Čitaj mi!

Lekari upozoravaju na pogoršanje situacije, u bolnicama više od 5.000 pacijenata

U Srbiji su od početka epidemije registrovana ukupno 886.543‬ slučaja zaraze koronavirusom, a do sada je testirano 5.476.887 ljudi. Kovid 19 odneo je 7.885 života, a procenat smrtnosti iznosi 0,89 odsto. Na bolničkom lečenju je 5.014 pacijenata, navodi se na sajtu covid19.rs.

Epidemiološka karta EU: Balkan u crvenom, najgore u Sloveniji

Skoro sve zemlje u regionu, osim Mađarske, nalaze u crvenoj zoni na epidemiološkoj karti Evropske unije, koju je danas objavio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Na karti, koju ECDC objavljuje svakog četvrtka, vidi se da je u regionu najgora situacija u Sloveniji, koja je označena tamno-crvenom bojom.

Crvenom bojom označene su i cela Hrvatska, Rumunija, Bugarska, dok je Grčka većinski označena crvenom bojom, ali ima delova koji su označeni narandžastom.

Najbolja epidemiološka situacija je u Mađarskoj, koja je većinski označena zelenom bojom, a manji deo je obojen narandžastom.

Što se tiče epidemiološke situacije na nivou Evropske unije, izgleda da je najbolja situacija u Češkoj i Danskoj, koje su skoro u potpunosti označene zelenom bojom na karti ECDC-a.

Još 20 osoba na bolničkom lečenju u Novom Pazaru

Na bolničko lečenje u Novom Pazaru primljeno je 20 osoba - iz Novog Pazara, Raške, Tutina i Kosovske Mitrovice.

Od ukupno 159 hospitalizovanih, 10 je na respiratorima, a sedam na kiseoničkoj potpori. 

Otpušteno je 17 pacijenata, a preminule su još dve osobe iz Novog Pazara i Kosovske Mitrovice.

U kovid ambulanti obavljen je 351 pregled, od čega su 224 bila kontrolna.

Urađeno je 135 brzih antigenskih testova iz brisa nosa, od kojih je 40 bilo pozitivno.

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji još 24 obolela

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji od 68 testiranih na koronavirus, pozitivne su 24 osobe, a nije zabeležen nijedan smrtni slučaj, saopštio je Krizni štab Opštine Kosovska Mitrovica.

Novooboleli su iz Leposavića (11), Gnjilana (4), Zubinog Potoka (3), Kosovske Mitrovice, Zvečana i Štrpca po (2).

Trenutno su aktivna 283 slučaja. Do sada je registrovano ukupno 6.606 osoba pozitivnih na koronavirus, a preminulo je ukupno 165 osoba.

U Zlatiborskom okrugu hospitalizovane 523 osobe

U kovid ambulantama Zdravstvenog centra Užice je, tokom jučerašnjeg dana, zabeležen nešto manji broj pregleda – ukupno 1.970.

Najviše u Domu zdravlja Užice i bolnici u tom gradu – ukupno 571, dok je u Sjenici, Novoj Varoši i Kosjeriću bilo manje od 100 pregleda.

U bolnice je primljeno 57 pacijenata, otpušteno 65, dok su u dnevnoj bolnici 274 pacijenta.

Ukupno su u Zlatiborskom okrugu hospitalizovane 523 osobe, 26 je na respiratoru, osamnaestoro u Užicu, i po četvoro u Priboju i Prijepolju.

U Pčinjskom okrugu zaraženo 177 osoba

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, na kovid 19 testirano je 585 osoba sa teritorije Pčinjskog okruga. Analize su pokazale da je 177 zaraženo koronavirusom.

Od ovog broja 97 je iz Vranja, 27 iz Surdulice, 33 iz Vladičinog Hana, 15 iz Bujanovca, 3 iz Trgovišta i po jedan iz Bosilegrada i Preševa.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 288 pregleda, od čega su 134 prva. Takođe, urađeno je 145 antigenskih testova, od kojih je 75 pozitivno.

U kovid bolnicama ZC Vranje hospitalizovano je 139 pacijenata, svi su pozitivni na koronavirus i sa upalom pluća, a na kiseoniku ih je 58. Na bolničko lečenje primljeno je 20 pacijenata, otpušteno 10, a dva su prevezena u Kruševac.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 7.201 osobe od testiranih 23.408 uzoraka. Preminulo je još 39 obolelih. Na respiratorima je 195 pacijenata.

Direktor Kliničkog centra Srbije, profesor Milika Ašanin rekao je da je ovo epidemija nevakcinisanih. "Analizirali smo pacijente koji su umrli u kovid bolnici Batajnica i na Infektivnoj klinici. Naš zaključak glasi: to su uglavnom, gotovo isključivo, nevakcinisani pacijenti", izjavio je Ašanin za RTS.

Milika Ašanin, direktor Kliničkog centra Srbije, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao je da je aktuelna situacija u KCS, odnosno u njenim kovid bolnicima, i dalje teška, i da, prema njihovim procenama, postoji tendencija pogoršavanja.

Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović" ponovo zbrinjava kovid pacijente, ali rade i u nekovid režimu. Bolnica za ginekologiju i akušerstvo pomaže i kovid i nekovid pacijentkinjama, trudnicama i porodiljama. Načelnica ginekologije dr Slađana Mihajlović za RTS kaže da treba da se vakcinišu i trudnice i dojilje, da plaćamo danak nevakcinisanju i da je sve više zaraženih trudnica.

Profesor doktor Nebojša Knežević, anesteziolog iz Čikaga, rekao je za RTS da je studija kojom je obuhvaćeno više od 600.000 ljudi u Americi pokazala da nevakcinisanima preti 11 puta veća opasnost da umru od kovida 19 nego vakcinisanima. Pojavio se interesantan rad koji pokazuje da niko nije bezbedan - dok se svi ne vakcinišemo, naglasio je Knežević.

Drugi deo pomoći od ukupno 40.000 vakcina koje je Srbija donirala, dopremljen je u Liban.

Donaciju su na Aerodromu "Rafik Hariri" u Bejrutu dočekali ambasador Srbije Emir Elfić i konzul Petar Novaković, a sa libanske strane, general Hajdar Skajne, koji je primio donaciju u ime libanske vojske, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.