Čitaj mi!

Delta soj napada nevakcinisane mlade ljude, više od 200 pacijenata na respiratorima

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 899.485 osoba, a zabeleženo je 7.966 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Kon: Zaboravite na zablude, vreme je da se vakcinacijom zaštitimo

Epidemiolog Predrag Kon istakao je da su "pojedini akademski građani, pa i profesori Medicinskog fakulteta velikog ugleda, suštinski čitav radni vek posvetili antivakcinalizmu, čekajući priliku da, po njihovom shvatanju, dokažu kako su vakcine nepotrebne".

Zaboravite na zablude ovih ljudi, vreme je da se vakcinacijom zaštitimo od ove pandemije, poručuje Kon.

U čačanskoj bolnici hospitalizovano 165 pacijenata, četiri na respiratoru

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 165 pacijenata. U respiratornom centru smešteno je 17 pacijenata, od kojih su četiri na respiratorima.

 Od posledica zaraze preminule su dve osobe iz Čačka.

U protekla 24 časa primljeno je 12 pacijenata, otpušteno - 15, a jedan pacijent je transportovan za Kruševac.

Od 437 uzoraka iz Čačka pozitivnih je 125, iz Gornjeg Milanovca od 74 uzorka pozitivnih je 32, iz Lučana od 53 uzorka pozitivnih je 25 i iz Ivanjice od 81 uzorka pozitivnih je 32. Ukupno 214 pozitivnih od 645 uzoraka u Moravičkom okrugu.

Tokom jučerašnjeg dana vakcinisano je 73 lica - 54 lica je revakcinisano, a 143 lica primilo je treću dozu vakcine.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 135 pregleda, od kojih 85 prvih pregleda.

Minić: Situacija u studentskim domovima nije alarmantna

Epidemiološka situacija u studentskim domovima od početka pandemije nije alarmantna i nikada nije izmakla kontroli, izjavio je direktor Studentskog centra Beograd Goran Minić.

"Prema podacima Studentske poliklinike od ukupnog broja kapaciteta naše ustanove, 10.500 mesta, trenutno je potvrđen koronavirus kod 13 studenata. Niko od njih se ne nalazi u studentskom domu, niti se studenti koji su pozitivni ili imaju simptome vraćaju u studentske domove", rekao je Minić nakon što je sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Brankom Ružićem studentima podelio prve upute za smeštaj i ishranu.

Prema njegovim rečima, studenti sa simptomima ili koji su zaraženi svoje vreme u izolaciji ili do testiranja provode ili u stacionaru studentske poliklinike ili kod svojih kuća, a takođe je opredeljen i hostel "Lola" u slučaju da postoje potrebe za smeštaj studenata.

"Nismo imali teže kliničke slike iz studentskih domova. To su bili većinom asimptomatski slučajevi. Nadamo se da će tako i ostati", naveo je Minić.

Dodao je da su studenti pokazali visok stepen odgovornosti, kao i zaposleni u domovima, navodeći da će se nastaviti sa rigoroznim poštovanjem mera u studentskim domovima, a to je obavezno nošenje maske, dok se dezinfekcione barijere nalaze na ulazu u svaki dom.

Navodeći da dolaze novi brucoši, Minić kaže da se raspodela uputa obavlja pod posebnim epidemiološkim merama.

"Ranije se raspodela mesta održavala u dva dana, sada smo to podelili u pet dana. Pozivamo na svakih sat vremena po 50 studenata kako bi se izbegla gužva. Imamo poseban ulaz na Karaburmi za studente. Meri se temperatura, maske su obavezne, obavezno je držanje distance", ukazao je Minić.

Pet osoba preminulo u Novom Pazaru

Prema podacima koji su danas Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni kovid centar Novi Pazar, Dom zdravlja i ZZJNP 24. septembra primljeno je 26 pacijenata (Novi Pazar 17, Raška 7, Tutin 2), a sa lečenja otpušteno 20.

Nije bilo transporta pacijenata. Na respiratorima je 10 osoba, na "haj-flou" aparatima 7. Preminulo je 5 osoba iz Novog Pazara.

U kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar pregledano je ukupno 300 osoba (121 prvi, 179 kontrolnih pregleda).

U Domu zdravlja urađeno je 167 laboratorijskih analiza, 129 RTG-a, 108 brzih antigenskih testova iz brisa nosa, od čega je 34 pozitivno, i 75 pi-si-ar testova.

Na Infektivnom odeljenju hospitalizovan je 31 pacijent, u respiratornoj jedinici 10, na grudnom odeljenjenu 21, na ORL-u 26, u Novopazarskoj banji 48 i u Internom odeljenju 19.

U Pčinjskom okrugu 147 novozaraženih

Prema novim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, na kovid 19 prethodnog dana testirano je 466 osoba sa teritorije Pčinjskog okruga.

Analize su pokazale da je 147 zaraženo koronavirusom. Od tog broja 86 je iz Vranja, 20 iz Surdulice, 18 iz Vladičinog Hana, 14 iz Bujanovca, 8 iz Trgovišta i jedan iz Preševa.

U kovid ambulanti u Vranju tokom prethodnog dana bilo je ukupno 293 pregleda, od toga su 104 prva. U dečjoj kovid ambulanti obavljena su 83 pregleda.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovana su 142 pacijenta, svi su pozitivni na koronavirus i imaju upalu pluća.

Primljeno je 20 pacijenata, otpušteno 9. Bila su i dva transporta, za Kruševac i Beograd, a dva pacijenta su preminula u kovid bolnici u Vranju, saopštavaju iz Zdravstvenog centra.

Ružić: Obrazovni sistem nije i neće biti mesto transmisije, virus dolazi spolja

Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da obrazovni sistem nije i neće biti mesto transmisije, kao i da virus dolazi spolja.

Ističe da je posle letnjeg odmora došlo do porasta broja zaraženih, ali da je dobar pokazatelj što će naredne nedelje duplo manje lokalnih samouprava nastavu pohađati po kombinovanom modelu.

"Dugujemo zahvalnost na odgovornosti i disciplini kako učenicima tako i nastavnicima i vannastavnom osoblju, kao i uvek do sada. Mislim da tu pokazujemo zaista dobre rezultate", dodao je Ružić.

Ministar zdravlja RS za RTS: Od 80 prijema u bolnice četvoro imunizovanih, a vakcina ima dovoljno

Evropska unija uklonila je i BiH sa liste epidemijski bezbednih zemalja za putovanja u Uniju čime se celi zapadni Balkan ponovo našao na crvenoj listi EU. BiH je druga u svetu i prva u Evropi po broju smrtnih slučajeva od koronavirusa.

Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić kaže za RTS da je u Srpskoj prvom dozom vakcine vakcinisasno između 35 i 36 odsto ljudi. Napominje da se teže forme bolesti najčešće javljaju kod nevakcinisanih.

Brnabić: Još uvek na stolu tema uvođenja kovid propisnica

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Njujorku da je još uvek "na stolu" tema o uvođenju kovid propusnica u Srbiji i navela da je u Srbiji nešto više od 53 odsto populacije vakcinisano.

"Još uvek je na stolu tema kovid propusnica, koja se, koliko god sam pričala i ovde u Njujorku, koristi da bi se mladi motivisali da se vakcinišu. To nije mera koja će nas zaštiti od zaražavanja, pošto se možete zaraziti i napolju, već je motivišuća mera. Zato apelujem, molim, verujem u građansku solidarnost", rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara posle obraćanja pred Generalnom skupštinom UN.

Kaže da treba da se zapitamo koje su granice individualne lične slobode i šta ona u današnjem svetu u ovim uslovima znači, kao i da li treba preispitati te stvari.

"Nemam odgovor i to je pitanje za filozofe i sociologe, i čovečanstvo će se baviti ovim pitanjima. Mislim i oslanjam se uvek na ličnu odgovrnost i ozbiljnost, na građansku solidarnost. Verujem i dalje u razgovor, edukaciju i apele, trenutno imamo nešto preko 53 odsto populacije koja je vakcinisana, u centralnim gradskim opštinama u Beogradu već 77 odsto vakcinisanih, tako treba i u celoj Srbiji", rekla je ona.

Brnabićeva je navela da kod mladih od 18 do 30 godina starosti ima samo 21,5 odsto vakcinisanih, što je ljudski poražavajuće.

"Moji bratanci su se vakcinisali, pokažite da verujete u to, i da je to bezbedno", poručila je premijerka.

U Srbiji 5.401 hospitalizovan pacijent

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 5.401 hospitalizovan pacijent. Na respiratorima se, prema jučerašnjem preseku, nalazi 201 osoba.

Virus je, prema poslednjem preseku, potvrđen kod još 6.462 osobe, a testirano je 21.290 ljudi. Od posledica zaraze preminulo je još 40 osoba.

Od početka nedelje korona je odnela 196 života. Kovid-ambulante su pod sve većim pritiskom.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da je država na vreme obezbedila veliki broj vakcina koje stoje u magacinima, a da apeli koje je uputila da se građani vakcinišu nisu urodili plodom, kao ni podsticajne mere.

"Nije se zakasnilo sa merama nego sa vakcinacijom", rekao je Đerlek uz konstataciju da delta soj napada nevakcinisane mlade ljude i da oni moraju da shvate da biraju između smrti i vakcine.

U kovid bolnici u Batajnici u poslednjih pet dana bitku sa koronavirusom izgubilo je petoro mladih nevakcinisanih, od kojih je najstariji imao 26 godina, a nisu imali pridružene bolesti, izjavila je direktorka te zdravstvene ustanove Tatjana Adžić Vukičević

Porodilja iz Pirotskog okruga (23), koja je zbog komplikacije sa kovidom pre nekoliko dana porođena carskim rezom u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu, preminula je juče nakon što joj se naglo pogoršalo stanje.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da se broj zaražene dece menja iz sata u sat, da ima dosta pozitivne školske dece i da su po ovom što se sada vidi oni ozbiljni prenosioci bolesti.

Novi dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, profesor Lazar Davidović, poručuje da su studenti medicine za primer, budući da je među njima visok procenat vakcinisanih.

Ministarstvo prosvete objavilo je po kojim modelima će raditi škole u Srbiji u toku pete nedelje rada.