Čitaj mi!

Blagi pad broja novozaraženih, za nekoliko dana više informacija o omikronu

Od početka pandemije u Srbiji je ukupno registrovano 1.257.025 pozitivnih slučajeva, testirana je 6.830.241 osoba. Od posledica infekcije preminula su 11.744 kovid pacijenata, a procenat smrtnosti je 0,93.

Stigao novi kontingent Fajzerovih vakcina

U Srbiju je, u okviru redovne isporuke, stiglo 155.610 doza vakcine Fajzer. Cepiva su dopremljene na Institut "Torlak".

Preminule četiri osobe u Čačku

U protekla 24 sata preminula su četiri pacijenta čačanske bolnice - 3. M. (1936) iz Lučana, M. M. (1959) iz Ivanjice, D. M. (1955) iz Čačka, i B. M. (1947) iz Ivanjice - svi pozitivni na koronavirus.

U bolnice je smešteno 75 pacijenata, u respiratornom centru 10, dok je na respiratoru jedan pacijent.

U protekla 24 časa primljeno je sedam pacijenata, a otpušteno devet. Na odeljenje ginekologije smeštena je i jedna porodilja pozitivna na kovid 19.

Od 191 uzorka iz Čačka pozitivnih je 31, iz Gornjeg Milanovca od 86 uzoraka pozitivnih je 14, iz Lučana od 36 uzorka pozitivnih je osam i iz Ivanjice od 53 uzorka pozitivnih je šest. Ukupno 59 pozitivnih od 366 uzoraka u Moravičkom okrugu.

Na jučerašnji dan bilo je 346 vakcinisanih, od toga je 26 primilo prvu dozu, 77 je revakcinisano, a 243 osobe su primile treću dozu vakcine.

U prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 65 pregleda, od čega 26 prvih.

Kon: Medicinski deo tražio 24-časovne kovid propusnice

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je na sednici Kriznog štaba medicinski deo bio za uvođenje 24-časovnih kovid propusnica, ali da je to odbijeno s obrazloženjem da su dosadašnje mere dale rezultate i da ne treba ništa dalje raditi.

Gostujući na TV Tanjug, Kon je naglasio da 24-časovne kovid propusnice razrešavaju mnogo toga o čemu na sednici nije bilo reči, kao što su skijališta i Nova godina i da je upravo to razlog što treba veoma ozbiljno razmišljati o njihovom uvođenju.

Kon je istakao da je postignuto sinergetsko delovanje uvođenjem kovid propusnica od 20 sati paralelno sa produžavanjem raspusta.

"Tu je praktično broj zaraženih pao za pola. Nemamo daljeg porasta u školama, što je jako dobar znak i brojevi će padati i dalje", rekao je Kon.

Dodao je da ostaje činjenica da će naši ljudi iz inostranstva dolaziti za vreme katoličkog božića i da će doneti virus.

"Ne znam da li će doneti omikron, ne prizivamo ga, ali i to je moguće i eventualno virus gripa koji se pojavljuje", rekao je Kon.

Ukazao je da još uvek nema čvrstih podataka da li imuninetet stečen preležanom bolešću ili imunizacijom dovoljan za novi soj omikron i da ćemo morati da sačekamo prave podatke o novoj varijanti virusa.

"Na osnovu nekih preliminarnih izjava, na primer iz Izraela, očekuje se da je vakcinacija dovoljna i za omikron. U Južnoafričkoj Republici je došlo do ubrzanja prenosa i dominacije tog soja virusa, ali niko ne kaže da je teža klinička slika ii da je bolest teža", istakao je Kon.

Kon je sednicu Kriznog štaba nazvao konstruktivnom, rekavši da su svi izneli svoje argumente.

"Imamo smirivanje koje će trajati još najmanje dve nedelje, a možda i duže. Zato je održavanje raspusta, kao i ranije, bila konačna odluka", poručio je Kon.

Omikron registrovan i u Grčkoj, putnik nekoliko puta bio negativan na testu

Prvi slučaj novog soja koronavirusa omikron zabeležen je u Grčkoj, saopštio je ministar zdravlja Tanos Plevris.

Prema njegovim rečima, u pitanju je grčki državljanin koji je došao iz Južne Afrike i sada se nalazi na Kritu.

"Preduzete su sve neophodne mere po uputstvu Službe za javno zdravlje Grčke", rekao je Plevris, preneo je Katimerini.

Grčki javni servis preneo je da je prvi slučaj omikrona zabeležen u gradu Haniji.

Inficirani putnik stigao je u Grčku 26. novembra, a na aerodromu je uradio brzi test i bio je negativan.

Međutim, dan kasnije, oboleli je počeo da oseća blage simptome, ali je svaki dan na brzom testu bio negativan.

Ipak, 29. novembra, rezultat na brzom testu je bio pozitivan, pa je uradio pi-si-ar test koji je potvrdio infekciju.

Ovog jutra potvrđeno je da je reč o omikronu, a predsednik Službe za javno zdravlje Grčke Teoklis Zautis rekao je da su svi njegovi kontakti i dalje negativni.

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji još jedan smrtni slučaj

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, tokom jučerašnjeg dana testirano je 130 osoba, a novozaražene su 32 osobe, saopštili su nadležni.

Od posledica zaraze preminula je još jedna osoba. Od početka epidemije u srpskim sredinama registrovano je 186 smrtnih slučajeva od kovida 19.

U Pčinjskom okrugu 39 novih slučajeva zaraze

Prema novim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, na koronavirus prethodnog dana testirano je 316 osoba sa teritorije Pčinjskog okruga. Analize su pokazale da je 39 osoba zaraženo koronavirusom.

Od ovog broja 24 su iz Vranja, pet iz Surdulice, po tri iz Vladičinog Hana i Bosilegrada i po dve iz Trgovišta i Bujanovca.

U kovid ambulanti u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 180 pregleda, od čega je 75 prvih.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 67 pacijenata, svi su pozitivni na koronavirus i sa upalom pluća, dok kiseonik prima 47 pacijenata. Na bolničko lečenje primljeno je pet pacijenata, a otpuštena su dva.

Smanjen broj pregleda u Domu zdravlja Palilula, upola manje kovid pozitivne dece

Načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja Palilula doktorka Aneta Jovanović kaže za RTS da je povoljnija epidemijska situacija što se tiče dece.

"U odnosu na prethodnih nekoliko nedelja i nama je smanjen broj pregleda u kovid ambulanti i upola je manji broj kovid pozitivne dece, ali imamo trenutno dosta respiratornih infekcija gornjih i donjih disajnih puteva, kao i stomačnog virusa", dodaje Jovanovićeva.

Ističe da su kliničke slike slične kao kod koronavirusa, pa svako dete koje ima respiratorne simptome – curenje nosa, bol u grlu, kašalj i temperaturu testiraju.

"Roditelji ukoliko primete da je temperatura jako visoka i da dolazi do 39 stepeni ili ukoliko traje tri do pet dana, ukoliko je dete lošeg opšteg stanja, slabije uzima obroke i tečnosti, iscrpeljno je, praćeno intenzivnim kašljem, bolom u grudima, nedostatkom daha – svakako moraju da dovedu dete na pregled", naglašava doktorka.

Ističe da među predškolskom decom sada dominiraju simptomi slični gripu, ali da ima i školske dece.

"Oni se zaražavaju u tim kolektivima, ali to je u ovo doba godine uobičajeno", navodi doktorka.

Kada je reč o vakcini protiv koronavirusa, doktorka Jovanović kaže da se povećava broj roditelja koji dovode decu na vakcinaciju.

"Dnevno imamo između 10 i 15 dece koja su vakcinisana protiv kovida i ta vakcina se daje u uzrastu između 12 i 18 godina i za sada im se ne daje treća doza", objasnila je Jovanovićeva.

Ističe da je jako važno da se i deca vakcinišu, jer i oni mogu da razviju težu kliničku sliku.

 U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 2.180 novih slučajeva koronavirusa od 16.034 testirana uzorka, a preminula su 53 pacijenta.

Na bolničkom lečenju nalaze se 3.884 pacijenta, od kojih 191 na respiratoru.

Krizni štab doneo je odluku da se školski raspust ne pomera,  ostaje od 31. decembra do 24. januara.

Doneta je i odluka da se uvedu rigoroznije mere za putnike koji u Srbiju dolaze iz Južne Afrike, Malavija, Mozambika, Bocvane, Lesota, Nambije i Zimbabvea.

Srbija nema direktne letova do ovih zemalja, ali će se voditi računa o putnicima koji iz njih, preko drugih zemalja, dolaze u Srbiju.

Panične poruke koje šalju pojedini mediji iz zemlje i inostranstva zbog novog, omikron soja koronavirusa, epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ocenjuje kao neutemeljene, ističući da nema podataka da je ta varijanta otporna na vakcine.

Navodi da, prema podacima koje dobija iz bolnica, 92,3 odsto obolelih sa teškom kliničkom slikom su nevakcinisani. 

Svetska zdravstvena organizacija očekuje da će za nekoliko dana imati više informacija o tome koliko je zarazan novi korona soj omikron, izjavila je tehnička direktorka SZO Marija van Kerkhove.