Čitaj mi!

Sve više zaraženih trudnica - neophodno da se vakcinišu i one i svi oko njih

Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović" ponovo zbrinjava kovid pacijente, ali rade i u nekovid režimu. Bolnica za ginekologiju i akušerstvo pomaže i kovid i nekovid pacijentkinjama, trudnicama i porodiljama. Načelnica ginekologije dr Slađana Mihajlović za RTS kaže da treba da se vakcinišu i trudnice i dojilje, da plaćamo danak nevakcinisanju i da je sve više zaraženih trudnica.

U ovom trenutku u KBC "Dr Dragiša Mišović" nalazi se 170 kovid pacijenata, gotovo svaki četvrti zahteva neku vrstu kiseoničke potpore, a na lečenju je 40-ak dece. Načelnica ginekologije dr Slađana Mihajlović za RTS objašnjava da rade u dvojnom režimu.

"Sve naše trudnice, porodilje se kod nas leče, kontrolišu. Što se tiče kovida, izvanrednom odlukom ministarstva sva porodilišta imaju kovid odeljenje, organizovano za zaštitu pacijentkinja koje su kovid pozitivne", objašnjava Mihajlovićeva.

Dodaje da se kod njih leče trudnice koje su sa srednje teškom i sa težom kliničkom slikom na odeljenju interne bolnice, kao i da su tu četiri trudnice koje su stabilnog kliničkog stanja.

"Imamo dve porođajne pacijentkinje. Jedna je kod nas u bolnici i danas odlazi, a druga je u intenzivnom delu internog odeljenja. Ona je hitno zbrinuta, urađen je hitan carski rez i sada je dobrog opšteg stanja", navodi za RTS doktorka.

"Vakcinacija je obavezna" 

Na pitanje da li su trudnice ugroženije zbog novog talasa koji se brže širi zbog delta soja, Mihajlovićeva kaže da danak nevakcinisanju plaćamo sada, naročito zbog straha mladih žena da neće moći da ostanu trudne ukoliko se vakcinišu.

"To treba da se prekine istog trena, da se vakcinišu. Svi oko njih treba da se vakcinišu da bismo imali zdravu populaciju", navodi načelnica ginekologije.

Njen savet je da se vakcinišu žene pre nego što planiraju da ostanu u drugom stanju, a ako su trudne da prođe 12 nedelja, te da onda prime Fajzerovu vakcinu, ali i da mogu da se vakcinišu i ako su se porodile i doje. "Vakcinacija je obavezna", navodi Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, veliki je broj trudnica koje su kovid pozitivne.

"Prvo, ako su u drugom stanju dođu ginekologu, a one treba da odu u kovid ambulantu doma zdravlja ili infiktivne klinike. Kada ih pregleda lekar internista, infektolog i kaže da su eventualno za hospitalizaju, odlučuje se na nivou bolnica gde da budu raspoređene", objašnjava Mihajlovića.

Dodaje da će ih i dalje kontrolisati njihov ginekolog, ali u delu gde se kontrolišu kovid pozitivni.

Teže kliničke slike trudnica

Dr Slađana Mihajlović kaže da su u martu i aprilu prošle godine bile lakše kliničke slike zaraženih trudnica, ali da je došlo do rapidnog povećanja broja zaraženih trudnica i težih kliničkih slika.

"Imali smo, nažalost, trudnice koje su izgubile bitku sa kovidom. Svima treba da bude jasno da je ova bolest o kojoj i dalje ne znamo sve. Neminovno je da je vakcinacija potrebna da bi klinička slika bila blaža, ukoliko se uopšte razbole od kovid infekcija."

Načelnica ginekologije zaključuje da "svako ko je iole svestan svog zdravlja treba da se vakciniše".