Čitaj mi!

Preminula 53 pacijenta, koronavirusom zaraženo još 2.211 osoba, omikron soj potvrđen u Velikoj Britaniji

U Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 2.211 osoba, od testiranog 13.817 uzoraka. Od posledica zaraze preminule su 53 osobe. Na respiratorima je 212 pacijenata.

Izrael prvi zatvara granice zbog omikron soja

Izrael je odlučio da zabrani ulazak svim stranim državljanima zbog novog omikron soja koronavirusa i tako postane prva zemlja koja će zatvoriti svoje granice potpuno kako bi sprečila širenje pandemije.

Izraelska vlada će takođe ponovo uvesti antiterorističku tehnologiju praćenja telefona radi testiranja kontakata da bi suzbila širenje ovog novog soja, prenosi Rojters.

Premijer Naftali Benet je rekao u saopštenju da će zabrana biti na snazi 14 dana. Do sada je u zemlji potvrđen jedan slučaj novog soja i testira se sedam sumnjivih.

Džonson: Za ulazak u Veliku Britaniju zbog omikron soja svima potreban pi-si-ar test

Premijer Velike Britanije Boris Džonson je rekao da će svima koji ulaze u Veliku Britaniju biti potreban pi-si-ar test, preneo je Gardijan.

Novo pravilo uvedeno je zbog pojave omikron soja koronavirusa koji je ranije danas potvrđen i u Velikoj Britaniji. 

Džonson je naveo da se čini da se omikron soj virusa širi brže od drugih sojeva i da će svi koji su bili u kontaktu sa potvrđenim slučajevima u toj zemlji biti u izolaciji u trajanju od deset dana.

Još četiri smrtna slučaja u Čačku

Prema izveštaju Radnog tima za praćenje širenja koronavirusa na teritoriji grada Čačka, na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovana su 93 pacijenta. U respiratornom centru smešteno je 10 pacijenata, dva pacijenta su na respiratoru.

U protekla 24 časa prijemljeno je 6 pacijenata i otpušteno 11. Hospitalizovano je jedno kovid pozitivno dete na pedijatriji i jedna kovid pozitivna trudnica na odeljenju ginekologije.

Zabeležena su 4 smrtna slučaja - M. S. (1948) iz Čačka (pozitivna), M. D. (1929) iz Čačka (pozitivna), N. M.(1935) iz Čačka (pozitivan) i P. D, (1959) iz Lučana (pozitivan).

Od 265 uzoraka iz Čačka pozitivnih je 43, iz Gornjeg Milanovca od 85 uzoraka pozitivnih je 27, iz Lučana od 43 uzorka pozitivnih je 6 i iz Ivanjice od 82 uzorka pozitivnih je 9. Ukupno 85 pozitivnih od 475 uzoraka u Moravičkom okrugu.

Juče je vakcinisano je 344 građana, od toga 47 je primilo prvu dozu, 52 lica je revakcinisano, a 245 lica su primila treću dozu vakcine.

Za poslednja 24 časa u prijemno - trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 82 pregleda, od čega su 33 prva pregleda.

Kosovo i Metohija, devet novih slučajeva koronavirusa

Na KiM je u poslednja 24 časa zabeleženo devet novih slučajeva koronavirusa, od testirane 1.591 osobe, saopštili su nadležni.

U istom periodu oporavilo se 10 osoba, što je ukupno 157.758 izlečenih od početka pandemije na Kosovu i Metohiji.

Trenutno su aktivna 334 slučaja koronavirusa.

Dva slučaja omikron soja zabeležena u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji identifikovana su dva slučaja novog omikron soja koronavirusa kod osoba koje su putovale u Južnu Afriku, saopštio je danas britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid.

Dvojici zaraženih i svim članovima njihovih porodica rečeno je da budu u samoizolaciji, dok ne budu završeni svi dodatni testovi kako bi sa sigurnošću bilo potvrđeno da je reč o novom soju virusa.

Džavid je dodao da je jedan slučaj registrovan u Čelmsfordu, a drugi u Notingemu, prenosi Rojters.

Od danas će Britanija na "crvenu listu" dodati i Malavi, Mozambik, Zambiju i Angolu, a britanski i irski državljani koji stižu iz tih zemalja moraće u karantin na 10 dana.

Na ovoj listi zbog pojave novog omikron soja virusa već su Bocvana, Lesoto, Namibija, Južna Afrika i Zimbabve.

Džavid je rekao da će premijer Boris Džonson i glavni naučni savetnik Patrik Valans održati kasnije danas pres konferenciju na kojoj će izneti dodatne mere.

Na respiratorima 212 pacijenata

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 2.211 novih slučajeva koronavirusa na osnovu 13.817 testiranog uzorka.

Od posledica zaraze preminula su još 53 pacijenta.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, hospitalizovano je 4.561 osoba od kojih je 212 na respiratorima.

Od početka pandemije na koronavirus testirano je 6.773.079‬ pacijenata, od kojih je 1.248.719 bilo pozitivno na virus.

Preminulo je ukupno 11.537 pacijenata od posledica koronavirusa, dok je procenat smrtnosti 0,92 odsto.

Situacija sa pandemijom u našoj zemlji se stabilizovala, pada broj novozaraženih, te će i sledeće nedelje nastavu u školama neposredno slušati svi đaci - i srednjoškolci i osnovci.

Epidemijska situacija u svetu je zabrinjavajuća. U Belgiji je potvrđen prvi slučaj novog soja koronavirusa B.1.1.529, otkrivenog u južnoj Africi. Potencijalno veoma zarazna nova varijanta koronavirusa, sa višestrukim mutacijama, detektovana je kod putnice koja se vratila iz Egipta.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon navodi da pojava nove varijante virusakorona koja je nazvana omikron, prvu u južnoj Africi, a zatim i u Evropi, pokazuje evolucioni potencijal tog virusa, odnosno da će virus opstati i da će nam se stalno vraćati.

SZO navodi da ta varijanta ima veliki broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće.

Kompanija "Novavaks" je saopštila da već radi na vakcini protiv kovida-19 zasnovanu na poznatoj genetskoj sekvenci B.1.1.529 kao i da će vakcina biti spremna za početak testiranja i proizvodnje u narednih nekoliko nedelja.