Čitaj mi!

Tiodorović: Nema dokaza da je omikron soj otporan na vakcinu

Panične poruke koje šalju pojedini mediji iz zemlje i inostranstva zbog novog, omikron soja koronavirusa, epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ocenjuje kao neutemeljene, ističući da nema podataka da je ta varijanta otporna na vakcine. Navodi da, prema podacima koje dobija iz bolnica, 92,3 odsto obolelih sa teškom kliničkom slikom su nevakcinisani.

Branislav Tiodorović smatra da i lekari umeju da preteraju kada govore o novoj varijanti virusa, navodeći da je, prema podacima do kojih je došao, omikron sojem u Južnoj Africi dosad zaraženo 2.830 ljudi, a u Evropi oko 150.

"Uvek treba poći od naučno potvrđenih činjenica. Nema dokaza da je omikron soj otporan na vakcinu. Ima istraživanja da postojeće vakcine dobro štite, naročito od teške kliničke slike kovida", naglašava za RTS Tiodorović.

Dodaje da je panika neopravdana, ali da ima razloga za oprez. Kako kaže, ograničenja za ulazak u Srbiju su već stupila na snagu, posebno će biti primenjivana za putnike iz država sa juga Afrike.

Objašnjava da je Krizni štab odlučio da se na graničnim prelazima i aerodromima zadržavaju u karantinu ljudi koji su u tranzitu, a dolaze iz zemalja gde je potvređeno prisustvo omikron varijante.

"Pošto Srbija nema direktnu liniju sa Južnom Afrikom, treba posebnu pažnju obratiti na putnike koji su doputovali iz Frankfurta, Amsterdama, Pariza, Londona, i da se takvi putnici posebno kontrolišu", kaže Tiodorović.

Čak i ako budu negativni na pi-si-ar testu, moraju u sedmodnevni karantin. I državljanima Srbije koji dolaze iz zemalja zapadne Evrope gde ima potvrđenih slučajeva omikrona, savetuje se sedmodnevna izolacija. Sedmog dana se ponovo radi testiranje, kao i posle 14 dana. Ukoliko su negativini, karantin se završava, dodaje član Kriznog štaba.

Ukazuje na činjenicu da 70 odsto škola nema prijavljenih novih slučajeva zaraze, pa stoga nema ni razloga da zimski raspust počne ranije.

Ponavlja da će zbog nenošenja maske i nepridržavanja odstojanja na skupovima i na otvorenom i u zatvrenom, najveći cenu platiti nevakcinisani i starije osobe sa hroničnim bolestima.

"Trećina preminulih vakcinisani, stariji od 70 godina sa hroničnim bolestima"

Na pitanje da li postoje slučajevi teških kliničkih slika kod vakcinisanih, Tiodorović tvrdi da, prema podaci koje dobija iz bolnica, 92,3 odsto je nevakcinisanih.

Prema njegovim rečima, skoro trećina fatalnih ishoda je kod vakcinisanih, ali, kako naglašava, reč je o osobama starijim od 70 godina sa hroničnim bolestima, naročito o osobama koje su oklevale da prime treću dozu, a da su svi mlađi koji su preminuli bili nevakcinisani.

Tiodorović ponavlja da su strogo kontrolisanje mera i vakcinacija jedini načini da se epidemija prevaziđe.

Poručuje da je važno da oni koji kontrolišu kovid propusnice rade svoj posao, jer će svako ko pusti nekoga ko nema validan dokument biti pozvan na odgovornost.