Čitaj mi!

Broj zaraženih u padu, ali je pitanje dana kada će omikron soj stići u Srbiju

Od početka epidemije u Srbiji je testirano 6.797.349 uzoraka, a registrovane su 1.252.573 osobe zaražene koronavirusom. Zabeleženo je 11.637 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Lončar za RTS: Ne zalećimo se, narednih desetak dana dodatne informacije o omikronu

Ministar Zlatibor Lončar je zamolio sve za malo strpljenja, da se ne izlazi sa preuranjenim informacijama o novom soju koronavirusa.

"Potrebno je dodatno vreme da bi se procenilo da li se ovaj soj pokazuje i u kom procentu kod pi-si-ar testa, da li ga on detektuje i da li soj probija imunitet koji se dobija vakcinacijom do sada", kaže za RTS Lončar.

Grčka: Kazna 100 evra za nevakcinisane starije od 60 godina

Grčka je saopštila da će sa 100 evra kazniti osobe od 60 godina i starije koje nisu primile ni prvu dozu antikovid vakcine.

Ova objava dolazi u vreme kada je Grčku pogodio novi talas i povećanje u broju slučajeva novoobolelih, preneo je Rojters.

Mera će stupiti na snagu od 16. januara, a neće biti izuzetaka, osim kod ljudi koji iz medicinskih razloga nisu mogli da prime vakcinu.

Dr Sidarta: Srbija je uradila odličan posao na imunizaciji

Šef tima za imunizaciju u Regionalnoj kancelariji Svetske zdravstvene organizacije za Evropu, dr Data Sidarta, pohvalio je aktivnosti Ministarstva zdravlja u cilju kontrole epidemije koronavirusa u Srbiji, posebno istakavši proces imunizacije, koji je zahvaljujući velikom trudu zdravstvenih radnika izuzetno dobro sproveden i efikasno organizovan.

"Srbija je uradila odličan posao kada je u pitanju vakcinacija protiv kovida-19 i treba da zahvalimo svima na naporima koji su do sada uloženi - i zdravstvenim radnicima i donosiocima odluka - na snažnom liderstvu i posvećenosti", rekao je Sidarta tokom sastanka sa ministrom zdravlja dr Zlatiborom Lončarom.

On je dodao da nedavna istraživanja SZO-a i ECDC-a pokazuju da je vakcinacija protiv kovida-19 do sada spasla skoro pola miliona života kada je reč o osobama starijim od 60 godina u 33 zemlje evropskog regiona SZO.

"SZO će nastaviti da podržava Srbiju u naporima da spase što više života vakcinacijom koja je dostupna svima, ali i kroz dalju promociju javnozdravstvenih mera", istakao je dr Sidarta.

Ministar Lončar naglasio je da je dolazak Sidarte u našu zemlju još jedna potvrda da je Srbija procesu imunizacije pristupila maksimalno odgovorno i odlučno, jer je imunizacija jedini način da se virus stavi pod kontrolu i savlada.

Tanja Jovanović: Očekujem da buster Sinofarma da ogromnu količinu antitela i da štiti od omikrona

Profesorka Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović rekla je za RTS da prema podacima istraživanja "Sinofarm" vakcine u koje je uključeno oko 10.000 ispitanika posle buster doze dolazi do značajnog porasta količine antitela i da očekuje da će, iako omikron soj dođe u Srbiju, osobe koje su primile "Sinofarm" vakcinu biti zaštićene tom ogromnom količinom antitela od novog soja.

Novi soj potvrđen i u Japanu

U Japanu je potvrđen prvi slučaj novog omikron soja koronavirusa, objavila je agencija Kjodo pozivajući se na neimenovane izvore iz vlade.

Zemlja je od danas zatvorila svoje granice za strane državljane na najmanje mesec dana kako bi sprečila pojavu novog soja koji se smatra veoma zaraznim, prenosi Rojters.

Ministar zdravlja Šigejuki Goto rekao je jedan diplomata iz Namibije bio pozitivan na testu na aerodromu i da je potrebno uraditi nova testiranja da bi se utvrdilo da li je reč o novom omikron soju.

Nova 54 slučaja u Pčinjskom okrugu

Prema najnovijim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, na kovid 19 testirano je 365 uzoraka sa teritorije Pčinjskog okruga.

Analize su pokazale da su 54 lica zaražena koronavirusom. Od ovog broja 41 je iz Vranja, 5 iz Bosilegrada, 4 iz Surdulice, 3 iz Trgovišta i jedan iz Vladičinog Hana.

U kovid ambulanti ATD u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 229 pregleda, od čega je 70 prvih.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovana su 63 pacijenta, svi su pozitivni na koronavirus i sa upalom pluća, dok je na kiseoniku 48 pacijenata. Na bolničko lečenje primljena su 4 pacijenta, a otpušteno 11, saopštavaju iz te ustanove.

EU usvojila preporuku o kombinovanom učenju

Ministri obrazovanja država članica EU usvojili su preporuku o kombinovanom učenju koje se pokazalo kao dobro rešenje tokom pandemije koronavirusa.

Preporuka o kombinovanom učenju predviđa kratkoročne mere kao direktan odgovor na izazove koje je nametnula globalna zdravstvena kriza, kako bi se ojačao obrazovni sistem i otpornija Evropa, navodi se u izveštaju STA.

Mere podrazumevaju kombinaciju učenja u školi, u drugom okruženju, učenje licem u lice i uz korišćenje različitih digitalnih i analognih alata.

"Ove mere o kombinovanom učenju su konkretan odgovor na pandemiju koja je radikalno omela obrazovanje", ocenila je ministarka obrazovanja Slovenije Simona Kustec.

Prvi slučaj omikrona na ostrvu u Indijskom okeanu

Na ostrvu Reinion, francuskoj prekomorskoj teritoriji u Indijskom okeanu, registrovan je prvi pozitivan slučaj novog omikron soja koronavirusa.

Francuski mediji navode da je reč o 53-godišnjem muškaru koji je putovao na Mozambik i preseo u Južnoj Africi. Pacijent je trenutno u izolaciji, prenosi Rojters.

Omikron soj koronavirusa otkriven je nedavno u Južnoafričkoj Republici, a Svetska zdravstvena organizacija ga je označila kao "soj koji izaziva zabrinutost".

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od kovida 19 preminulo 49 osoba, a testirana su 14.444 uzorka od kojih je 2.180 bilo pozitivno.

Brojevi novozaraženih niži su nego pre sedam dana. Međutim, zbog pojave novog omikron soja koronavirusa, koji je registrovan u Evropi, Krizni štab će zasedati u sredu.

S daljim padom broja novozaraženih stekli su se uslovi da posle više od dva meseca i Kliničko-bolnički centar Zvezdara izađe iz crvene zone. Nekovid pacijente ponovo očekuje od sledeće sedmice.

Direktor Doma zdravlja Savski venac u Beogradu i koordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i u tržnim centrima "Galerija" i "Ušće", Zoran Bekić, rekao je da epidemiološka situacija jeste bolja, kao i da školski raspust i kovid propisnice daju efekte.

Prve slučajeve zaraze novim sojem koronavirusa zabeležile su i Španija i Švedska. U oba slučaja reč je o putnicima koji su stigli iz Južne Afrike.

Pitanje je dana kada će novi soj virusa – omikron stići i u Srbiju, upozorio je zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković i napomenuo da nema dovoljno informacija o tome kako nova mutacija utiče na širenje virusa i kliničke slike zbog čega, ističe, treba ozbiljno shvatiti novonastalu situaciju.

Virusolog Nada Kuljić Kapuljica objasnila je, gostujući u Beogradskoj hronici, da novinska vest nije naučna vest, ističući da je potrebno vreme da bi se naučna istina o novom soju virusa dokazala.