Čitaj mi!

U Institutu za majku i dete četvoro dece na respiratoru, dvostruko više pregleda nego u prošlom talasu

Profesor Vladislav Vukomanović je rekao za RTS da je četvoro dece koja se nalaze na veštačkoj ventilaciji na Institutu za majku i dete i dalje u dosta lošem stanju. Napominje da je u ovom talasu dvostruko veći broj pregleda dece koja imaju simptome kovida 19.

U ovom talasu epidemije sve više zabrinjiva broj obolele dece, a posebno to što se povećava broj onih sa težom kliničkom slikom. Više ih je i na respiratoru. 

U Institutu za majku i dete je 10 kovid pozitivne dece - četvoro je na respiratoru. Imaju 17, 16, 7 godina, a najmlađa je beba od 6 meseci.

Profesor Vladislav Vukomanović je rekao za RTS da su deca koja se nalaze na veštačkoj ventilaciji i dalje u dosta lošem stanju - detetu od šest meseci povremeno se nalaz na plućima poboljša, a povremeno se pogorša. Kod dečaka od 17 godina koji je gojazan, što je jedan od značajnih komorbiditeta, stanje je, takođe, promenljivo. Devojčica sa drenovima je u teškom stanju i devojčica koja ima i bubrežnu bolest je u veoma teškom stanju.

"Bolest počinje tako što zahvati pluća, međutim, posle stradaju i drugi organski sistemi. Borimo se kako sa osnovnom bolešću tako i sa komplikacijama. Mnogo je ljudi uključeno da se bolest završi pozitivno", naveo je Vukomanović.

Napominje da se veći broj dece pregleda u ambulanti u odnosu na prethodne pikove epidemije. Objašnjenja mogu da budu različita, kako kaže, ali kada je kretanje dece bilo ograničeno i kada je bilo manje mešanja, može se reći da je bilo i dvostruko manje pregledane dece sa temperaturom i svim simptomima koji mogu da ukažu na kovid 19.

Govoreći o vakcinaciji dece, naveo je da je pre tri, četiri nedelje bilo vakcinisano 10.000 dece u Srbiji, a mesec i po dana pre toga 5.000, što ukazuje da ima nekog pomaka.

"Pored vakcinacije i poštovanja mera, možda treba razmisliti da se ograniči kontakt deci u školskim uslovima, time se bave epidemiolozi i Krizni štab i oni treba da donesu odluku da li neke kategorije treba da pređu na onlajn nastavu, što bi u periodu od dve do četiri nedelje pokazalo da li se smanjuje broj zaražene dece", naveo je profesor Vukomanović.

Smatra da treba ozbiljno razmotriti meru da deca pređu na onlajn nastavu i onda proceniti da li to daje efekte.

"Fajzer uveliko radi na ispitivanju vakcine za primenu nad decom od 5 do 11 godina, već su prošli klinička ispitivanja. Još nisu stigla odobrenja, ali verujem da će se to desiti u narednim mesecima", napomenuo je.

U Dečjoj klinici u Tiršovoj je petoro kovid pozitivnih mališana - dvoje je na respiratoru. U Dečjoj klinici Kliničko bolničkog centa" Dr Dragiša Mišović" su 32 mališana.