Čitaj mi!

Novi presek – preminulo 48 osoba, zaraženo još 1.980 ljudi

U Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 1.980 osoba, od testiranih 15.248 uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je 48 osoba. Na respiratorima je 177 pacijenata.

Adžić Vukićević: Šokirao me svaki talas korone, neverovatna objašnjenja nevakcinisanih

Situacija u kovid bolnici u Batajnici je danas stabilna, ali i dalje ima pacijenata u teškom stanju, kao i onih koji u takvom stanju dolaze, izjavila je za RTS direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukićević.

Govoreći o proseku godina pacijenata u kovid bolnici u Batajnici, doktorka Adžić Vukićević kaže da najmlađi ima 21 godinu, a najstariji 94. Ističe da su na lečenju i pacijenti koji su vakcinisani, ali da većina njih nije.

U regionu pad broja novozaraženih, ne i preminulih

Poslednji preseci epidemiološke situacije u zemljama regiona pokazuju da je broj novozaraženih koronavirusom u blagom padu, ali ne i broj smrtnih slučajeva.

U Hrvatskoj je u jednom danu preminulo 76 osoba, što je najviše u ovom talasu pandemije.

Tokom poslednja 24 sata u Sloveniji je identifikovano 2.125 novozaraženih koronavirusom, što je preko 540 osoba manje u odnosu na isti dan prošle sedmice.

U Bosni i Hercegovini je registrovano 945 novozaraženih koronavirusom i 30 smrtnih slučajeva Na virus je testirano 3.030 uzoraka.

Prema poslednjem preseku epidemiološke situacije u Crnoj Gori su preminule četiri osobe i registrovano je 258 novih slučajeva zaraze. Testirano je 2.060 uzoraka.

Bugarska je u poslednja 24 sata registrovala 2.105 novih slučajeva zaraze i 89 smrtnih slučajeva.

U Rumuniji je prijavljeno 1.149 novih slučajeva zaraze i 66 smrtnih slučajeva, od kojih je osam prijavljeno retroaktivno.

Mađarska je prijavila 218 smrtnih slučajeva u jednom danu i 10.466 novozaraženih osoba. Broj aktivnih slučajeva je 187.795, dok je trenutno na bolničkom lečenju 7.450 pacijenata. Od početka pandemije u Mađarskoj je preminula 34.931 osoba.

Nemačka najavila nova ograničenja za ljude koji nisu vakcinisani

Nevakcinisanim ljudima u Nemačkoj biće zabranjen pristup mnogim javnim mestima, uključujući prodavnice i događaje koji nisu neophodni, osim ako se nedavno nisu oporavili od kovida, najavila je kancelarka Angela Merkel.

Nemačka kancelarka je rekla da će, ukoliko to odobri parlament, od februara biti obavezna vakcinacija protiv kovida.

KBC "Dr Dragiša Mišović" izlazi iz kovid sistema

Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović" izlazi iz kovid sistema, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu zdravlja.

Od ponedeljka će u nekovid režimu početi da radi glavna zgrada tog kliničko-bolničkog centra, u kome se nalaze odeljenja hirurgije i interne medicine, rekao je za upravnik Klinike za anestiziologiju, prof. dr Predrag Stevanović.

Prema njegovim rečima, drastično je manji priliv kovid pacijenata u bolnicu i oni se nalaze još samo u Železničkoj bolnici, gde su odeljenja urologije i ORL.

Ti pacijenti će biti otpušteni postepeno, kako budu izlečeni od kovida 19, dodao je Stevanović. 

Nove mere u Sloveniji zbog omikron soja koronavirusa

Zbog širenja novog omikron soja koronavirusa, slovenačka vlada je odredila da od danas putnici koji u Sloveniju dolaze iz sedam zemalja sa juga Afrike moraju da urade tri pi-si-ar testa tokom obaveznog 10-dnevnog karantina, koji je već uveden u subotu.

Desetodnevni karantin ostaje obavezan za osobe koje dolaze u Sloveniju, a boravile su u Južnoj Africi, Bocvani, Esvatiniju, Lesotu, Mozambiku, Namibiji ili Zimbabveu, ili za osobe koje su te zemlje posetile 14 dana pre ulaska u Sloveniju, prenosi agencija STA.

Navodi se da strancima bez prebivališta u Sloveniji, koji dolaze iz područja sa varijantom omikron, nije dozvoljen ulazak u zemlju.

Navodi se da osobe moraju da urade test po ulasku u Sloveniju i da ga ponove petog i 10. dana dok su u karantinu kod kuće, ali da ne mogu ranije da prekinu obavezni karantin bez obzira na rezultat testa.

Preporuka Vlade je da putnici iz zemalja koje nisu na listi, ali koje su, takođe, potvrdile slučajeve omikron soja virusa, urade brzi test po dolasku u Sloveniju. 

Na respiratorima 177 pacijenata

Tokom protekla 24 sata u Srbiji je zvanično registrovano 1.980 slučajeva zaraze koronavirusom među 15.248 testiranih. Od posledica infekcije preminulo je 48 osoba.

Hospitalizovano je 3.798 kovid pacijenata, od kojih je 48 na respiratorima.

Do sada je u Srbiji zvanično zabeleženo 1.259.005‬ slučajeva zaraze, a 11.792 osobe su preminule od kovida 19. Procenat smrtnosti je 0.94. 

U Srbiji se beleži blagi pad broja novozaraženih. Načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja Palilula doktorka Aneta Jovanović kaže za RTS da je povoljnija epidemijska situacija i kada je reč o deci.

"U odnosu na prethodnih nekoliko nedelja i nama je smanjen broj pregleda u kovid ambulanti i upola je manji broj kovid pozitivne dece, ali imamo trenutno dosta respiratornih infekcija gornjih i donjih disajnih puteva, kao i stomačnog virusa", dodaje Jovanovićeva.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je na sednici Kriznog štaba medicinski deo bio za uvođenje 24-časovnih kovid propusnica, ali da je to odbijeno s obrazloženjem da su dosadašnje mere dale rezultate i da ne treba ništa dalje raditi.

Ukazao je da još nema čvrstih podataka da li je imuninetet stečen preležanom bolešću ili imunizacijom dovoljan za novi soj omikron i da ćemo morati da sačekamo prave podatke o novoj varijanti virusa.

U Srbiju je stigao novi kontingent "Fajzerovih" vakcina od 155.610 doza.