Čitaj mi!

Radojičić za RTS: Pravi trenutak da deca ponovo krenu u škole, ali situacija mora da se prati

U Beogradu bar jednu dozu vakcine primilo 61,88 odsto punoletnih, dve doze 59,43 odsto, a sve tri doze vakcine primilo je skoro 30 procenata građana, rekao je za RTS gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. Smatra da je pravi trenutak da deca ponovo krenu u škole, ali da mora da se prati situacija.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da deci moraju da se obezbede, što je moguće, bolji uslovi da školsku godinu završe bolje nego prethodnu, ali i da se treba voditi računa o epidemijskoj situaciji.

"Grad Beograd ima nadležnost za predškolske ustanove i podaci koje imam za novembar su sledeći – 233 deteta je bila pozitivna u novembru, radnika 203 u predškolskim ustanovama i 707 roditelja, što je znatno bolje nego u oktobru", rekao je Radojičić.

Istakao je da ukoliko se cela situacija sa predškolskim ustanovama preslika na škole, smatra da je pravi trenutak da deca ponovo krenu u škole, ali da mora da se prati situacija.

"Nema modela u Evropi i u svetu za koji bi mogli da kažemo 'ovaj je idealan'. Imamo primere veoma striktnih, veoma drastičnih mera, a s druge strane imamo vrlo liberalnih. I jedna i druga opcija nisu se pokazale kao idealne i zato je srednja koju mi koristimo možda dobra", naglasio je gradonačelnik prestonice.

"Šaljemo jasnu poruku da mere moraju da se poštuju"

Govoreći o kovid propusnicama, Radojičić je naveo da su komunalni milicionari i sanitarni inspektori na terenu i da vredno rade svoj posao.

"Prethodni vikend 22 ekipe su bile na terenu, 49 komunalnih milicionara, 12 inspektora gradskih i 24 sanitarna inspektora. U tim svojim ekipama kontrolisali su 890 objekata i 435 prevoznih sredstava – autobusa, tramvaja. Šaljemo jasnu poruku da mere moraju da se poštuju", poručio je Radojičić.

Istakao je da je od 25. oktobra kontrolisano 15.800 objekata, a da je od kazni naplaćeno preko 11 miliona dinara.

"Nije cilj da kažnjavamo, ali jeste cilj da pošaljemo jasnu poruku da jednostavno moramo da se pridržavamo mera i vidimo da su te mere na određeni način i dale rezultate", naglasio je Zoran Radojičić.

Govoreći o vakcinaciji, Radojičić je rekao da je u Beogradu bar jednu dozu dobilo 61,88 odsto punoletnih, dve doze dobilo je 59,43 odsto, a sve tri doze vakcine primilo je skoro 30 procenata.

"Prethodnih dana, 605 je onih koji su dobili prvu dozu, 973 onih koji su dobili drugu dozu. Od 27. oktobra 180.000 novih doza je aplicirano, što govori o tome da je otprilike tri do četiri puta povećan taj stepen novovakcinisanih u periodu otkako su uvedene propusnice, tako da je sigurno to jedan od razloga. Što je još važnije, ovaj broj smanjenja novozaraženih je skoro sigurno i uticaj kovid propusnica", naveo je Radojičić.

"Važno je da počnemo da realizujemo projekat metroa" 

Na Makišu počinje izgradnja metroa u Beogradu. Zoran Radojičić je rekao da se može reći i da posle 100 godina projekat metroa kreće u realizaciju.

"Došao je taj dan da definitivno počnemo sa prvim radovima na Makiškom polju i jednostavno, važno je da počnemo da realizujemo taj projekat. Da li je prva, druga ili treća linija, naravno, važno je, ali je manje važno u odnosu na to da je neko našao novac, da je neko uspeo da pripremi celokupnu proceduru i da jednostavno krenu prvi koraci", kazao je Radojičić.

Istakao je da će metro doprineti boljem kvalitetu života i smanjenju zagađenja vazduha i da je velika korist od tog metroa.

Mnoge organizacije su više puta organizovale proteste zbog izgradnje metroa na Makišu, tvrdeći da će da bi to moglo da dovede do ugrožavanja najvećeg izvorišta pijaće vode u Beogradu. Radojičić je naveo da je najvažnije naglasiti da se od prvog dana sprovode istraživanja i da se procedura mora poštovati.

"U prethodnom periodu je ogroman broj studija urađen. Faktički, prethodna vlast je sa 'Ežisom', koji je angažovala i kojem je u tom trenutku verovala, krenula u proceduru idejnog rešenja i istraživanja celokupne situacije oko tog metroa. Tako da tu nema nikakve dileme", naveo je Zoran Radojičić i nabrojao nekoliko studija koje su urađene u prethodnom periodu koje su radili i domaći i strani stručnjaci i da je utvrđeno da ne postoji nikakav problem.

Govoreći o izgradnji bolnice "Tiršova 2", gradonačelnik Beograda je rekao da su počeli pripremni radovi i da se radi temeljna jama, a da uskoro kreću i radovi na pristupnoj saobraćajnici i da se nada da će bolnica biti izgrađena do 2024. godine.