Čitaj mi!

Sve više zaražene dece, u Kragujevcu hospitalizovana beba rođena pre devet dana

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 853.686 osoba, a zabeleženo je 7.698 smrtnih slučajeva. Procenat smrtnosti je 0,90 odsto. Na bolničkom lečenju su 4.054 pacijenta, od kojih je 163 na respiratoru, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Kragujevac, na bolničkom lečenju i beba rođena pre devet dana

U Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu u kovid sistemu je devet klinika na kojima se leči 250 pacijenata. Na klinici za pedijatriju je petoro dece zaraženih koronavirusom iz Kragujevca i Jagodine – od beba do sedamnaestogodišnjaka. Najmlađa je beba rođena pre devet dana kod čije majke je takođe potvrđeno prisustvo koronavirusa.

"U Centru za neonatologiju trenutno se nalazi jedna kovid pozitivna beba, stara je devet dana. Imala je lakšu do srednje tešku kliničku sliku, praćenu temperaturom, ali stanje bebe je poboljšano. Tako da savetujemo trudnicama da se čuvaju, mada je po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i naši stavovi su – iako je mama kovid pozitivna da treba da doji svoju bebu", navodi dr Dragana Ristić, direktorka Centra za neonatologiju UKC Kragujevac.

Ružić: Zdravlje i obrazovanje dece neću da žrtvujem

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić apelovao je na građane da poslušaju lekare da je vakcinacija jedini spas, kao i da je to jedini način da zadržimo decu u klupama.

"Kao prvi čuvar obrazovnog sistema, neću da dozvolim nikada da deca budu ugrožena i zato i imamo sve više škola koje prelaze na onlajn. Ali dokle god pojedini idu na veselja, skupove i nevakcinisani ignorišu sve što se priča i svesno šire zarazu iz ovog vrtloga nećemo izaći. Ja zdravlje i obrazovanje dece neću da žrtvujem", naglašava Ružić.

U Pčinjskom okrugu 195 novozaraženih, više od polovine iz Vranja

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, na koronavirus testirane su 552 osobe sa teritorije Pčinjskog okruga. Analize su pokazale da je 195 ljudi zaraženo koronavirusom.

Od ovog broja 117 je iz Vranja, 31 iz Vladičinog Hana, 18 iz Surdulice, 15 iz Bujanovca, sedam iz Preševa, pet iz Trgovišta i dve iz Bosilegrada.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovan je 131 pacijent, svi su pozitivni na koronavirus i sa upalom pluća, a na kiseoniku su 62 pacijenta. Na bolničko lečenje primljeno je 20 pacijenata, a otpušteno 11.

U kovid ambulanti tokom jučerašnjeg dana obavljena su 254 pregleda, od čega je 120 prvih.

U srpskim sredinama na KiM još 38 obolelih

U srpskim sredinama na KiM zabeleženo je 38 novih slučajeva infekcije koronavirusom među testiranih 120, tako da je trenutno 286 aktivnih slučajeva, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Od poslednjeg izveštavanja nema preminulih. Od izbijanja epidemije život je od posledica kovida izgubilo 165 osoba. 

Novoobolele osobe su iz Kosovske Mitrovice - 7, Zvečana - 3, Leposavića -10, Zubinog Potoka - 9, Gnjilana - 4, Štrpca - 3, Gračanice i Kosovske Kamenice po jedna.

Ukupno obolelih u srpskim sredinama je 6.548.

Vukomanović: Predlog da kovid propusnice budu uvedene za starije od 16 godina

Zamenik direktora Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić", profesor Vladislav Vukomanović, kaže za RTS da je u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno na lečenju sedam osoba u kovid delu, kao i da nisu u teškom stanju.

Naglasio je da je važna vakcinacija dece uzrasta od 12 do 18 godina, kao i da predlog za uvođenje kovid propusnica podrazumeva da one budu neophodne starijima od 16 godina.

Veliki broj pregleda u Čačku, među zaraženima ima i dece

Prema izveštaju Radnog tima za praćanje širenja kornavirusa u Čačku, 90 pacijenata se nalazi na lečenju u čačanskoj bolnici, sedmoro je u respiratornom centru, a troje na respiratoru. Među zaraženima kojima je bila neophodna hospitalizacija su tri trudnice i jedan srednjoškolac.

Doktor Aleksandar Pajović, direktor Doma zdravlja u Čačku, kaže da za razliku od relativno mirnog avgusta u septembru ima veliki broj pregleda.

"Radimo u dve kovid ambulante i kroz njih dnevno prođe između 400 i 500 građana. Prvih pregleda je od 160 do 200 dnevno", naveo je Pajović.

Ističe da gužve jesu velike, ali da očekuje da će brojke stabilizovati na ovom nivou.

Kada je reč o broju dece koja su zaražena, Pajović kaže da je u septembru oko 1.200 dece prošlo kroz sobe za izolaciju i da je među njima bilo oko 170 pozitivnih.

U dečjem dispanzeru je bilo nešto manje – oko 205 pacijenata i 39 pozitivno dece.

Govoreći o interesovanju za vakcinaciju, Pajović kaže da vikendom građani ređe dolaze, ali da svakog dana ima zainteresovanih za vakcinaciju.

"Svakog dana imamo 50, 60 građana koji dođu, druga doza prati prvu. Treću dozu je oko 6.000 građana već primilo", rekao je Pajović i dodao da je u Čačku oko 47.000 građana vakcinisano.

Razgovor Silvije Pašajlić sa dr Aleksandrom Pajovićem

Epidemijska situacija u Srbiji je sve složenija, raste broj zaraženih i preminulih, ali i broj pacijenata na bolničkom lečenju i respiratoru. Crvene zone bolnica se pune, a raste i broj dece zaražene koronavirusom.

Sa ulaskom u četvrtu nedelju školske godine, iz redovnog sistema nastave izlaze osnovne i srednje škole širom Srbije, i prelaze na rad po drugom i trećem modelu. Na osnovu rasta broja zaraženih učenika odlučeno je da se od ponedeljka kombinovana nastava za sedmi i osmi razred primenjuje u devet opština, a za srednje škole u 45 lokalnih samouprava.

Odeljenja će biti podeljenja u grupe, a u tim mestima kombinovaće se neposredna nastava i nastava na daljinu. Po trećem modelu – onlajn nastavu pratiće srednjoškolci u Bajinoj Bašti, Užicu, Lebanu, Lajkovcu, Ljigu, Ivanjici, Beloj Palanci, Sremskoj Mitrovici. Treći model primenjivaće se i dalje u svim osnovnim i srednjim školama na Kosovu i Metohiji.

Lekari ponavljaju da je jedini izlaz iz epidemije vakcinacija, a nadležni podsećaju da će se strože kontrolisati važeće mere.