženih zbog predstojećih novogodišnjih praznika.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je zbog toga na sednici Kriznog štaba medicinski deo bio za uvođenje 24-časovnih kovid propusnica, ali da je to odbijeno s obrazloženjem da su dosadašnje mere dale rezultate i da ne treba ništa dalje raditi.