Čitaj mi!

Školski raspust ostaje od 31. decembra do 24. januara, za putnike iz Afrike strože mere

Krizni štab doneo je odluku da se školski raspust ne pomera, ostaje od 31. decembra do 24. januara, izjavila je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević. Uvode se rigoroznije mere prilikom ulaska u Srbiju za putnike koji dolaze iz Južne Afrike, Malavija, Mozambika, Bocvane, Lesota, Nambije i Zimbabvea. Važenje kovid propusnica neće se menjati.

Na konferenciji za medije, nakon sednice Kriznog štaba, ministarka Darija Kisić Tepavčević je kazala da su članovi doneli još jednu odluku - da se uvedu rigoroznije mere prilikom ulaska u Srbiju za putnike koji dolaze iz Južne Afrike, Malavija, Mozambika, Bocvane, Lesota, Nambije i Zimbabvea.

Istakla je da Srbija nema direktne letova do ovih zemljama, ali da će se voditi računa o putnicima koji preko drugih zemalja dolaze iz tih zemalja u Srbiju.

Kisić Tepavčević je objasnila da će se tim putnicima na aerodromu raditi pi-si-ar test, u slučaju da su negativni biće u karantinu 14 dana u mestu prebivališta, a nakon sedam dana imaju obavezu da urade još jedan test.

U slučaju da su pozitivni, kaže Kisić Tepavčević, biće prevezeni u kovid ambulantu ili bolnicu.

Apelovala je na građane da se vakcinišu i iznela podatke da je do danas prvom dozom u našoj zemlji vakcinisano 57 odsto punoletnih građana, drugom 54 odsto, a trećina trećom.

Nema sumnje da će i soj omikron doći kod nas. Za sada se čini da nije strašno kao što je izgledalo na prvi pogled, ali i dalje važe sve mere prevencije, rekla je Kisić Tepavčević.

Kada je reč o skupu SNS-a u Areni, Kisić Tepavčević je rekla da je okupljanje odlagano nekoliko puta zbog epidemijske situacije i da je nošenje maske i deljene na ulazu, a postojala je i dezobarijera.

Kada su osobe vakcinisane oko vas, to je mera bezbednosti, rekla je ona i dodala da se važenje kovid propusnica neće menjati i da je njihov efekat bio da se mladi vakcinišu u većem broju.