Čitaj mi!

Teška epidemijska situacija – stiglo još 250.000 vakcina "sputnjik V"

U Srbiji je od početka pandemije registrovano 1.043.758 slučajeva zaraze koronavirusom, od 5.984.140 testoranih uzoraka. Od posledica zaraze preminule su 9.052 osobe, a procenat smrtnosti iznosi 0,87 odsto. Na bolničkom lečenju nalazi se 6.641 pacijent, od kojih je 278 na respiritoru, navodi se na sajtu covid19.rs.

Bekić: Ohrabruje nešto veće interesovanje mladih za vakcinu

Na najvećem punktu za imunizaciju u Srbiji - Beogradskom sajmu, do sada je dato gotovo 480.000 doza vakcina protiv kovida, a poslednjih dana primetno je nešto veće interesovanje mladih od 18 do 30 godina, izjavio je koordinator vakcinalnog punkta na Sajmu Zoran Bekić.

Bekić je za Tanjug rekao da se na Beogradskom sajmu dnevno da između 1.000 i 1.200 doza, a u prethodna dva dana dato je skoro 500 prvih doza.

"To je nešto više nego prethodnih dana. To ohrabruje i nadam se da ćemo ići dalje u tom smeru", istakao je Bekić i dodao da je do sada na Sajmu dato nešto više od 40.000 trećih doza.

Kako je rekao, u Beogradu je vakcinisano oko 30 odsto populacije od 18 do 30 godina, dok je na nivou države više od 23 odsto mladih.

Bekić je rekao i da procenat vakcinisanih u populaciji između 12 i 18 godina nije toliko izražen, ali da se primećuje veće interesovanje u domovima zdravlja.

"Taj broj nije još uvek toliko veliki, on je sad između 10.000 i 12.000. To nije dovoljno da bi uticao na kolektivni imunitet", naglasio je Bekić.

Na Beogradskom sajmu građani mogu primiti vakcinu protiv kovida svim danima od 8 do 16 časova.

U bolnici u Novom Pazaru 87 pacijenata, jedna osoba preminula

U bolnici u Novom Pazaru, od posledica koronavirusa, preminula je jedna osoba iz Raške. 

U protekla 24 časa, u kovid ambulantu Doma zdravlja u Novom Pazaru javilo se 138 pacijenata, a od tog broja njih 70 javilo se lekaru prvi put. 

Brzim antigenskim testom u ambulanti je testirano 67 osoba, od čega je njih 12 bilo pozitivno na koronavirus.

U bolnici je zadržano 10 osoba (iz Novog Pazara 6, Raške 3, Prijepolja 1) , a iz bolnice otpušteno 16, tako se na bolničkom lečenju sada nalazi 87 kovid pacijenata.

Sedam pacijenata priključeno je na respirator. 

Vučić: Vakcina "moderna" stiže u novembru

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će u narednih nedelju dana primiti treću dozu kineske vakcine i pozvao sve građane koji su primili prve dve doze da prime i treću.

Vučić je rekao da vakcina "moderna" u Srbiju stiže u novembru.

Istakao je da će uskoro Srbija imati 1,5 milion doza proizvedenih u Torlaku.

Rekao je i da fabrika vakcina za kineski Sinofarm napreduje, sada, dodao je, radimo na širenju kapaciteta u proizvodnji vakcina.

Očekuje da će kineska vakcina već od leta početi da se proizvodi u Srbiji.

Podsetio je da je Srbija nabavila i najnovije lekove protiv koronavirusa, i dodao da se nada da ćemo američki MSD lek imati prvi u Evropi, a cena jedne pilule je 400 dolara.

Predsednik je ponovio poziv građanima da prime treću dozu i konstatovao da su zaposleni u BIA 50 odsto primili kinesku, a 50 odsto rusku vakcinu, dok je u policiji i vojsci taj odnos, kazao je, malo drugačiji.

Na kovid odeljenjima u Čačku 140 pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 140 pacijenata. U respiratornom centru smešteno je 14 pacijenata, od toga su 2 pacijenta na respiratoru.

U protekla 24 časa bio je prijem 10 pacijenata i otpust 14 pacijenata.

Hospitalizovana su dva kovid pozitivna deteta, dve kovid pozitivne trudnice smeštene su na ginekologiji.

Preminule su četiri osobe, sve sa prebivalištem u Čačku.

Od 310 uzoraka iz Čačka pozitivnih je 119, iz Gornjeg Milanovca od 73 uzorka pozitivnih je 44, iz Lučana od 41 uzorka pozitivnih je 18 i iz Ivanjice od 20 uzoraka pozitivnih je 5. Ukupno 186 pozitivnih od 444 uzorka.

U subotu je vakcinisano 170 lica, od toga 43 lica je primilo prvu dozu, 39 lica je revakcinisano, a 88 lica primilo je treću dozu vakcine.

Za poslednja 24 časa u prijemno - trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 128 pregleda, od čega je 66 prvih pregleda.

Danas konsultacije sa medicinskim delom Kriznog štaba, sednica sledeće nedelje

Premijerka Ana Brnabić rekla je da će sednica Kriznog štaba biti održana tokom sledeće nedelje.

"Ja ću danas imati konsultacije sa medicinskim delom Kriznog štaba. Mi jesmo u stalnom kontaktu, ali danas ću imati posebno konsultacije da vidimo da li je potrebno bilo šta da dodatno uradimo", rekla je ona.

Medicinski radnici koji rade u kovid sistemu su umorni, verujem da je ovo teže nego što je bilo na početku, broj preminulih zabrinjava, teško je videti, kaže premijerka.

"Moram da kažem, ljudi, moramo da shvatimo da umiru nevakcinisani ljudi. Hvala medijima koji pričaju mnogo o tome, samo kada bi se ljudi vakcinisali bili bismo u stanju da oslobodimo zdravstveni sistem, ostalo je da pričamo i pričamo o vakcinaciji", kaže Brnabićeva.

Slušajte lekare i naučnike, koji čitav život uče za to, poručila je Ana Brnabić.

Brnabićeva je dodala da je beogradska opština Stari Grad jedina u Srbiji u kojoj je više od 80 odsto vakcinisanih.

"Preševo je u vakcinaciji mladih izbilo na treće mesto, tako da su vodeći Stari grad, Savski venac, Preševo, Novi Beograd", navela je Brnabić.

Ona je rekla i da je do sada prvu dozu primilo 54,4 odsto građana, revakcinu nešto manji procenat, dok je treću dozu više od 14 odsto populacije.

"Imamo 85 lokalnih samouprava u kojima je vakcinisano više od 50 odsto punoletnog stanovništva i 14 lokalnih samouprava u kojima je vakcinisano više od 60 odsto populacije", rekla je premijerka.

Ana Brnabić primila treću dozu vakcine

Premijerka Ana Branbić primila je treću dozu vakcine na Beogradskom sajmu.

Brnabićeva je "Fajzerovu" vakcinu, prvu dozu, primila 24. decembra 2020. u Intitutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

U Vranju hospitalizovano 106 pacijenata, preminule tri osobe

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra u Vranju hospitalizovano je 106 pacijenata, na kiseoniku 56. Primljeno je 10 pacijenata, otpušteno 9. Tri osobe su preminule.

U kovid ambulanti pri bolnici bilo je 77 pregleda, od toga 25 prvih.

U kovid ambulanti ATD ukupan broj pregleda je 268, prvih 97. Pozitivnih je 64.

U kovid ambulanti za decu, od 62 pregleda, 45 je prvih. Pozitivno je 14 dece, od toga 12 uzrasta od 7 do 19 godina. Dvoje dece poslato je na pedijatriju.

U Vranju je do sada dato 100.249 doza vakcina. Juče je vakcinisano 168 osoba, 48 prvom dozom, 58 drugom i 51 trećom dozom. Vakcinisano je i 11 državljana Severne Makedonije.

Stamenković za RTS: Kažnjeno više od 50 tržnih centara i hipermarketa

Pre dva dana kažnjeno je nekoliko trženih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, akcija je nastavljena i tokom vikenda, a juče je najviše kazni napisano u Nišu.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković rekao je za RTS da su inspekcijske službe bile vrlo aktivne u prethodna dva dana – preko 50 tržnih centara i hipermarketa je kažnjeno u Srbiji, od toga nemali broj u Nišu, sigurno desetak privrednih subjekata, odnosno pravnih lica.

To su, kako kaže, kazne od 300.000 i 150.000 dinara, ali je bilo kažnjavanja i korona redara koji nisu poštovali svoje obaveze.

Prema njegovim rečima, za ova dva dana izuzetno je bio veliki broj nadzora, 30 odsto veći, izvršeno je preko 4.500 nadzora tokom petka i subote, broj izrečenih prekršajnih nadzora je 100 posto veći – što je 21 milion dinara prema svim akterima koji nisu poštovali propise uredbom Vlade i naredbom ministra zdravlja.

U Srbiju stiglo još 250.000 vakcina "sputnjik V"

U Srbiju je sinoć stiglo još 250.000 doza vakcina "sputnjik V", koje su odmah poslate u Institut Torlak, saopštio je Nenad Popović, ministar u Vladi i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom.

Popović je precizirao da se radi o 100.000 doza komponente 1 i 150.000 doza komponente 2.

"Vakcine su u Srbiju dopremljene iz fabrike Generijum u Vladimirskoj oblasti", rekao je Popović.

On je istakao da ruska vakcina "sputnjik V" ima potvrđenu efikasnost od preko 97 odsto.

"Sputnjik V je odlična i kao 'buster' vakcina, odnosno kao treća doza vakcine za građane koji su pre toga primili dve doze bilo koje vakcine", naveo je ministar Popović.

Prema njegovim rečima, vakcine će u najkraćem roku biti distribuirane u centre za vakcinaciju širom Srbije.

Više od 1.000 preminulih u Rusiji za 24 sata

Rusija je prvi put od početka pandemije zvanično registrovala više od 1.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa za 24 sata.

Dnevni broj umrlih od kovida 19 u porastu je poslednjih šest dana i dostigao je 1.002 osobe u poslednja 24 sata.

Broj dnevnih slučajeva takođe je postavio novi rekord, sa 32.196 zaraženih, što je skoro 1.000 više u odnosu na prethodni presek.

Moskva je i dalje je najgore pogođeno područje u zemlji, sa 6.545 novih slučajeva koronavirusa, a sledi Sankt Peterburg sa 3.088.

Do petka je 45,3 miliona ljudi, ili 31 odsto ukupnog stanovništva Rusije, u potpunosti vakcinisano protiv koronavirusa.

Najveći broj zaraženih beleži Moskva

Epidemijska situacija u Srbiji je i dalje ozbiljna. Virus je, prema poslednjem preseku, potvrđen kod još 6.051 osobe od 19.482 testirana uzorka.

Od posledica zaraze preminulo je 56 ljudi. Na respiratoru je 278 pacijenata obolelih od koronavirusa.

Raste broj hospitalizovanih, a iz kovid bolnica upozoravaju da su kapaciteti gotovo popunjeni. 

"Svaki krevet koji je ispražnjen u kovid bolnici u Batajnici vrlo brzo se popuni", rekla je za RTS zamenica direktora te bolnice, dr Jelena Veličković.

Na to koliko je epidemijska situacija u našoj zemlji ozbiljna, upozorava i broj dece obolele od kovida 19, od kojih su neka i na respiratoru.

Dr Veličković je naglasila da je kod mlađih osoba primetan veoma brzi razvoj kliničke slike koja govori da će se brzo razviti do najtežeg oblika.

"Kod mladih osoba, koji su neotporni prema virusu i koji su razvili u punoj formi sliku kovid 19 bolesti, oporavak je veoma dugotrajan i vrlo iscrpljujuć", navela je Veličkovićeva.

Srbija je obezbedila lek "sotrovimab" koji će u jednoj dozi ambulantno biti primenjivan kod kovid pacijenata u prvih 10 dana ako imaju visoke faktore rizika. 

Lekari su poručuju da se mora prekinuti lanac prenošenja zaraze i kruženja virusa u populaciji i da se to može postići samo vakcinacijom.