Čitaj mi!

Preminulo još 57 pacijenata, novih 7.696 slučajeva zaraze

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 7.696 osoba od 25.161 testiranog uzorka. Od posledica zaraze preminulo je još 57 ljudi. Na bolničkom lečenju nalazi se 6.733 pacijenta od kojih pomoću respiratora diše 278 osoba.

Pašalić: Vakcinacija najbolji odgovor

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ponovo je apelovao na sve građane da se pridržavaju propisanih mera zaštite i da se vakcinišu protiv virusa kovid 19.

Istakao je da je to najbolji odgovor za izlazak iz teške epidemiološke situacije u kojoj se nalazi cela zemlja, navodi se u saopštenju.

"Situacija sa epidemijom virusa kovid 19 u Republici Srbiji postaje alarmantna. Broj zaraženih i broj umrlih su već duži period veoma zabrinjavajući i zato apelujem na građane da se pridržavaju epidemiloških mera zaštite i da se vakcinišu. U okolnostima u kojima se sada nalazimo vakcinacija protiv virusa kovid 19 je najbolji odgovor", poručio je Pašalić.

Istakao je da je vakcinacija građana najbrži i najlakši put za izlazak iz teškog epidemiološkog stanja u kojem se nalaze svi građani Republike Srbije, i oni zaraženi virusom kovid 19 ali i oni koji boluju od drugih bolesti a zbog situacije sa epidemijom ne mogu da ostvare svoje pravo na lečenje.

"Pravo na zdravlje je jedno od osnovnih ljudskih prava, a njegovo narušavanje iz bilo kojeg razloga povlači narušavanje drugih prava. Zbog toga nadležni organi Republike Srbije treba da preuzmu sve da obezbede zajemčena prava građana kroz stvaranje uslova za potpuno ostvarenje prava na zdravlje", istakao je Zaštitnik građana.

Tokom vikenda će se razjasniti koji su testovi iz privatnih laboratorija validni

Od sutra, od 22 časa - u ugostiteljske objekte moći će da se uđe samo uz kovid propusnicu, pi-si-ar ili antigentski test.

Tokom vikenda će se razjasniti koji su antigenski testovi iz privatnih laboratorija validni, a Vlada je odlučila da kovid sertifikati budu uredni i ako imate dovoljnu količinu antitela, što će takođe morati da bude dokazano testiranjem, rekla je premijerka Ana Brnabić.

"Razgovaraćemo o nekoliko otvorenih pitanja, a jedno od njih su i antigenski testovi kod privatnih laboratorija, zato što pojedine privatne laboratorije koriste i neke antigenske testove koji nisu u skladu sa standardima Evropske unije. Tako da moramo da ograničimo da svi kovid sertifikati koji budu izdati, budu u skladu sa EU sertifikatima", rekla je premijerka koja je boravila u poseti Severnobačkom okrugu.

Na respiratorima 278 pacijenata

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 7.696 osoba od 25.161 testiranih uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je još 57 ljudi.

Na bolničkom lečenju su 6.733 pacijenta, od kojih je 287 na respiratoru, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Od početka epidemije u Srbiji je koronavirus otkriven kod 1.085.728 osobe, od kojih je 9.388 preminula.

Procenat smrtnosti je 0,86 odsto.

Do sada su testirana 6.120.952 uzorka.

Koronavirus u Srbiji se intenzivno širi. Raste broj zaraženih i preminulih od posledica zaraze.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je za  RTS da je situacija sa koronavirusom u Srbiji teška.

"Srbija je među prvih pet država u evropskom regionu sa najvećim brojem obolelih. Prošle godine znali smo bar jednu zaraženu osobu, sada znamo više od jedne osobe koja je umrla zbog kovida. Znamo da vakcinisani ako se slučajno zaraze manje šire virus. Vakcinacija može da preokrene tok epidemije", napomenuo je Ivanuša.

Zbog sve teže epidemijske situacije Vlada je potvrdila odluku Kriznog štaba o uvođenju kovid propusnica za ugostiteljske objekte, od subote posle 22 sata.

Kontrola kovid propusnica - počeće u subotu, a novčano kažnjavanje od ponedeljka.

U subotu i nedelju će sve inspekcije biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, proverili u praksi kako funkcioniše sistem.